Με προορισμό τις ισπανικές ακτές πλέει το πλοίο της φιλανθρωπικής οργάνωσης διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα, μεταφέροντας μια γυναίκα η οποία επέζησε από το ναυάγιο πλεούμενου στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς και τις σορούς δύο μεταναστών που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή.

Νωρίτερα, η οργάνωση κατηγόρησε τη λιβυκή ακτοφυλακή ότι τους είχε εγκαταλείψει και επέκρινε την Ιταλία επειδή έκλεισε τα λιμάνια της στους διασωθέντες μετανάστες.

Η Proactiva δήλωσε στη συνέχεια πως η Ιταλία συμφώνησε να δεχθεί την επιζήσασα, αλλά όχι και τις δύο σορούς. Ως αποτέλεσμα η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση αποφάσισε να ζητήσει από την Ισπανία να την αφήσει να ελλιμενιστεί εκεί, αν και αυτό θα σήμαινε ένα πολύ μακρύτερο θαλάσσιο ταξίδι.

Η Ιταλία αρνήθηκε ότι μπλόκαρε το σκάφος, λέγοντας ότι προσφέρθηκε να αφήσει το σκάφος της Proactiva να ελλιμενιστεί σε ένα από δύο λιμάνια και να αποβιβάσει τόσο την επιζήσασα όσο και τις σορούς των νεκρών.

Είπε πως αρνήθηκε να τους παράσχει πρόσβαση στο νησί Λαμπεντούζα επειδή δεν διαθέτει εγκαταστάσεις εναποθήκευσης υπό ψύξη για τις σορούς.

«Παρά την προθυμία των λιμανιών μας στη Σικελία (να τους δεχθούν), το πλοίο της ΜΚΟ πηγαίνει στην Ισπανία… Έχουν κάτι να κρύψουν;;;» έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στο Twitter.

Η λιβυκή ακτοφυλακή αρνήθηκε ότι εγκατέλειψε οιονδήποτε στη θάλασσα την Τρίτη, αλλά δεν εξήγησε πώς οι τρεις είχαν μείνει στο ναυαγισμένο πλεούμενο.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε πως το σκάφος Proactiva Open Arms, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 75 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σικελίας, θα μπορούσε να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Αναμένεται να φθάσει εκεί στις 21 Ιουλίου.

Ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, αρνείται τον ελλιμενισμό πλοίων φιλανθρωπικών οργανώσεων σε ιταλικά λιμάνια και πιέζει ώστε η λιβυκή ακτοφυλακή να αναλάβει τις διασώσεις και να οδηγεί τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων.

Σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς του να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει επίσημα μια ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρεί στη Μεσόγειο να σταματά αυτόματα τη μεταφορά οποιουδήποτε διασωθέντα στη θάλασσα σε ιταλικά λιμάνια.

Βάσει των επιχειρησιακών όρων εντολής της, η αποστολή της ΕΕ κατά της διακίνησης ανθρώπων «Σοφία» μεταφέρει τους μετανάστες που διασώζει στη θάλασσα στην Ιταλία. Ωστόσο σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του στις Βρυξέλλες να πιέσει για μια αλλαγή των κανόνων.