Στην τελική φάση δείχνει να εισέρχεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με «πυρετό» διπλωματικών κινήσεων σε Κάιρο και Ουάσινγκτον για επίτευξη εκεχειρίας με ορίζοντα την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Τρίτη. Τρεις εβδομάδες αιματοχυσίας με 1.100 νεκρούς Παλαιστίνιους και 5.100 τραυματίες.

.Η διπλωματία εντατικοποιείται με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι να μεταβαίνει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις, όπου αναμένεται να επισημοποιηθεί συμφωνία για αμερικανική συμβολή στην παρεμπόδιση του επανεξοπλισμού της Χαμάς μέσω λαθρεμπορίου όπλων -βασικό όρο του Ισραήλ για να τερματίσει την επιχείρηση στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο για τη συνέχιση των συνομιλιών υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση. Στο Κάιρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Χαμάς, ενώ ηγετικά στελέχη του ριζοσπαστικού κινήματος που ελέγχει τη Γάζα μαζί με τους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ βρίσκονται στη Ντόχα για να παραστούν σε αραβική σύνοδο.

Οι διπλωματικές κινήσεις γίνονται παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι είναι «πολύ κοντά» μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μία ημέρα μετά το βομβαρδισμό της έδρας των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Γάζα, ο ΓΓ τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να σκεφτεί το Ισραήλ ακόμη και τη μονομερή κατάπαυση πυρός.

Στο πλαίσιο της διπλωματικής αποστολής του στη Μέση Ανατολή, ο Μπαν Γκι-μουν αναμένεται την Παρασκευή στην Τουρκία, η οποία έχει αντιδράσει με οργή στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα. Πριν από την άφιξη του ΓΓ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να τεθεί εκτός ΟΗΕ καθώς αγνοεί τις εκκλήσεις του Οργανισμού για τη λήξη της βίας.

Το Ισραήλ αφήνει να εννοηθεί διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Μαρκ Ρεγκέβ ότι η επιχείρηση ενδέχεται να βρίσκεται στο «τελικό στάδιο». Με την επιστροφή της Τζίπι Λίβνι από τις ΗΠΑ και του επικεφαλής διαπραγματευτή Ραμός Γκιλάντ από την Αίγυπτο θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών την προσεχή Τρίτη θεωρείται ευρέως ως η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία το Ισραήλ θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις για να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημεία-κλειδιά στην εκεχειρία

Η Χαμάς υπέβαλε πρόταση εκεχειρίας αρχικής διάρκειας ενός έτους υπό τον όρο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Λωρίδα της Γάζας εντός πέντε ή επτά ημερών από την επίτευξη συμφωνίας και θα αρθεί ο αποκλεισμός. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τουλάχιστον δύο βασικά σημεία της πρότασης, ενώ διαφωνία υπάρχει και σχετικά με τον έλεγχο των μεθοριακών σημείων διέλευσης.

Η Χαμάς απαιτεί να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα με Ισραήλ και Αίγυπτο και να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα παραμέινουν ανοιχτά. Ωστόσο, δεν δέχεται να επιστρέψει τον έλεγχο των περασμάτων στην υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, στη βάση συμφωνίας που συνήφθη το 2005 αφότου το Ισραήλ τερμάτισε κατοχή 38 ετών στη Γάζα.

Η Χαμάς αντιδρά επίσης στην επιστροφή της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και αντιπροτείνει να αναλάβει τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων τουρκική δύναμη. Το Ισραήλ από πλευράς του απαιτεί να αποδεχθεί η Χαμάς την επιστροφή των δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής στα περάσματα.

Επίσης, η Χαμάς ζητά διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση ελπίζοντας να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τον πρώτο ρόλο στην όποια ανοικοδόμηση, η οποία σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τη Συρία και το Ιράν να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας. «Στέλνουμε τα κατάλληλα μηνύματα προς την κατεύθυνση αυτή, προς τους εκπροσώπους της Χαμάς και τα κράτη εκείνα που έχουν επιρροή σε αυτήν, κυρίως το Ιράν και τη Συρία» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τρεις εβδομάδες αιματοχυσίας

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 40 αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας τούνελ λαθρεμπορίου όπλων, σημεία εκτόξευσης ρουκετών, αποθήκες όπλων, δύο κτίρια της Χαμάς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ριζοσπαστικού κινήματος.

Την Παρασκευή οι βομβαρδισμοί έχουν μικρότερη ένταση έπειτα από μια ημέρα πρωτοφανούς επιθετικότητας με επιθέσεις -με απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου- στο κέντρο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, σε γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης και στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, το οποίο εκκενώθηκε εξαιτίας πυρκαγιάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε για την Παρασκευή τετράωρη διακοπή των επιχειρήσεων από τις 10.00 τοπική ώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε πυρά εναντίον των δυνάμεών του ή εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι δόθηκε η άδεια για τη διέλευση 130 φορτηγών ανεφοδιασμού, που μεταφέρουν φάρμακα και καύσιμα.

Κατά την τετράωρη καθημερινή κατάπαυση του πυρός κηδεύτηκε στη Γάζα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που σκοτώθηκε την Πέμπτη σε επιδρομή. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαΐντ Σιάμ ήταν ο διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς και βασικός αρχιτέκτονας της βίαιης κατάληψης της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 με την εκδίωξη των δυνάμεων του Μαχμούντ Αμπάς.

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής ανέσυραν 23 πτώματα από τα συντρίμμια των κτιρίων συνοικίας της Γάζας, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους μαχητές.

Η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στην Ιερουσαλήμ για την τρίτη «ημέρα οργής» που κηρύχθηκε από τη Χαμάς. Στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες αστυνομικοί και συνοριακοί φρουροί. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή για 48ωρο αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης, καθώς έχει υπάρξει αντίστοιχο κάλεσμα της Φατάχ.

Πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από τη Γάζα προς τη νότια επικράτεια του Ισραήλ.