ΚΑΡΑΚΑΣ Ή θα εκλεγεί για τρίτη προεδρική θητεία ή θα παραιτηθεί. Ετσι αποφάσισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εν όψει του δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία, αν εγκριθεί, θα δώσει το «πράσινο φως» στον δις εκλεγμένο ηγέτη να παραμείνει πρόεδρος και μετά το 2013. Το πλήρως ελεγχόμενο από τον κ. Τσάβες κοινοβούλιο αποφάσισε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2009.

«Στην υποθετική περίπτωση που χάσουμε θα αρχίσω να φτιάχνω τις βαλίτσες μου, να μετράω τους μήνες και τα χρόνια που μου απομένουν, και να εργάζομαι εντατικά για να προετοιμάσω την κατάσταση για όποιον με διαδεχθεί» δήλωσε ο κ. Τσάβες στην κρατική τηλεόραση, διαβεβαιώνοντας ότι, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τις πολιτικές του φιλοδοξίες, «θα είμαι ασφαλώς ο πρώτος που θα βγει και θα το παραδεχθεί».

Την προηγούμενη φορά που είχε επιχειρήσει να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, η ψηφοφορία είχε κριθεί «στο φώτο φίνις», κατά δήλωση του ιδίου, καθώς το «όχι» είχε υπερισχύσει του «ναι» με ποσοστό 51% έναντι 49%. Τότε είχε μεταθέσει «τη νίκη του σοσιαλισμού και της επανάστασης» στο μέλλον, υποσχόμενος να επαναλάβει την ψηφοφορία όταν «ο λαός θα είναι πιο ώριμος για να προχωρήσει με τόσο τολμηρά βήματα προς τον σοσιαλισμό».

Ηταν η πρώτη φορά που είχε αναγκαστεί να ομολογήσει, έστω και σιωπηρά, την ήττα του σε πολιτικό επίπεδο από το 1998, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο ανώτατο αξίωμα.

Η δεύτερη δοκιμασία του Ούγκο Τσάβες ήταν στις περιφερειακές εκλογές πριν από έναν μήνα. Η κυβερνητική πλευρά κέρδισε 17 από τις 23 περιφέρειες της χώρας, τη στιγμή που η αντιπολίτευση κατέκτησε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βενεζουέλας, την πρωτεύουσα Καράκας και το Μαρακαΐμπο, όπως και τις δύο πολυπληθέστερες και πλουσιότερες περιοχές, τη Μιράντα και τη Ζούλια.

Για κέρδη και αναστροφή του κλίματος είχε κάνει τότε λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροσάλες, ενώ ο πρόεδρος Τσάβες είχε δηλώσει: «Ο λαός μού λέει: Συνέχισε σε αυτόν τον δρόμο».