Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα «λαϊκισμού», η επιτομή των αντιφάσεων και του πολιτικού τσαρλατανισμού, κατά τους αντιπάλους του, ο Μπόρις Τζόνσον, δεν θα υπηρετεί πλέον τη βρετανική διπλωματία. Ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του προς την Τερέζα Μέι ότι προσπάθησε να πει το τραγούδι που πρέπει να λέει η κυβέρνηση, αλλά βρήκε τα λόγια να κολλάνε στον λαιμό!
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, σκληρός υπέρμαχος του Brexit και εδώ και λίγες ημέρες πρώην υπουργός Εξωτερικών, δικαιολόγησε από βήματος της Βουλής των Κοινοτήτων την παραίτησή του λέγοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε από την πρωθυπουργό και υιοθετήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στο Τσέκερς, συνιστά αλλαγή στρατηγικής με την οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει.
Και προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της παραίτησής του, έπιασε δουλειά στα παλιά του λημέρια, ως αρθρογράφος στην «Daily Telegraph» έναντι 250.000 στερλινών τον χρόνο, για να κατακεραυνώνει τη Μέι, όπως επιβεβαιώνεται από το πρώτο του άρθρο με τον τίτλο «Ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύει στη Βρετανία. Είναι καιρός να το κάνουμε κι εμείς».

«Εν αναμονή» πρωθυπουργός
Οποιος θεωρεί ότι ο Τζόνσον φεύγει πικραμένος από την πολιτική είναι το λιγότερο αφελής. Ο Τζόνσον μηχανορραφεί και καραδοκεί μέχρι την τελική συμφωνία εξόδου από την ΕΕ τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή τα πράγματα αποδειχθούν –όπως όλα δείχνουν –δύσκολα για τη Μέι, ώστε να κάνει το μεγάλο comeback. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία του για την πρωθυπουργία και θα βάλει τα δυνατά του για να δημιουργήσει και πάλι πολιτικό χάος.
Ηδη ο εκκεντρικός και αθυρόστομος Τζόνσον πήρε το χρίσμα του «εν αναμονή» πρωθυπουργού από το αμερικανικό του alter ego, τον εξίσου εκκεντρικό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις του Τζόνσον περί «σκληρής» εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση.
Με αφορμή την επίσκεψή του στη Βρετανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sun», ο αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τον Τζόνσον ως έναν πολύ ταλαντούχο τύπο για τον οποίο τρέφει μεγάλο σεβασμό: «Θέλω απλά να πω ότι θα είναι ένας φανταστικός πρωθυπουργός. Πιστεύω πως έχει ό,τι χρειάζεται», για να συμπληρώσει: «Λυπήθηκα πολύ που έφυγε από την κυβένρηση και ελπίζω να επιστρέψει κάποια στιγμή».
Είναι αμφότεροι πληθωρικοί, αθεράπευτα εγωκεντρικοί, νάρκισσοι, φασαριόζοι και λαϊκιστές, καλλιεργούν τον φόβο του κόσμου για την οικονομία και τη μετανάστευση με στόχο την προσωπική τους επικράτηση.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Τζόνσον λατρεύουν τις υπερβολές, έχουν προκαλέσει αναρίθμητες αντιδράσεις με αμφιλεγόμενες δηλώσεις τους και προσωπικές προσβολές, δεν χαρίζονται σε κανέναν και έχουν χτίσει καριέρα πάνω στις γκάφες.
Γκάφες πολλών μεγατόνων
Ο Τζόνσον έχει παρομοιάσει τη Χίλαρι Κλίντον με «σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρική κλινική» και έχει περιγράψει τον Μπαράκ Ομπάμα ως «εν μέρει Κενυάτη που τρέφει προγονική δυσαρέσκεια έναντι της Βρετανίας» με αφορμή δήλωσή του ότι η χώρα θα πρέπει να μείνει στην Ενωση.
Μια φορά, επιτιθέμενος στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ, έγραψε: «Εμείς για μία δεκαετία στους Τόρις συνηθίσαμε στα όργια του κανιβαλισμού και των δολοφονιών σαν αυτά που γίνονται στην Παπούα – Νέα Γουινέα. Είναι απόλαυση να βλέπουμε ότι η τρέλα εγκολπώνεται και στο κόμμα των Εργατικών».

