Δ ημόσια αντιπαράθεση ξέσπασε στην Τουρκία μεταξύ των «πασάδων» στρατηγών και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το χθεσινό «άδειασμα» του τούρκου πρωθυπουργού από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Αφορμή της νέας σύγκρουσης στάθηκε η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Αγκυρα στο «αγκάθι» του de facto κουρδικού κράτους (προς το παρόν «ομόσπονδου κρατιδίου») το οποίο ήδη υφίσταται στο Βόρειο Ιράκ.

Με ανακοίνωσή του το πανίσχυρο Γενικό Επιτελείο έσπευσε να καλύψει τον αρχηγό του, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε στις 16 Φεβρουαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο διαλόγου με την κουρδική ηγεσία του Βορείου Ιράκ. Η θέση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη (και αντίθετη) πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον κ. Ερντογάν να ανοίξει διάλογο με τους κούρδους ηγέτες της περιοχής.

Ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στο CΝΝ Τurk ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός εξέφρασε προσωπική άποψη. «Κάθε άτομο μπορεί να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. Αυτό δεν δεσμεύει κανένα θεσμικό όργανο. Αν η δήλωση γίνει σε θεσμικό επίπεδο,τότε προκαλεί χάος,ειδικά στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού,κοσμικού κράτους δικαίου. Θεσμικά τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Χθες όμως το Γενικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα αυστηρή ανακοίνωση-απάντηση ξεκαθαρίζοντας ότι «οι απόψεις του στρατηγού Μπουγιούκανιτ στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου (της 16ης Φεβρουαρίου) φυσικά δεν είναι προσωπικές.Αποτελούν απόψεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» .

Η απόρριψη του διαλόγου με την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν από τον τούρκο αρχιστράτηγο και η εμμονή του να θέτει προς τους αμερικανούς συνομιλητές του το αίτημα απομάκρυνσης από την περιοχή των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ακόμη και με στρατιωτικά μέσα απέτρεψαν την εφαρμογή του στηριζόμενου από τις ΗΠΑ σχεδίου για συνάντηση του επικεφαλής της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης Νετσιρβάν Μπαρζανί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Εγώ δεν πρόκειται να υπαγορεύσω τη βούληση κανενός.Εγώ ομιλώ ως στρατιώτης.Οποιος από τους πολιτικούς θέλει ας πάει να συνομιλήσει.Εγώ τι έχω να πω με κάποιον που υποστηρίζει το ΡΚΚ;» είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον ο τούρκος στρατηγός.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι του Ιράκ, υπό την ηγεσία των Μασούντ Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί, παρά τα προβλήματα στις σχέσεις τους με το ΡΚΚ, απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ. Τονίζουν ότι η λύση είναι πολιτική και πρέπει να τη δώσει η Αγκυρα.

«Δυστυχώς ο τουρκικός στρατός,όπως στο παρελθόν,έτσι και τώρα πιστεύει στην επιτυχία της στρατιωτικής λύσης.Δοκιμάζουν όμως την επιλογή αυτή εδώ και 20 χρόνια χωρίς επιτυχία.Και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η στρατιωτική λύση δεν μπορεί να επιτύχει» δήλωσε ο κ. Μπαρζανί.