Βαθιές διαιρέσεις στον αραβικό κόσμο περιπλέκουν τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνάντηση στη Ντόχα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ κηρύσσσει «νεκρή» την αραβική πρωτοβουλία του 2002 για ειρήνη, λέγοντας ότι όλες οι αραβικές χώρες πρέπει να διακόψουν «άμεσες και έμμεσες» σχέσεις με το Ισραήλ.

«Θεωρώ την αραβική πρωτοβουλία με το Ισραήλ νεκρή» είπε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, υιθετώντας παράλληλα το κάλεσμα του εξόριστου στη Δαμασκό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ να διακόψουν όλες οι αραβικές χώρες τις όποιες σχέσεις διατηρούν με το Ισραήλ σε διαμαρτυρία για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μαυριτανία και το Κατάρ αποφάσισαν άμεσα να αναστείλουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, μετέδωσε το δίκτυο Al-Jazeera.

Σε σκληρή γραμμή ο Μεσάαλ

Στην 21η ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων ο Χαλέντ Μεσάαλ διατηρεί σκληρότερη γραμμή συγκριτικά με τους αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα. Ο Μεσάαλ διεμήνυσε ότι η Χαμάς δεν αποδεχθεί τους ισραηλινούς όρους και θα συνεχίσει να πολεμά έως ότου τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα, απαιτώντας παράλληλα την άρση του αποκλεισμού.

Ο Χαλέντ Μεσάαλ μίλησε σε σύνοδο Αράβων ηγετών στην πρωτεύουσα του Κατάρ, μία σύνοδο η οποία καταδεικνύει πώς η τριών εβδομάδων επίθεση στη Γάζα έχει βαθύνει τις διαιρέσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ των κυβερνήσεων που πρόσκεινται στις Ηνωμένες Πολιτείες και των αντιπάλων τους, ιδίως του Ιράν και της Συρίας.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία απείχαν από τη σύνοδο υπό το φόβο ότι θα δώσει έδαφος στη Χαμάς να ενισχύσει τη σκληρή της στάση και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας.

«Χαος» στον αραβικό κόσμο

Η συνάντηση στο Κατάρ έρχεται σε «σύγκρουση» με μια άλλη συνάντηση Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κουβέιτ με θέμα τη Γάζα και φέρνει στο φως βαθιές διαιρέσεις στον αραβικό κόσμο. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω μιας διελκυστίνδας μεταξύ των αραβικών κρατών για το αν, πού και πότε να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη παναραβική Σύνοδος Κορυφής για τη Γάζα.

Το Κατάρ έχει προτείνει να φιλοξενήσει μια ειδική αραβική Σύνοδο Κορυφής για τη Γάζα, όμως συνάντησε αντίσταση από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που αναφέρουν ότι προτιμούν να συζητηθεί η κατάσταση στο πλαίσιο της ήδη προγραμματισμένης οικονομικής Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα στο Κουβέιτ.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος λέει πως η Ντόχα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 15 χωρών που απαιτείται για μια επίσημη αραβική Σύνοδο Κορυφής, όμως το Κατάρ προχώρησε την Παρασκευή σε μια ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή του Χαλέντ Μεσάαλ, των προέδρων Ιράν και Συρίας και Τούρκων αξιωματούχων

Στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Ντόχα συμμετέχουν ακόμη ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ Ραμαντάν Σάλαχ και ο Αχμένντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση.

Αυξάνοντας τη σύγχυση, ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης μία έκτακτη συνάντηση για τη Λωρίδα της Γάζας, με προφανή στόχο να προκαταλάβουν τις διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ.

Οι Αραβες ηγέτες του Κόλπου υποσχέθηκαν κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ ότι στην αραβική Σύνοδο Κορυφής στο Κουβέιτ θα συζητηθεί η επίθεση στη Γάζα και επισήμαναν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αλλάξει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η αραβική κατάσταση είναι πολύ χαώδης και αυτό είναι λυπηρό» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα από το Κουβέιτ, όπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του παλαιστινιακού λαού.