Εχει αποκαλέσει τους Ολλανδούς «άπλυτους» στη διάρκεια συζήτησης για τα ναρκωτικά, έχει πει για την Αφρική ότι «είναι μια μουντζούρα στον χάρτη στην οποία δυστυχώς δεν κάνουμε πλέον κουμάντο», ενώ από το στόμα του δεν έχει γλιτώσει ούτε το Στέμμα: «Λένε πως η βασίλισσα αγαπά τις βρετανικές αποικίες. Ισως επειδή έχουν ανθρώπους που ζητωκραυγάζουν και ανεμίζουν σημαίες όταν την αντικρίζουν».

Η προσπάθεια επιβίωσης της εφτάψυχης πρωθυπουργού

Πριν από λίγες ημέρες, με μόλις έξι ψήφους διαφορά υπέρ της κυβέρνησης, απετράπη μια οδυνηρή ήττα της Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία επί της κρίσιμης τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το διασυνοριακό εμπόριο μετά την έξοδο από την ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στη Βρετανία να περάσει δικούς της τελωνειακούς κανόνες για τη μετά το Brexit εποχή.

Η Μέι αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά εφτάψυχη, όμως, παρά την τελική επικράτηση, ήρθε αντιμέτωπη με πλείστες απειλές ανταρτών τόσο από το στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών Brexiteers, όσο και από τους πολεμίους του «σκληρού» Brexit, τους λεγόμενους Remainers. Ετσι, προκειμένου να μην κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της ίδιας, υπαναχώρησε στις πιέσεις των υπέρμαχων της αποχώρησης, κάνοντας δεκτές τέσσερις τροπολογίες στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους υπέρμαχους του «μαλακού» Brexit αλλά και από τους Εργατικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι η λεγόμενη Λευκή Βίβλος – όπου περιγράφεται η μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα – είναι κενή περιεχομένου.

Την ίδια ώρα η «αιμορραγία των πρόσφατων αποχωρήσεων δύο κορυφαίων υπουργών (του Μπόρις Τζόνσον αλλά και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις) δεν είναι βέβαιο ότι έχει κλείσει, με δεδομένο ότι οι εσωκομματικές έριδες στους κόλπους των Τόρις καλά κρατούν.

Αυτό καθιστά τη βρετανίδα πρωθυπουργό εξαιρετικά ευάλωτη• ήδη το κύρος της έχει δεχθεί πλήγμα διότι η ίδια δεν κατάφερε να υιοθετήσει μια σαφή διαπραγματευτική πολιτική με τις Βρυξέλλες και θεωρείται αναγκαίο ότι θα πρέπει να βρει μια ισορροπία προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή. Την ίδια ώρα και οι διαπραγματεύσεις με τους «27» έχουν βαλτώσει και η κλεψύδρα για το Αρθρο 50 έχει αρχίσει να αδειάζει. Η 29η Μαρτίου είναι η οριστική ημέρα της αποχώρησης (ακριβώς δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του εν λόγω άρθρου) και η πολιτική κρίση στη Βρετανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

Θα πέσει η Μέι;

Ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν η συντηρητική κυβέρνηση στο Λονδίνο θα αντέξει τις πολλαπλές πιέσεις. Το σενάριο να πέσει – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον – δεν έχει μεγάλες πιθανότητες, παρά τη χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οπως αναφέρουν αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα θα επιχειρήσει να διατηρήσει με νύχια και με δόντια μια σταθερότητα, ώστε αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην επιτρέψει στους Εργατικούς να μπουν στην κυβέρνηση.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιβιώσει από μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δύσκολα οι Τόρις θα διακινδύνευαν να προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Observer», βρίσκονται στο 36%, ενώ στο 40% οι Εργατικοί, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογών οι Τόρις χάνουν περί τις 50 έδρες και οι Εργατικοί καταλαμβάνουν τις περισσότερες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