Το όρος Καντίλ είναι μία δύσβατη περιοχή στην εσχατιά του Βορείου Ιράκ, στο σημείο που τέμνονται τα σύνορα της χώρας με εκείνα της Τουρκίας και του Ιράν. Απέχει από την Τουρκία μόλις 89 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή και 103 χιλιόμετρα οδικώς. Αποτελεί, σύμφωνα με την Αγκυρα, το ορμητήριο περίπου 5.000 κούρδων ανταρτών του PKK και επί σειρά ετών ζητεί από τις ΗΠΑ την απομάκρυνσή τους με στρατιωτικά μέσα, είτε με μονομερή επιχείρηση είτε από κοινού.


Οταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιδρομές στον Λίβανο, επικαλούμενο την απειλή της Χεζμπολάχ, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για θερμή καταδίωξη των ανταρτών, επιχειρώντας να παραλληλίσει τις δύο περιπτώσεις. H αμερικανική απόρριψη στο τουρκικό αίτημα ήταν κατηγορηματική, όπως συνέβη και στο παρελθόν, με τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Ρος Γουίλσον να καθιστά σαφές πως «το Βόρειο Ιράκ δεν είναι Λίβανος». Το επεισόδιο αυτό δρομολόγησε ωστόσο εξελίξεις και άνοιξε τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση του τριμερούς μηχανισμού διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας και Ιράκ.


Αντιπροσωπεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράκ, στενού συμμάχου σήμερα των ΗΠΑ, που επί καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό συγκρουόμενο με τους αντάρτες του PKK, επισκέφθηκε την εβδομάδα που πέρασε την Αγκυρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επαφές με αξιωματούχους του γενικού επιτελείου και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT. Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε για ολιγόωρη επίσκεψη και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Μπερχέμ Σαλίχ. Ολες οι επισκέψεις χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ιδιωτικές. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι διαβεβαιώσεις του (κουρδικής καταγωγής) προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί για περιορισμό της δράσης των οργανώσεων που συνδέονται με το PKK εντός του ιρακινού εδάφους, χωρίς όμως να αναφέρονται ρητά στο μέλλον των ενόπλων του PKK στο όρος Καντίλ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν είπε πάντως ότι η Αγκυρα έχει ενημερωθεί και περιμένει «απτά αποτελέσματα», προσθέτοντας πως «στο τέλος το PKK θα ηττηθεί».


Την ώρα που η Αγκυρα ανέμενε τα «απτά αποτελέσματα» δύο ειδήσεις ήλθαν να δώσουν μία άλλη διάσταση στο κλίμα συνωμοσιολογίας των τελευταίων ημερών:


α) H πρώτη αφορούσε τη δολοφονία στο Βόρειο Ιράκ ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της στρατιωτικής πτέρυγας του PKK.


β) H άλλη την έντονη φημολογία περί σύλληψης στο Βόρειο Ιράκ και επικείμενης έκδοσης στην Τουρκία του Μουράτ Καράγιλαν, κορυφαίου στελέχους του PKK, φερομένου ακόμη και ως διαδόχου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. H επίσκεψη των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αγκυρα συνδέθηκε με τον «ψίθυρο» αυτό που αναπαρήγαγε και ο τουρκικός Τύπος. Ο Καράγιλαν φέρεται να έχει τραυματιστεί σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ιράν στο όρος Καντίλ και να βρίσκεται κρατούμενος των Κούρδων του Βορείου Ιράκ στο νοσοκομείο. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές δεν απέκλειαν να είναι η παράδοση του Καράγιλαν το ισχυρό αντάλλαγμα που ανέμενε η Τουρκία προκειμένου να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας.


H ηγεσία του PKK από την πλευρά της κάνει λόγο για ύπαρξη σχεδίου το οποίο προβλέπει την προώθηση πίσω στην Τουρκία σχεδόν του συνόλου των ανταρτών της οργάνωσης, εκτός από μία ομάδα 400-500 στελεχών, το μέλλον των οποίων μένει να καθοριστεί. Δεν αποκλείεται να παραμείνουν στο Ιράκ, υπάρχουν όμως και πληροφορίες για εν εξελίξει διαβουλεύσεις προκειμένου να εγκατασταθούν σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Αν το σχέδιο δεν γίνει δεκτό από το PKK, τότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για να αρχίσει η εναντίον του στρατιωτική επιχείρηση, υποστηρίζει ο Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος των Κούρδων της Τουρκίας. Ο ίδιος τονίζει ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί στο Καντίλ αλλά με πολιτικούς όρους στην Τουρκία, η οποία πρέπει να δώσει και την οριστική λύση.