Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ στην ανακοίνωση του προστίμου που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google, όπου υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί πλέον να «επωφελείται» η Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα» τόνισε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται πως, την Τετάρτη, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Κομισιόν κάλεσε, δε, τη Google να συμμορφωθεί με την απόφασηεντός 90 ημερών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. Της απόφασης προηγήθηκε τριετής έρευνα της αρμόδιας αρχής της ΕΕ.