Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λέει ότι είναι συνηθισμένη στις εκρήξεις θυμού του Ντόναλντ Τραμπ. «Γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο πρόεδρος» δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση μετά την επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας. «Τα tweets του έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν ταραχή και αβεβαιότητα. Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε με ηρεμία τον δρόμο που έχουμε χαράξει».
Ήταν ένα τυπικό …«τσιτάτο» από μια γυναίκα που θαυμάζεται για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό της και η οποία βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια στα ανώτερα κλιμάκια της γερμανικής πολιτικής. Όμως, ακόμη και αυτή η δυναμική «φράου» (με τα επτά παιδιά) είναι δύσκολο να παραμείνει ήρεμη, και να συνεχίσει το έργο της, την ώρα που η χώρα και κυρίως η ίδια -ως πολιτική προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων – δέχεται τα σφοδρά πυρά του Ντόναλντ Τραμπ για τις μικρές δαπάνες της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό. Εξ ου και θεωρείται «ταπί και ψύχραιμη» απέναντι σε αυτόν τον αλλοπρόσαλλο πλανητάρχη.
Η ίδια αντικρούει τα πυρά και αναφέρει ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας θα είναι κατά 80% υψηλότερος το 2024 σε σχέση με το 2014. Ωστόσο θα παραμείνει στο 1,5 % του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 2% – μια από τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ για τα κράτη-μέλη του – για το οποίο η χώρα έχει ήδη δεσμευθεί. Ο Τραμπ βέβαια ζήτησε να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ τους, κάτι που έχει αποκλειστεί στην Γερμανία, λένε οι γνωρίζοντες.
Κι ενώ ο Λευκός Οίκος την ψέγει για αυτό (για την ιστορία, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των συμμάχων τους, αλλά και αυτές είναι στο 3,4% του ΑΕΠ της υπερδύναμης), η Φον ντερ Λάιεν δέχεται επίθεση στο εσωτερικό από τους ήσσονες Σοσιαλδημοκράτες εταίρους στην κυβέρνηση Μέρκελ.
Το SPD όχι μόνο αντιτίθεται στην αύξηση των δαπανών για το στράτευμα, αλλά την επικρίνει για τις ήδη υπάρχουσες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θεωρούν ως τη χειρότερη υπουργό Άμυνας από την εποχή της επανένωσης. Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις της στη Μπούντενσβερ (Ομοσπονδιακός στρατός) δεν έχουν σε καμία περίπτωση καταφέρει να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων.
Στο μάτι του κυκλώνα
Η Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι νεαρός υπολοχαγός με ακροδεξιές απόψεις, είχε εμφανιστεί στις αρχές με ψεύτικα στοιχεία ως Σύρος πρόσφυγας και σχεδίαζε επιθέσεις με στόχο υψηλόβαθμους πολιτικούς, προκειμένου να πυροδοτήσει εκδηλώσεις μίσους κατά των προσφύγων στη χώρα.
Όταν βρέθηκε μια σβάστικα στη στρατιωτική βάση του, η Φον ντερ Λάιεν διέταξε έρευνα σε όλους τους στρατώνες της χώρας, κατηγορώντας την Μπούντενσβερ για αδυναμία ηγεσίας και για χρονίζοντα προβλήματα συμπεριφοράς στους κόλπους του στρατού. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Ένας αρχηγός ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να εκστομίζει κάτι τέτοιο για τον στρατό του», «Έχει πραγματικά καταστρέψει τους δεσμούς της εμπιστοσύνης», «Να πει κάποιος στην κυρία Φον ντερ Λάιεν ότι εάν υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας, τότε η ηγεσία ξεκινάει από τα ψηλά προς τα χαμηλά» ήταν μερικές από τις επικρίσεις που δέχθηκε, ενώ κάποια στελέχη του SPD αξίωναν και την παραίτησή της.
Η Φον ντερ Λάιεν όμως είναι survivor. Παρά την κατακραυγή, η Μέρκελ την διατήρησε στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο και μάλιστα στο ίδιο πόστο, ενώ είναι η μοναδική υπουργός που βρίσεκται στο πλευρό της καγκελαρίου από το 2005.

Κοινωνική πολιτική
Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1958 είναι η κόρη του Έρνστ Άλμπρεχτ, ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος έγινε αργότερα πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία. Σπούδασε οικονομικά προτού στραφεί στην Ιατρική το 1980, και αργότερα εργάστηκε ως γυναικολόγος. Το 1986 παντρεύτηκε τον Χάικο Φον ντερ Λάιεν, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά.
Η Φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ το 2005 ως υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και θεωρείται πως βοήθησε την Καγκελάριο να «κερδίσει» το κέντρο με μια σειρά κοινωνικών πολιτικών όπως αύξηση του αριθμού παιδικών σταθμών, και εισαγωγή επιδομάτων στους άνδρες για άδεια πατρότητας. Το 2009 πήρε μεταγραφή για το υπουργείο Εργασίας και έπειτα, το 2013 ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας το οποίο επιχείρησε να εκσυγχρονίσει και να κάνει τον στρατό πιο ελκυστικό για τις νέες οικογένειες, δημιουργώντας για παράδειγμα βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά των στρατιωτών, ή στέλνοντας στρατεύματα σε περισσότερες διεθνείς αποστολές.
Οι υποστηρικτές της συγκρίνουν την Μπούντεσβερ με ένα τεράστιο και επομένως βραδυκίνητο δεξαμενόπλοιο, και λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν οι μεταρρυθμίσεις της. Όμως πολλοί στο Βερολίνο αναρωτιούνται αν αυτός ο χρόνος θα ικανοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.