Η κατάσταση στη Συρία, η κρίση της Ουκρανίας, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο αγωγός Nord Stream 2, βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει απόψε στο Βρανδεμβούργο η καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) τη δεύτερη συνάντησή τους σε διάστημα τριών μηνών, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο Μάιο είχε επισκεφθεί το ρώσο πρόεδρο στην εξοχική του κατοικία, στο Σότσι, ενώ πρόκειται και για την πρώτη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γερμανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τον περασμένο μήνα στην Καγκελαρία είχε πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή της Μέρκελ, του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του αρχηγού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται εξάλλου να βρεθεί και πάλι στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο. Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τον Πούτιν να παρίσταται στο γάμο του πρώην καγκελαρίου και προέδρου του Δ.Σ. της Nord Stream Α.Ε. και της Rosneft, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Μετά την ανακοίνωση της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον ξενώνα της γερμανικής κυβέρνησης, στο Ανάκτορο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου, τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ευρέως λόγο για ξεπάγωμα των γερμανορωσικών σχέσεων, λόγω και της συμπεριφοράς του προέδρου Τραμπ έναντι της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε τριμερή συνάντηση για τη Συρία, με τη συμμετοχή και του Βλαντιμίρ Πούτιν.