ΛΟΝΔΙΝΟ O ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί πράγματι βόμβες λευκού φωσφόρου κατά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των «Τimes» του Λονδίνου το οποίο επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει από την αρχή της εβδομάδας η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν βόμβες λευκού φωσφόρου που φέρουν την εγγραφή Μ825Α1 σε αποθέματα πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού από φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έσπευσε να διαψεύσει ότι χρησιμοποιούνται παρόμοια οπλικά συστήματα. «Είναι άδειες,δεν έχουν εκρηκτικά,ούτε λευκό φωσφόρο.Δεν υπάρχει τίποτε στο εσωτερικό. Τις εκτοξεύουμε για να στοχεύσουμε προτού ρίξουμε πραγματικές βόμβες,δεν προορίζονται για να σκοτώσουν ανθρώπους» δήλωσε με έμφαση η εκπρόσωπος του στρατού.

Ερωτώμενη για τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και απεικονίζουν νέφη καπνού που δημιουργούνται ύστερα από ρίψη οβίδων επέμεινε λέγοντας: «Χρησιμοποιούμε ό,τι χρησιμοποιούν και οι άλλοι στρατοί και δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο που είναι απαγορευμένο από το διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο ο Νιλ Γκίμπσον, εμπειρογνώμονας της στρατιωτικής επιθεώρησης της Βρετανίας «Jane΄s», δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα συγκεκριμένα βλήματα περιέχουν φωσφόρο». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «πρόκειται για έναν εξελιγμένο τύπο βόμβας που δεν φέρει την εξαιρετικά καυστική ουσία του φωσφόρου στο περίβλημα αλλά μέσα σε μικρές σακούλες».

O πως εξήγησε, οι υφασμάτινες συσκευασίες, 116 τον αριθμό, διασπείρονται στον αέρα αφού πυροδοτηθούν από το εκρηκτικό γέμισμα που φέρουν οι οβίδες και εκρήγνυνται ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα. Η καύση αυτού του μείγματος διαρκεί 5 έως 10 λεπτά και δημιουργεί πυκνά νέφη καπνού, τα οποία αποτελούν ιδανική μέθοδο «απόκρυψης» για τις χερσαίες δυνάμεις.

Πολλές είναι οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών στη Λωρίδα της Γάζας που επιβεβαιώνουν ότι συχνά αντικρίζουν «πολύ ασυνήθιστα» τραύματα. «Δεν μοιάζουν με τα άλλα εγκαύματα που βλέπουμε συνήθως.Πρόκειται για εγκαύματα τρίτου βαθμού,τα οποία δεν φαίνεται να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» δηλώνει στους «Τimes» o Ναφέζ Αμπου Σαμπάν , επικεφαλής του τμήματος εγκαυμάτων στο νοσοκομείο της Αλ Σίφα. Και τονίζει με έκπληξη: «Τα τραύματα είναι πολύ βαθιά και εντελώς διαφορετικά από τα συνήθη».

Αντίστοιχα βλήματα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στις αποθήκες πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται ως όπλα κατά προσωπικού, καθώς αυτό απαγορεύεται από το τρίτο πρωτόκολλο της Χάρτας περί των Συμβατικών Οπλων που υπεγράφη στη Γενεύη το 1980.