ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα χειρόγραφα του Ρόμπερτ Χουκ, ενός εκ των σπουδαιότερων βρετανών επιστημόνων του 17ου αιώνα, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιnternet, ανοίγοντας για κάθε ενδιαφερόμενο ένα «ψηφιακό» παράθυρο ώστε να μάθει για τον άνθρωπο που βοήθησε στην επιστημονική επανάσταση που συντελέστηκε τότε στη Βρετανία. Παράλληλα αποκαλύπτονται οι επιστημονικές αντιπαλότητες με άλλα κορυφαία «μυαλά» της εποχής, όπως ο Ισαάκ Νεύτων.

Ο Χουκ γεννήθηκε το 1635. Οι μελέτες του σε διάφορους τομείς συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση της επιστήμης. Ωστόσο η μοναδική ανακάλυψη που φέρει το όνομά του είναι ο «Νόμος του Χουκ». Σύμφωνα με αυτόν, η επιμήκυνση ενός ελατηρίου είναι ανάλογη της δύναμης που ασκείται σε αυτό.

Τα γραπτά του βρετανού επιστήμονα βρέθηκαν το 2005 πεταμένα, μέσα στη σκόνη, σε κάποιο σπίτι στην Αγγλία. Προορίζονταν αρχικώς να βγουν σε πλειστηριασμό. Εν τούτοις, η Βασιλική Εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ και να τα αγοράσει.

Η Εταιρεία είναι αυτή που «ανέβασε» στο Ιnternet τα χειρόγραφα του Χουκ ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να «σερφάρουν» σε αυτά με το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιούν για να «δουν» μέσα από την ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τα πρώιμα γραπτά της βρετανίδας συγγραφέως Τζέιν Οστιν.

Δεν λείπουν και οι διαμάχες μεταξύ επιστημόνων. «Μου έκανε ό,τι κακό μπορούσε» γράφει ο Χουκ για τον προκάτοχό του στη θέση του γραμματέα της Βασιλικής Εταιρείας Χένρι Ολντενμπουργκ . Επίσης δίπλα σε περίληψη για παρουσίαση του Ρόμπερτ Μπόιλ (πατέρα για κάποιους της σύγχρονης χημείας) διαβάζει κανείς: «Κλεμμένο από εμένα». Τα χειρόγραφα του Χουκ περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις σχετικά με τη βαρύτητα με τον Νεύτωνα.