Ε κατό ημέρες μετά την εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, οι ρώσοι αναλυτές αναρωτιούνται ποιος πραγματικά έχει την εξουσία. Ο πρόεδρος, όπως προστάζει το Σύνταγμα, ή ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν; «Ποιος είναι ο Μεντβέντεφ;Ενας πρόεδρος στη σκιά,μια βιτρίνα ή το φερέφωνο του Πούτιν που είναι de facto επικεφαλής του κράτους;» αναρωτήθηκε το εβδομαδιαίο έντυπο «Νew Τimes».

Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση, μόνο το 9% των Ρώσων πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ κατέχει πραγματικά την εξουσία. Η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία για τη Νότια Οσετία ενίσχυσε αυτή την εντύπωση.

Στις 8 Αυγούστου στις 4 το απόγευμα, όταν ο Μεντβέντεφ συγκάλεσε το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να δηλώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί «τη ζωή και την τιμή των ρώσων πολιτών» (οι κάτοικοι της Νότιας Οσετίας διαθέτουν και ρωσικά διαβατήρια από το 2002), οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη σταλεί στην περιοχή και τα ρωσικά βομβαρδιστικά επιχειρούσαν ήδη επί πέντε ώρες. «Δεν υπήρξε προεδρικό διάταγμα για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων» τόνισε δημοσιογράφος των «Νew Τimes». Η απόφαση πιστεύεται ότι ελήφθη από τον Πούτιν.

Αυτός είναι που από το Πεκίνο, όπου βρισκόταν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις υποσχόμενος «να τιμωρήσει» τη Γεωργία. Διέκοψε την παραμονή του και πέταξε αμέσως στο Βλαδικαυκάς, στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων που στάλθηκαν στην Οσετία. Ο πραγματικός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είναι ο Πούτιν, και ας εμπίπτει ο τομέας αυτός στη δικαιοδοσία του προέδρου. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, έτερο καθήκον του προέδρου, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος στις 12 Αυγούστου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μεντβέντεφ και στον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί που πήγε στη Μόσχα ως μεσολαβητής για να λυθεί η κρίση. Οταν ένα βράδυ ο Σαρκοζί θέλησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μεντβέντεφ από την Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, το Κρεμλίνο του απάντησε ότι ο πρόεδρος είχε πάει για ύπνο. Πέρασαν αρκετές ώρες ώσπου να βγει στο τηλέφωνο. Για να συνεννοηθεί προηγουμένως με τον Πούτιν; Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 7 Μαΐου, ο Μεντβέντεφ περιγράφεται σαν άνθρωπος που δεν διαθέτει ερείσματα στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίεςτομείς που «ανήκουν» στον Πούτιν. Ο νομικός που έγινε πρόεδρος στα 42 του χρόνια δεν γνωρίζει τίποτε από τα πεδία της μάχης. Δεν απαλλάχθηκε άλλωστε από τη στρατιωτική θητεία όταν ήταν φοιτητής; Ο πόλεμος, αντιθέτως, είναι ο κατ΄ εξοχήν τομέας του μέντορά του που έφερε την «ειρήνη» στην Τσετσενία. «Αυτή η στρατιωτική επιτυχία αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του πουτινισμού» υπενθυμίζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Γκαζέτα».

Η μόνη απόφαση που πήρε ο Μεντβέντεφ ήταν η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός. Αντίθετα προς τις δεσμεύσεις του, όμως, τα ρωσικά στρατεύματα καθυστέρησαν την αποχώρησή τους από τη Γεωργία πλήττοντας την αξιοπιστία του. Είχε πραγματικά την εξουσία να τους επιβληθεί; Ή μήπως πρόκειται για κάποιο παιχνίδι στο οποίο ο Μεντβέντεφ και ο Πούτιν μοιράζονται τον ρόλο του καλού και του κακού;

Φήμες στη Μόσχα θέλουν να υπάρχει ανταγωνισμός στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πράκτορες, από τη μια πλευρά, που υποστηρίζουν τον πόλεμο μέχρι τέλους και στους νέους ολιγάρχες, από την άλλη, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία.