Δήλωση στήριξης στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τη συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, λέγοντας αυτή τη φορά πως αποδέχεται τα συμπεράσματά τους για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του ‘16.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Τραμπ σημείωσε ότι εμπιστεύεται και υποστηρίζει απόλυτα τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, εντούτοις επέμεινε ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σημειώνεται, πάντως, πως μόλις χθες ο αμερικανός πρόεδρος υπονόησε πως πιστεύει τον ρώσο ομόλογό του, λέγοντας πως «δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές», «αδειάζοντας» με αυτό τον τρόπο τις αμερικανικές υπηρεσίες.

«Η έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές. Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν τον Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο Πούτιν να σημειώνει από την πλευρά του πως «η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών».

Σφοδρές αντιδράσεις

Η δήλωσή του πως δεν βρίσκει το λόγο εμπλοκής των Ρώσων στις εκλογές του 2016 τις οποίες και κέρδισε εξόργισε όχι μόνο την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα των υποστηρικτών και του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο τέως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Τζον Μπρέναν, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη, «στην τσέπη του Πούτιν» και βλάκα.

Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε «προδοσία». «Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία», είπε.

O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».

«Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ράιαν με ανακοίνωση.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «παιχνιδάκι».

«Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται για αυτόν, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτές και σε όσα έλεγε ο Πούτιν», δήλωσε ο Κόρκερ στο CNN αναφορικά με τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις διαψεύσεις του Πούτιν τις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ προφανώς αποδέχτηκε.

«Τα σχόλια του προέδρου μας κάνουν να φαινόμαστε περισσότερο ως ένα έθνος παιχνιδάκι και είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό», είπε ο Κόρκερ. Πρόσθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο «νικητής» από αυτήν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Πιθανότατα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει το χαβιάρι του», είπε ο γερουσιαστής, που είναι γνωστός επικριτής του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Όχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρός μας απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε – μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Μακέιν.

«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, λίγη ώρα αφότου άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος είχε επικρίνει τη στάση του Αμερικανού προέδρου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

«Απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα απλό δυσάρεστο ερώτημα: τι μπορεί να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τα συμφέροντα της Ρωσίας πάνω από εκείνα των ΗΠΑ», έγραψε στο twitter, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας».

«Εκατομμύρια Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ», πρόσθεσε.

«Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ έναν Αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει ένα αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν».

Ότι έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε «προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου» τον κατηγόρησε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.