Σε ναυάγιο στα «παγωμένα νερά» της Βαλτικής κατέληξε, πριν καν αρχίσει, η Σύνοδος Κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» (G8). Πρώτο θύμα της- προαναγγελθείσης με βάση όσα είχαν συμβεί και ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες- αποτυχίας ήταν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το κλίμα. Κι αυτό μετά την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πρόταση για μείωση των εκπομπών αερίων, τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επίσημες εργασίες της Συνόδου άρχισαν χθες το βράδυ με το δείπνο της γερμανικής προεδρίας προς τους ηγέτες των υπολοίπων επτά κρατών.

Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διατυπώθηκε από τον βασικό σύμβουλο του προέδρου Μπους για το κλίμα, τον Τζέιμς Κόνοτον. Αφού μάλιστα εξέφρασε την άρνηση της Ουάσιγκτον, ο κ. Κόνοτον προσπάθησε να καλύψει την αρνητική θέση της χώρας του, επικαλούμενος την όμορη στάση και άλλων χωρών, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα, εναντίον των προτάσεων για καθορισμό δεσμευτικών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο ο κ. Μπους, γνωστός για την… αλλεργία του σε οποιαδήποτε συμφωνία έχει πολυμερή χαρακτήρα, προσπάθησε μετά «να χρυσώσει το χάπι». Διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας και προεδρεύουσα της Συνόδου Ανγκελα Μέρκελ για τη « σφοδρή επιθυμία » από την οποία διακατέχεται να εργαστεί μαζί της για την εκπόνηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, μετά την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012, με δύο κύριους στόχους: « Τη μείωση των ρυπογόνων αερίων και τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία ».

« Ηρθα εδώ με τη σταθερή βούληση να συνεργασθώ μαζί σας για μία μετα-Κιότο συμφωνία,και για να βρούμε τον τρόπο να επιτύχουμε ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου » είπε ο αμερικανός πρόεδρος μετά το γεύμα που του παρέθεσε η κυρία Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να κρύψει τη δυσφορία της. Τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα στείλει στον κόσμο ένα « ισχυρό μήνυμα » για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η κυρία Μέρκελ επιχείρησε να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που θεωρούνται υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενας από τους στόχους είναι ο λεγόμενος «στόχος των δύο βαθμών», να περιοριστεί δηλαδή η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τους δύο βαθμούς Κελσίου ως το 2050. Πρακτικά αυτό σημαίνει την παγκόσμια μείωση των εκπομπών αερίων κατά 50% ως το 2050, σε σχέση με τους δείκτες του 1990. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είπε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πιέσουν την Ουάσιγκτον ως το τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους στόχους στο τελικό κείμενο» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Και πρόσθεσε: « Είναι εξαιρετικά σημαντικό και προτίθεμαι να μιλήσω στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα ».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι η Ρωσία δεν συνιστά απειλή για την Ευρώπη, παρά τις απειλές του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν να στρέψει τους ρωσικούς πυραύλους προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν βάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας τους στην Ανατολική Ευρώπη. « Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ευρώπη » διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπους, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας προσήλθαν στο Χάιλιγκενταμ έχοντας ανταλλάξει επί μέρες απειλές και προειδοποιήσεις, με φόντο την επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Πολωνία, κίνηση την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως απειλή για τις στρατηγικές ισορροπίες.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μείωση των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (CFΕ) στη σύνοδο της Βιέννης. Η Μόσχα έχει παγώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη του 1990, κατηγορώντας τους εταίρους της στη Δύση ότι δεν συμμορφώνονται.

Μικρή εμφανίζεται η πιθανότητα να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του G8 και στη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δεδομένου ότι η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες.