Την ώρα που ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωναν ότι εργάζονται για ένα δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα ζητεί «άμεση εκεχειρία» , ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έφθαναν χθες στο Κάιρο για χωριστές συνομιλίες με αιγυπτίους διαμεσολαβητές.

Η Αίγυπτος έχει καταθέσει από κοινού με τη Γαλλία πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη μετάβαση στο Κάιρο του Αμος Γκιλάντ, πολιτικού συμβούλου του υπουργού Αμυνας Εούντ Μπαράκ.

Ο κ. Γκιλάντ συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον χειρισμό της κατάστασης. Η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» το γαλλοαιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει καμία επίσημη δέσμευση.

Στο Κάιρο επίκειται και η άφιξη εκπροσώπων της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007 μετά την εκδίωξη των δυνάμεων της Φατάχ. Το ισλαμικό κίνημα δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο ούτε να αποδεχθεί ούτε να απορρίψει την πρόταση εκεχειρίας, την οποία εξετάζει η εξόριστη ηγεσία της Χαμάς στη Δαμασκό.

Παρούσα χθες στην Αίγυπτο ήταν και αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς. Η μετριοπαθής Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας, αν και δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στην παρούσα σύγκρουση.

Στις χωριστές συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα τους ζητήσουν να συμφωνήσουν σε προσωρινή εκεχειρία, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Oυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας εντός τριών ημερών. Ζητούμενο είναι να υπάρξει στο Κάιρο συμφωνία τουλάχιστον στα δύο πρώτα σημεία της πρωτοβουλίας, μια εκεχειρία για περιορισμένη περίοδο και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

Εν συνεχεία προβλέπεται να λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα Αιγύπτου- Γάζας. Το γαλλοαιγυπτιακό σχέδιο προβλέπει επίσης σε επόμενο στάδιο συνομιλίες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι έτοιμες να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για να συμβάλουν στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες από το Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί, έχοντας δίπλα του τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ . Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τη Γάζα το ταχύτερο δυνατόν.

«Τα όπλα πρέπει να σιγήσουν,η κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει,το Ισραήλ πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά του και να εγκαταλείψει τη Γάζα,όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία για να συμβάλουμε στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» δήλωσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη μορφή της πρωτοβουλίας.