Το υπ. Εσωτερικών καταθέτει τις βασικές παραμέτρους για έναν νόμο για την υποδοχή εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ. Αιτία οι προσφυγικές ροές, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η γήρανση της γερμανικής κοινωνίας.
Για δεκαετίες τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU αρνούνταν να παραδεχτούν ότι η Γερμανία είναι χώρα υποδοχής μεταναστών και συνεπώς εμπόδιζαν την ψήφιση νόμου που θα ρύθμιζε τις προϋποθέσεις για να εγκατασταθούν και να εργαστούν στη χώρα άτομα από χώρες εκτός ΕΕ. Συνέπεια αυτής της στάσης ήταν o αυξανόμενος αριθμός αυτής της ομάδας ατόμων, οι οποίοι ήθελαν να έρθουν στη Γερμανία για να εργαστούν να το επιδιώκουν -έλλειψη εναλλακτικής λύσης- μέσω του ασύλου. Με το νέο νόμο δημιουργείται μια νόμιμη διέξοδος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος και ούτε η επιμονή των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, του κόμματος «Η Αριστερά» και των Πρασίνων που αναγκάζει το Βερολίνο να αλλάξει στάση. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Επίσης 49.000 θέσεις μαθητείας έμειναν το 2017 κενές. Εκτός αυτού η υπογεννητικότητα και η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της Γερμανίας έχουν ως συνέπεια όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να πρέπει να καλύπτουν το κόστος ενός αυξανόμενου αριθμού συντάξεων.

Κριτήρια υποδοχής μεταναστών

Το σχέδιο με τις βασικές παραμέτρους για έναν νόμο περί μετανάστευσης που καταθέτουν τώρα προς συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας απευθύνεται κυρίως σε ειδικευμένους εργάτες.
Όπως επισημαίνεται, η προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων θα προσανατολίζεται στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας. Ως κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη η επαγγελματική κατάρτιση του μετανάστη, η ηλικία του, η γνώση της γερμανικής γλώσσας, η προσφορά μιας θέσης εργασίας στη Γερμανία και η εξασφάλιση μέσων διαβίωσης.
Πέραν αυτού προβλέπονται καμπάνιες ενημέρωσης στο εξωτερικό, αύξηση των προγραμμάτων για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στο εσωτερικό αλλά και στα Ινστιτούτα Γκαίτε στο εξωτερικό, όπως και η επίσπευση των διαδικασιών για την αναγνώριση ξένων πτυχίων. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την αξιοποίηση προσφύγων ως εργατικό δυναμικό. Αναμένεται ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του νόμου για την υποδοχή μεταναστών θα τερματιστεί ως τέλος του έτους.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο