«Η Μαφία ήταν ευκολότερη από τον Μιλόσεβιτς»


Με την πρώτη ματιά αναρωτιέσαι αν αυτή η μικροκαμωμένη γυναίκα μπορεί να είναι ο άνθρωπος που διέλυσε τη Μαφία στην περίφημη υπόθεση της «Pizza Connection». Που κυνήγησε τον Κάρλος. Που έστειλε φυλακή ελβετούς τραπεζίτες για ξέπλυμα χρήματος και έβαλε βαθιά το μαχαίρι στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Που βοήθησε τον Ντι Πιέτρο στην επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Που αντιμετώπισε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας. Που θέλει να πιάσει τον Μιλόσεβιτς.


Στο γραφείο της, στον δεύτερο όροφο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία, φθάνεις ύστερα από τρεις (τουλάχιστον) ελέγχους ασφαλείας. Είναι σαφές ότι η εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε δεν έχει στη ζωή μόνο φίλους και ότι όλοι οι εχθροί της δεν είναι απαραιτήτως στη φυλακή. Πόσο μάλλον όταν το κυνηγετικό της παλμαρέ περιλαμβάνει (ενδεικτικά) τη Μαφία, τον Κάρλος, τους ισλαμιστές, τον Μιλόσεβιτς και τους ελβετούς τραπεζίτες


Δύο υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις αίθουσες του Δικαστηρίου. Δικάζονται Σέρβοι και Κροάτες, μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βοσνία. Οι μάρτυρες καταθέτουν χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπά τους. Μια γυναίκα βάζει τα κλάματα. Απίστευτες φρικαλεότητες αναβιώνουν μέσα στην ηρεμία της χειμωνιάτικης Χάγης.


Το γραφείο της κυρίας εισαγγελέα θυμίζει λίγο γραφείο σερίφη. Χάρτες της Γιουγκοσλαβίας. Μια σημαία του ΟΗΕ. Μεγάλες αφίσες στους τοίχους με την ένδειξη «Wanted», τις φωτογραφίες των καταζητουμένων από το Δικαστήριο και το ποσό της αμοιβής που προσφέρεται.


Ο Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς, για παράδειγμα, θα αποφέρουν 5 εκατ. δολάρια το κεφάλι σε όποιον τους πάει στην κυρία Ντελ Πόντε. Σε άλλες αφίσες το όνομα του καταζητουμένου έχει σβηστεί με χοντρό μαρκαδόρο και με την προσθήκη είτε της ημερομηνίας σύλληψης είτε της ημερομηνίας θανάτου. Ολα αυτά σε βάζουν σε ένα διαφορετικό κλίμα. Λες και ταξίδεψες ξαφνικά μίλια μακριά από τη φιλήσυχη ολλανδική πρωτεύουσα όπου εδρεύει το Δικαστήριο.


Οταν η Κάρλα ντελ Πόντε αρχίζει να μιλάει, καταλαβαίνεις ότι η πρώτη σου εντύπωση μπορεί να μην είναι η σωστή. Εκφράζεται σταθερά, κοφτά, με σαφήνεια και χωρίς παραφράσεις. Το βλέμμα της είναι επιτακτικό, πεισματικό. Το είδος του ανθρώπου που δεν θα ήθελες να σε βάλει στο μάτι.


Εχει ταυτοχρόνως μια εντελώς ανεξάρτητη αντίληψη του δικαστικού καθήκοντος, μια πεισματική ελβετική μεθοδικότητα και μια ιεραποστολική αίσθηση της δικαιοσύνης. Συχνά, όταν μιλάει για τη δουλειά της, χρησιμοποιεί τη λέξη «αποστολή».


Είναι ίσως αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων αυτών των «δικαστικών νέου τύπου» που την τελευταία 20ετία έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και για τους οποίους τα όρια της δικαιοσύνης και της πολιτικής δεν είναι πάντοτε σαφή.


Γεννήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας πριν από 54 χρόνια. Εξ ου και η ανεπαίσθητη ιταλική προφορά που τη συνοδεύει στα γαλλικά και στα αγγλικά. Το 1994, στα 47 της, ήταν ήδη γενική εισαγγελέας της Ελβετίας. Ολες οι υποθέσεις που προανέφερα υπηρέτησαν τη φήμη της. Η «Pizza Connection» την έχρισε «κυρία αντι-Μάφια» και την έκανε ταινία.


Τον Σεπτέμβριο 1999 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την όρισε εισαγγελέα των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα. Η επιλογή μιας «σταρ της Δικαιοσύνης» για τα δύο αυτά δικαστήρια του ΟΗΕ δεν ήταν τυχαία.


Το Διεθνές Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε μάλλον ταπεινά. Ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 1993 για να δικάσει όσους θεωρηθούν υπεύθυνοι «σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991 και μετά».


Ο αρχικός ετήσιος προϋπολογισμός του ανερχόταν μόλις σε 276.000 δολάρια. Σήμερα όμως έχει περισσότερους από 1.200 υπαλλήλους και ο προϋπολογισμός του για το 2001 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια.


Η πορεία του ίσως να εξέπληξε ακόμη και τους εμπνευστές του. Οχι μόνο βρήκε τους εγκληματίες αλλά πολλούς τους δίκασε κιόλας. Σήμερα 35 βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Σέρβοι, Κροάτες, Βόσνιοι Μουσουλμάνοι…


Αλλοι 19 απηλλάγησαν ή αθωώθηκαν. Τριάντα εννέα περιμένουν να δικαστούν σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό. Είκοσι επτά κατηγορούμενοι διαφεύγουν ­ μεταξύ τους ο Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς, ο Μιλουτίνοβιτς, ο Μλάντιτς. Περισσότερες από 10 δίκες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τέσσερις εκτίουν ήδη την ποινή τους σε φυλακές ευρωπαϊκών χωρών (Νορβηγία, Γερμανία και Φινλανδία).





­ Κυρία ντελ Πόντε,
είστε ικανοποιημένη από τη δουλειά του Δικαστηρίου;


«Σε αυτή τη θέση έκλεισα έναν χρόνο και περίπου πέντε μήνες. Βρήκα ένα πολύ καλά οργανωμένο γραφείο και πάρα πολλή δουλειά. Κάνουμε την έρευνα, την προανάκριση, την ανάκριση, τη σύνταξη των κατηγορητηρίων και τις δίκες».


­ Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων πώς γίνονται;


«Στις περιοχές όπου βρίσκονται δυνάμεις του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία ή στο Κοσσυφοπέδιο, αρμόδιες είναι αυτές οι δυνάμεις. Στην Κροατία και στη Γιουγκοσλαβία υπεύθυνες είναι οι τοπικές αρχές».


­ Λειτουργεί αυτή η συνεργασία;


«Με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπήρχε πολύ καλή συνεργασία ως τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη».


­ Τι συνέβη;


«Η μόνη εξήγηση που μου έχει δοθεί είναι ότι δεν τους βρίσκουν. Ζήτησα να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Νομίζω πάντως ότι θα έπρεπε να οργανώσουμε μια ειδική αυτόνομη δύναμη από ειδικευμένους ανθρώπους η οποία θα αναλάβει να εκτελεί τις συλλήψεις που διατάσσει το Δικαστήριο».


­ Γιατί το ΝΑΤΟ άλλαξε στάση; Φοβούνται τις φασαρίες;


«Δεν νομίζω ότι υπήρξε αλλαγή στάσης. Απλώς στην αρχή ήταν ευκολότερο. Τώρα οι καταζητούμενοι κρύβονται ή έχουν οργανώσει ολόκληρα συστήματα διαφυγής. Είναι δυσκολότερο να τους εντοπίσεις. Είναι πια υποψιασμένοι και παίρνουν μέτρα».


­ Οι Κροάτες και οι Σέρβοι συνεργάζονται με το Δικαστήριο;


«Οι Κροάτες ναι. Από τότε που ήλθε η νέα κυβέρνηση οι κροατικές αρχές συνεργάζονται απολύτως, όπως πρόσφατα στην περίπτωση του γνωστού Ναλετίλιτς ή «Τούτα». Συνεργάζονται, μάλιστα, παρ’ όλο που έχουν πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας τους. Η καλή θέληση της νέας κροατικής κυβέρνησης είναι σαφής».


­ Η νέα σερβική κυβέρνηση;


«Δεν έχει κάνει τίποτε. Επικαλούνται μια σειρά προβλήματα. Το μόνο που μας επέτρεψαν είναι να ανοίξουμε ένα γραφείο στο Βελιγράδι. Στις αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι».


­ Πήγατε στο Βελιγράδι και συναντηθήκατε με τον πρόεδρο Κοστούνιτσα. Αν κατάλαβα καλά και από τις δηλώσεις σας, η συνάντηση δεν πήγε καθόλου καλά. Σας μιλούσε επί μισή ώρα…


«…περισσότερο από μισή ώρα…».


­ …και οι γιουγκοσλαβικές εφημερίδες έγραψαν ότι σας έκανε νομική διάλεξη.


«Καμία νομική διάλεξη. Εβγαλε πολιτικό λόγο. Και κυρίως εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου με επιχειρήματα από αυτά που είχαμε ήδη διαβάσει στις εφημερίδες. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είχε λάθος πληροφόρηση και να τον ενημερώσω πώς έχουν τα πράγματα. Κατάλαβα αμέσως ότι δεν ήθελε να με ακούσει».


­ Οι άλλοι θέλησαν να σας ακούσουν; Συναντήσατε και τον τζίντζιτς.


«Ναι, με άκουσαν. Αλλά ως τώρα δεν υπάρχει καμία συνεργασία».


­ Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ Κοστούνιτσα και Μιλόσεβιτς;


«Δεν ρωτάτε το σωστό άτομο διότι δεν μπορώ να ξέρω».


­ Διαισθανθήκατε κάτι τέτοιο στις συζητήσεις που είχατε στο Βελιγράδι;


«Οχι. Και ελπίζω να μην υπάρχει. Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι μια μεγάλη ελπίδα για τη δημοκρατία. Ειλικρινά ελπίζω να μην υπάρχει κάτι τέτοιο».


­ Οι Γιουγκοσλάβοι επικαλούνται το Σύνταγμά τους, το οποίο τους απαγορεύει να εκδίδουν γιουγκοσλάβους υπηκόους. Και τώρα θέλουν να ψηφίσουν έναν σχετικό νόμο…


«Είναι λάθος. Πολλά συντάγματα και όχι μόνο το γιουγκοσλαβικό απαγορεύουν την έκδοση υπηκόων. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για έκδοση σε μια ξένη χώρα. Οι κατηγορούμενοι θα παραδοθούν σε μια διεθνή αρχή, σε ένα διεθνές δικαστήριο. Θα μεταφερθούν για να δικαστούν. Η Γιουγκοσλαβία ως μέλος του ΟΗΕ έχει ήδη αναλάβει την υποχρέωση να συλλαμβάνει και να παραδίδει για να δικαστούν εδώ, στη Χάγη, τους καταζητούμενους εγκληματίες που βρίσκονται στο έδαφός της».


­ Δεν φοβάστε μήπως αυτή η πίεση στη νέα κυβέρνηση για να παραδοθεί ο Μιλόσεβιτς οδηγήσει σε μια εσωτερική αποσταθεροποίηση; Μήπως φέρνετε τη νέα κυβέρνηση τζίντζιτς σε δύσκολη εσωτερική θέση;


«Κατά την προσωπική μου άποψη, η παράδοση του Μιλόσεβιτς θα ήταν η καλύτερη λύση για την ίδια τη Γιουγκοσλαβία. Οσο παραμένει στη χώρα θα αποτελεί μια απειλή για τη δημοκρατία».


­ Πιστεύετε ότι τελικά θα δικάσετε τον Μιλόσεβιτς;


«Αυτή είναι η δουλειά μου. Γι’ αυτό είμαι εδώ».


