Οταν έγινε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντερν έσπασε κάποια ρεκόρ –ήταν πολύ νέα, γυναίκα και, όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα, έγκυος στο πρώτο παιδί της.

Μητέρα μιας κορούλας από τον Ιούνιο, η 37χρονη ηγέτις της μικρής χώρας των 4,7 εκατ. ανθρώπων, μόλις απέκτησε έναν καινούργιο τίτλο: το περιοδικό Fortune την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «40 κάτω των 40», τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή ηλικίας κάτω των 40 ετών στον πλανήτη.
Και όχι άδικα. Το περιοδικό λέει ότι η Αρντερν, που δούλευε κάποτε σαν DJ, έχει γίνει η «ροκ σταρ» της διεθνούς (Αριστερής) πολιτικής.
«Η μανία με την Τζασίντα κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν η νεότερη σε ηλικία ηγέτις κράτους στον κόσμο βγήκε από το μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, κρατώντας αγκαλιά το νεογέννητο μωρό, και πήρε άδεια μητρότητας έξι εβδομάδων από την πρωθυπουργία».
Αλλά αυτή η άδεια δεν την κράτησε για πολύ μακριά από την πολιτική. Η Αρντερν μόλις ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες Πρόνοιας –ανάμεσά τους ένα εβδομαδιαίο επίδομα για νέους γονείς.
Το παράδοξο και τα ρεκόρ
Υπάρχει ένα παράδοξο στην άνοδό της στην εξουσία: Αν και προοδευτική, η Αρντερν έγινε πρωθυπουργός χάρη στη στήριξη που της προσέφερε ο ηγέτης του λαϊκιστικού αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» Γουίνστον Πίτερς.
Το Εργατικό Κόμμα της ήρθε δεύτερο στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στις οποίες όμως κανείς δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Ετσι, με την στήριξη του Πίτερς (και υποσχέσεις να αντιμετωπίσει την στεγαστική και την μεταναστευτική κρίση), η Αρντερν έγινε η νεότερη ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της μικρής χώρας.
Εχει και τον τίτλο της δεύτερης εν ενεργεία πρωθυπουργού που έγινε μητέρα. (Πρώτη ήταν η Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν την δεκαετία του 1990).
Στην προεκλογική εκστρατεία της κυριάρχησαν κοινωνικά θέματα –Υγεία, Παιδεία, στέγαση, δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη παρουσίασε σχέδια για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάταξη της ανισότητας, βελτίωση των συνθηκών μεταχείρισης των γυναικών στο σπίτι και στην εργασία, και αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
«Eχω μεγάλες φιλοδοξίες ως πρωθυπουργός και μητέρα για πρόοδο σε μισθολογική ισότητα, υποστήριξη των γυναικών σε όποιον ρόλο αναλαμβάνουν, είτε στην εργασία, είτε σε ρόλο φροντίδας…αυτό το ζήτημα το έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου», λέει.
Η Τζασίντα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, το 2008, σε ηλικία 28 ετών. Με την πολιτική και την Αριστερά ασχολείται από την εφηβεία της: εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ έζησε και στη Βρετανία όπου εργάστηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.
Εχει πει ότι το γεγονός πως μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά που δεν είχαν να φάνε τίποτα για βράδυ» την ενέπνευσε να μπει στην πολιτική, και η πάταξη της κοινωνικής ανισότητας ήταν κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας της.
Σπούδασε Επικοινωνία και μεγάλωσε σε οικογένεια Μορμόνων. Λέει όμως ότι έγινε αγνωστικίστρια εξαιτίας των ομοφοβίας των Μορμόνων. Στον ελεύθερο χρόνο της, τής αρέσει ακόμα να βάζει μουσική ως DJ.
Έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο όταν χαρακτήρισε σεξιστικές τις ερωτήσεις δημοσιογράφου για το αν σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί λίγες ώρες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού κόμματος. Όπως είπε τότε, τέτοιου είδους αντιμετώπιση των γυναικών «είναι απαράδεκτη» στον 21ο αιώνα.
Το «εθνικό μωρό» και οι Μαορί
Κύματα χαράς και αισιοδοξίας προκάλεσε η γέννηση του «εθνικού μωρού», γνωστού στη Νέα Ζηλανδία και ως «prime miniature» (πρωθυπουργός μινιατούρα). Για τους ιθαγενείς κατοίκους η υπερηφάνεια ήταν διπλή όταν η Τζασίντα και ο σύντροφός της ανακοίνωσαν το όνομα του «εθνικού μωρού».
Νέβε Τε Αρόχα, που προέρχεται, όπως εξήγησε η Αρντερν, από τις λέξεις «φωτεινή και λαμπερή» σαν το χιόνι (Νέβε) και «αγάπη» (Τε Αρόχα) στη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί. Παρά τις διώξεις, την δήμευση της γης τους και την καταπίεση που γνώρισαν για πολλές δεκαετίες από τους αποικιοκράτες Ευρωπαίους, οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την γλώσσα και την κουλτούρα τους.
Και η Aρντερν, που τους στηρίζει ανεπιφύλακτα, έκανε αίσθηση τον Απρίλιο στον Λονδίνο, όταν εμφανίστηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φορώντας έναν παραδοσιακό μανδύα των Μαορί για την σύνοδο των ηγετών της Κοινοπολιτείας. Εξήγησε, τότε, ότι διάλεξε αυτό το «Kahu huruhuru», όπως λέγεται ο μανδύας με τα φτερά στη γλώσσα των ιθαγενών, για να τιμήσει την συνεισφορά των Μαορί στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ν. Ζηλανδίας, αλλά και επειδή συμβολίζει «κύρος, δύναμη και σεβασμό».