Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στη Daily Telegraph, με το οποίο ο τέως υπουργός Εξωτερικών παρομοιάζει τις μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα με «γραμματοκιβώτια» και «ληστές τραπεζών».

Στο άρθρο του, ο Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, χαρακτηρίζοντας το ένδυμα αυτό «γελοίο» και «περίεργο».

«Οι τελευταίες ρατσιστικές προσβολές του Μπόρις Τζόνσον δεν μπορούν να περάσουν με αστεϊσμούς, όπως συχνά συμβαίνει» δήλωσε η Nαζ Σαχ, υπουργός ισότητας του Εργατικού Κόμματος. «Το να λέει ότι οι μουσουλμάνες μοιάζουν με γραμματοκιβώτια, συγκρίνοντάς τες με ληστές τραπεζών και περιγράφοντας το Ισλάμ ως ‘πρόβλημα’ αποτελεί μια σχεδιασμένη επίθεση» πρόσθεσε.

«Η Τερέζα Μέι πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κραυγαλέα ισλαμοφοβία και ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να απολογηθεί» σημείωσε η Σαχ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Συντηρητικών, Μπράντον Λούις, ο οποίος απαίτησε από Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ουφυπουργός Εξωτερικών, Άλιστερ Μπερτ, έκρινε πως οι δηλώσεις είναι «προσβλητικές».

Στο ίδιο κλίμα, η Σαγίντα Ουάρσι, η πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, θεωρεί πως ο πρώην υπουργός ενέργησε εσκεμμένα με στόχο να κερδίσει τη στήριξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

«Πρόκειται για προσβλητικά σχόλια αλλά και για μια έξυπνη στρατηγική» επισήμανε η Ουάρσι, σύμφωνα με την οποία ο Μπόρις Τζόνσον υπολόγισε «τον αντίκτυπο» και «τις επιπτώσεις» που ενδεχομένως θα είχε η τοποθέτησή του.

Για την πρώην αντιπρόεδρο των Συντηρητικών «είναι στην κυριολεξία το ίδιο στυλ μισαλλοδοξίας που έχει υιοθετήσει ο Μπάνον (ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) και οι τακτικές του Τραμπ που διεισδύουν στη βρετανική πολιτική».

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB) εκτιμά πως «επιλέγοντας σκόπιμα να πει αυτές τις λέξεις σε μια εφημερίδα» που κυκλοφορεί σε όλη τη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον «χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών». Το να ζητήσει συγγνώμη είναι το «ελάχιστο», όμως το συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να διερωτηθεί για την ισλαμοφοβία στους κόλπους του, σημειώνει το Συμβούλιο.