­ Το Δικαστήριο κατηγορείται για προκατάληψη εναντίον των Σέρβων· ότι δρα στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σας λένε, π.χ., για ποιον λόγο απαγγείλατε κατηγορίες κατά του Μιλόσεβιτς και όχι κατά του μακαρίτη του Τούτζμαν ή του Ιζετμπέκοβιτς ή του Θάτσι;


«Είμαστε στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ; Ακούστε, εμένα δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις και οι καταγγελίες. Είμαι εισαγγελέας και δουλεύω με στοιχεία και αποδείξεις. Οποιος έχει στοιχεία ότι κάνω τη δουλειά μου με προκατάληψη εναντίον των μεν ή των δε να τα προσκομίσει. Αυτό το Δικαστήριο είναι απολύτως ανεξάρτητο. Και θεωρώ αυτές τις επικρίσεις εντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες».


­ Κάνετε τη δουλειά σας με απόλυτη αμεροληψία;


«Εντελώς».


­ Αναζητάτε εγκληματίες παντού;


«Παντού. Καταδικάσαμε και Σέρβους και Κροάτες και Βοσνίους. Απλώς η έρευνα δεν είναι πάντοτε το ίδιο εύκολη σε όλα τα επίπεδα. Αλλού προχωρεί γρηγορότερα και αλλού όχι. Ισως επειδή η συνεργασία είναι καλύτερη ή επειδή συλλέγονται ευκολότερα τα αποδεικτικά στοιχεία. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ανοίξαμε μια έρευνα εναντίον του UCK για όσα γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον των Σέρβων. Εδωσα εντολή αμέσως μόλις ανέλαβα την εισαγγελία. Η έρευνα όμως δεν προχωρεί επειδή οι Σέρβοι, που είναι τα θύματα, δεν προσέρχονται να καταθέσουν. Δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες. Με τι στοιχεία να προχωρήσουμε; Παλαιότερα το καθεστώς Μιλόσεβιτς αρνιόταν να συνεργαστεί μαζί μας. Ελπίζω τώρα που θα ανοίξει το γραφείο μας στο Βελιγράδι να συνεργαστούν και να μας δώσουν στοιχεία».


­ Η έρευνα του Δικαστηρίου στο Κοσσυφοπέδιο για εγκλήματα που έγιναν κατά των Αλβανών πριν ή στη διάρκεια των βομβαρδισμών συνεχίζεται;


«Ναι, βρισκόμαστε επί τόπου, έχουμε ανοίξει ένα γραφείο και συνεχίζουμε τις έρευνες».


­ Εχετε καταλήξει αν από την πλευρά των Σέρβων υπήρξε πρόθεση εθνικής εκκαθάρισης;


«Απολύτως. Επί δύο χρόνια κάνουμε εκταφές θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό. Αυτά, καθώς και οι μαρτυρίες των επιζώντων, μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε σαφή άποψη για την πρόθεση εθνικής εκκαθάρισης».


­ Μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό των θυμάτων;


«Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για απολογισμό. Πολλά πτώματα έχουν καεί ή εξαφανιστεί. Και άλλωστε οι εκταφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Ως τώρα πάντως έχουμε καταγράψει περίπου 4.000 πτώματα».


­ Εχετε απαγγείλει κατηγορίες γι’ αυτές τις δολοφονίες;


«Ναι. Εναντίον του Μιλόσεβιτς και άλλων τεσσάρων Σέρβων που έδρασαν στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά η έρευνα συνεχίζεται».


­ Εχετε ερευνήσει την πλευρά των νατοϊκών βομβαρδισμών; Διότι και οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν νεκρούς στον άμαχο πληθυσμό. Εμπίπτουν στην αρμοδιότητά σας;


«Είναι της αρμοδιότητάς μας. Δεχθήκαμε καταγγελίες και τις ερευνήσαμε».


­ Υπήρξε επίσημη προσφυγή της Γιουγκοσλαβίας, όπως έχει γραφεί στον Τύπο;


«Οχι. Επίσημη προσφυγή δεν υπήρξε. Υπήρξαν όμως πολλές καταγγελίες από ιδιώτες και αρκετά στοιχεία. Τα εξετάσαμε για να δούμε αν θεμελιώνεται κατηγορία, αν μπορούμε να ξεκινήσουμε και τυπικά μια ανάκριση, ακριβώς όπως κάνουν και τα εθνικά δικαστήρια. Βρήκαμε ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη μιας έρευνας».


