Τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που η τουρκική λίρα δέχεται τεράστιες πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος και φουντώνουν οι φόβοι για οικονομική κρίση.

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Οι δασμοί πλέον στον χάλυβα θα φτάνουν στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή» προσέθεσε.

Μετά το «τιτίβισμα» Τραμπ ητουρκική λίρα συνέχισε την κατρακύλα της στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου.Η ισοτιμία διαμορφώνεται σε ιστορικό ναδίρ, στις 6,26 λίρες ανά δολάριο, παρά την έκκληση του Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που ενδεχομένως διαθέτουν «κάτω από το μαξιλάρια».

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ερντογάν: Μετατρέψτε σε λίρες τον χρυσό «κάτω από τα μαξιλάρια»

Η Τουρκία δεν πρόκειται να χάσει τον οικονομικό πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πωςοι τούρκοι πολίτες θα απαντήσουν σε όσους ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Τουρκίας.

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο» δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος σε δήλωση πουμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT.

Ο Ερντογάν κάλεσε, επίσης, τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα, λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν, δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.