Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στην τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τις τιμές στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Από τη μία πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κρατά μια αμυντική στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον, παρακαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουσχάρ Πεκάν.

«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.

Στον αντίποδα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον μπορεί να αποβεί μοιραία για τις σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόϊ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.