­ Και συνεχίζετε να ψάχνετε;


«Οχι. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να θεμελιώνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης».


­ Και αν προκύψουν νέα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου;


«Αν υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις είμαστε υποχρεωμένοι να τις διερευνήσουμε και θα το κάνουμε».


­ Αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα που έπληξαν τον άμαχο πληθυσμό θα μπορούσατε κάποια στιγμή να εκδώσετε ένταλμα σύλληψης και κατά του Σολάνα, του Μπλερ ή του Κλίντον; Ερωτώ διότι μου φαίνεται δύσκολο να καταλάβω ότι ο φόνος άμαχου πληθυσμού είναι έγκλημα πολέμου, ενώ ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού είναι πολεμική ενέργεια.


«Πρέπει να δούμε το είδος των ευθυνών που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Εμείς ερευνούμε αυτή τη στιγμή τις ευθύνες για μια γενοκτονία, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


­ Θέλετε να πείτε ότι υπήρξε γενοκτονία;


«Βεβαίως υπήρξε γενοκτονία. Οχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στη Βοσνία και στην Κροατία. Αντιθέτως αν αποδειχθούν αυτά που λέτε για τους βομβαρδισμούς θα συνιστούσαν υπό ορισμένες προϋποθέσεις παραβίαση του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Γενεύης».


­ Δεν είναι δηλαδή έγκλημα πολέμου…


«Ακριβώς, δεν είναι έγκλημα πολέμου. Είναι παραβίαση ενός συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Γενεύης. Ασφαλώς θα είναι και αυτό έγκλημα, αν αποδειχθεί. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες προτεραιότητες».


­ Ο Κάρατζιτς, ο Μλάντιτς, όλοι οι άλλοι που διαφεύγουν, ξέρετε πού βρίσκονται;


«Ο Μλάντιτς βρίσκεται στο Βελιγράδι. Παρέδωσα το ένταλμα για τη σύλληψή του στις γιουγκοσλαβικές αρχές τώρα που πήγα στο Βελιγράδι αλλά δεν έγινε τίποτε. Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας».


­ Τι σκέφτεστε να κάνετε αν οι γιουγκοσλαβικές αρχές συνεχίσουν να μην συνεργάζονται;


«Σχεδιάζω μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θα ζητήσω να με βοηθήσουν να πετύχω τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών. Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, έχουν ήδη δηλώσει ότι η συνεργασία με το Δικαστήριο αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία. Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να θέσουν την ίδια προϋπόθεση. Οπως άλλωστε έκαναν για την Κροατία και τη Βοσνία. Δεν βλέπω γιατί το Βελιγράδι θα έχει διαφορετική μεταχείριση».


­ Ειλικρινά, τι είναι αυτό που ζητάτε: δικαιοσύνη ή εκδίκηση;


«Είναι μόνο δικαιοσύνη».


­ Και περιμένετε να σας δώσουν τον Μιλόσεβιτς;


«Περιμένω και θα περιμένω».


­ Τελικά θα ήθελα να μου πείτε τι είναι δυσκολότερο; Η Μαφία ή ο Μιλόσεβιτς;


«Σχεδόν, ο Μιλόσεβιτς»!


«Η Ελλάδα να ανοίξει τους λογαριασμούς»


Οι λογαριασμοί του Μιλόσεβιτς και άλλων σέρβων καταζητουμένων στην Ελλάδα φαίνεται ότι προκαλούν τη δυσφορία της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία. Η οποία την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα με νέα αιτήματα συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα η κυρία Ντελ Πόντε λέει τα εξής:


«Τον Οκτώβριο του 1999 επισκέφθηκα την Ελλάδα και παρουσίασα έγγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών που είχε εντοπίσει η οικονομική μας έρευνα στην υπόθεση «Μιλόσεβιτς και συγκατηγορούμενοι». Ζήτησα να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί και να μου διαβιβαστούν όλα τα σχετικά στοιχεία για τους λογαριασμούς αυτούς».


­ Δεν έγινε τίποτε;


«Δεν ξέρω αν έγινε διότι από τότε δεν είχα κανένα νεότερο».


­ Σε ποιον διατυπώσατε το αίτημα: στην κυβέρνηση; σε κάποιον δικαστικό;


«Το ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πέρασε ένας μήνας και δεν είχα καμία απάντηση. Εστειλα νέο έγγραφο ζητώντας να μάθω τι έγινε με τους λογαριασμούς. Πάλι δεν πήρα απάντηση».


­ Και τι θα κάνετε γι’ αυτό;


«Τον Μάιο θα επιστρέψω στην Αθήνα να δω τι γίνεται με αυτή την υπόθεση. Αυτή τη φορά μάλιστα έχω και νέα αιτήματα συνδρομής να διατυπώσω».


­ Νέα αιτήματα; Δηλαδή, τι ακριβώς θα ζητήσετε; Να ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί; κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων;


«Δεν μπορώ να σας πω».


­ Εχετε λοιπόν κρυφά όπλα;


«Οχι. Δεν έχω κρυφά όπλα. Θεωρώ όμως ότι οι έρευνες πρέπει να διενεργούνται σε ένα κλίμα εμπιστευτικότητας».


­ Θα ήταν βάσιμο να υποθέσω ότι ζητάτε να συλληφθούν καταζητούμενοι τους οποίους έχετε εντοπίσει να κρύβονται στην Ελλάδα;


«Δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που μπορώ μόνο να πω είναι ότι είμαι απογοητευμένη από την έλλειψη συνεργασίας των ελληνικών αρχών».


* Η απάντηση του κ. Σταθόπουλου


«Το Βήμα» έθεσε τους ισχυρισμούς της κυρίας Ντελ Πόντε υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου. Ο υπουργός μάς δήλωσε ότι όντως έλαβε ένα σχετικό έγγραφο από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία το οποίο αφορούσε τις διασυνδέσεις των Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα με τον UCK.


Ο υπουργός διαβίβασε το έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Δημόπουλο και στον ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Ευσταθιάδη. Για τις περαιτέρω ενέργειές τους (αν υπήρξαν τέτοιες ενέργειες) δεν έχει κάποια ειδική ενημέρωση. Η κυρία Ντελ Πόντε είχε θέσει γενικά το θέμα των λογαριασμών Μιλόσεβιτς μόνο κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σταθόπουλο όταν επισκέφθηκε την Αθήνα. Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών ή ονόματα τραπεζών ή ονόματα καταθετών. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε όλη τη συνδρομή μας στο Δικαστήριο» εξηγεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Αλλά το νόημα των υποχρεώσεών μας δεν είναι να αναλάβουμε το ποινικό έργο του Δικαστηρίου ούτε να διεκπεραιώνουμε την ανακριτική διαδικασία του Δικαστηρίου».


Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ο κ. Σταθόπουλος, ο εντοπισμός των επίμαχων λογαριασμών είναι δουλειά του Δικαστηρίου και όχι των ελληνικών αρχών. Υποχρέωση των ελληνικών αρχών είναι να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς εφόσον το ζητήσει το Δικαστήριο και μόλις τους κοινοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης όπως και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συναντήθηκαν προ μηνών με την κυρία Ντελ Πόντε και μίλησαν για τη συνεργασία τους σε θέματα ποινικής δίωξης. Ο κ. Σταθόπουλος κατέστησε σαφές στην κυρία Ντελ Πόντε ότι η Ελλάδα θα τη συνδράμει πλήρως αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Δικαστήριο στα ανακριτικό του έργο. Πιο συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε από την κυρία Ντελ Πόντε αν ο Σλ. Μιλόσεβιτς και άλλοι σέρβοι καταζητούμενοι από το Δικαστήριο έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί έπειτα από έρευνα σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Η έρευνα αυτή όμως είναι αρμοδιότητα του Δικαστηρίου. Αν επιθυμεί η κυρία Ντελ Πόντε να στείλει συνεργάτες της για να ερευνήσουν τα υποθηκοφυλακεία, οι ελληνικές αρχές θα τους παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.