«Ομάδες από την Ταϊλάνδη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ιδιωτικές επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης μας βοήθησαν, όπως μας βοήθησε και η στήριξη ολόκληρου του κόσμου. Καταφέραμε κάτι που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν δυνατό. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο! Είναι η «Επικίνδυνη Αποστολή» της Ταϊλάνδης, για την οποία είμαστε υπερήφανοι!».
Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της πιο απίθανης «επικίνδυνης αποστολής» που έγινε ποτέ στον κόσμο, Ναρονγκσάνγκ Οσατανακόρν, στέλνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διάσωση των 12 ανήλικων αγοριών-μελών μιας εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου και του 25χρονου βοηθού προπονητή τους, που για 17 ημέρες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Βόρειας Ταϊλάνδης.

Σωτήριος διαλογισμός

Ηταν ένα θρίλερ για γερά νεύρα, μια περιπέτεια που συγκλόνισε όλη την υφήλιο, η οποία για σχεδόν τρεις εβδομάδες παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την τιτάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των αγοριών, ή αλλιώς «το θαύμα!», όπως τη χαρακτήρισε η επίλεκτη μονάδα SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Οι ποδοσφαιρικοί «Αγριόχοιροι» είναι πραγματικοί ήρωες. Μπήκαν στο σπήλαιο ως μια ομάδα, επέζησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες ως ομάδα και ενωμένοι κέρδισαν τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής τους. Ο κόσμος, που έδειξε έμπρακτα την αγάπη του στα μικρά αγόρια, σήμερα υποκλίνεται μπροστά στο θάρρος και στην υπομονή τους βγαίνοντας νικητές.
«Είστε οι ήρωές μας!» έγραψαν χιλιάδες Ταϊλανδοί κάτω από σκίτσα που ανήρτησαν, όπου απεικονίζονται τα αγόρια και ο προπονητής μαζί με δεκάδες διασώστες και εθελοντές, στα μέσα κοινωνικής δικύτωσης, που κατακλύστηκαν από ευχαριστήρια μηνύματα και hashtags όπως #Heroes (Ηρωες) και #Thankyou (Σας ευχαριστούμε).
Αλλά και οι γονείς των παιδιών έστειλαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον 25χρονο προπονητή ο οποίος, παρά τις πλείστες επικρίσεις που ακούστηκαν εναντίον του για την απερίσκεπτη επίσκεψη στο σπήλαιο σε περίοδο μουσώνων, ήταν εκείνος που κράτησε τα 12 παιδιά στη ζωή, εμψυχώνοντάς τα μέσω του διαλογισμού (σε νεαρή ηλικία και για 12 έτη υπήρξε βουδιστής μοναχός) να περιμένουν στωικά τη σωτηρία.

Το δραματικό χρονικό

Από το Σάββατο 23 Ιουνίου, όταν μια μητέρα ενημερώνει τις Αρχές ότι ο γιος της δεν έχει επιστρέψει στο σπίτι, σημαίνει συναγερμός και ο κρατικός μηχανισμός κινείται άμεσα, ώστε να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα μια πολυμελής ομάδα διάσωσης Ταϊλανδών συμπληρώνεται από εκατοντάδες άλλους ειδικούς επιστήμονες, διασώστες και δύτες που έχουν εθελοντικά καταφθάσει από κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να βοηθήσουν.
Οι ομάδες δεν σταματούν να εργάζονται και τα παιδιά εντοπίζονται κουλουριασμένα στην εσοχή ενός βράχου, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου, την ένατη ημέρα, από βρετανούς δύτες. Λέγεται ότι είναι ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου και την κρίσιμη συνεννόηση αναλαμβάνει ο 13χρονος Αντούλ, ο μόνος που μιλάει αγγλικά. Οι ελπίδες αναπτερώνονται όταν δίνεται στη δημοσιότητα βίντεο με τα παιδιά –αν και εμφανώς ταλαιπωρημένα –να χαμογελούν και να κάνουν το σήμα της νίκης στον φακό.
Μέσα σε λίγες ώρες οι δύτες με αυταπάρνηση, ανδρεία και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στήνουν μια υπεράνθρωπη και περίπλοκη επιχείρηση διάσωσης. Μεταφέρουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα στο σημείο, γιατροί εξετάζουν τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η απάντληση των υδάτων στις στοές που έχουν πλημμυρίσει.

Ηταν ένας ήρωας

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ο θάνατος ενός ταϊλανδού πρώην πεζοναύτη την Παρασκευή 6 Ιουλίου επισκιάζει το εγχείρημα. Ο Σαμάν Κουνάν χάνει τη ζωή του από έλλειψη οξυγόνου ενώ ο ίδιος συμμετέχει εθελοντικά τοποθετώντας μπουκάλες οξυγόνου κατά μήκος της ελικοειδούς διαδρομής απ’ όπου θα βγουν τα παιδιά.
Ο θάνατος του Κουνάν συγκλονίζει την αποστολή και ομάδες διασωστών διασχίζουν την πυκνή ζούγκλα με στόχο να αναζητήσουν εναλλακτική δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι. Επιχειρούνται κάθετες γεωτρήσεις στο βουνό, όμως όλες οι προσπάθειες είναι άκαρπες και εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν περάσματα.
Κυριακή 8 Ιουλίου τα τέσσερα πρώτα αγόρια οδηγούνται στη σωτηρία, την επομένη άλλα τέσσερα απεγκλωβίζονται και ως την Τρίτη 10 Ιουλίου επιτυγχάνεται η έξοδος και των υπολοίπων τεσσάρων και του προπονητή, αφού πρώτα τούς έχουν χορηγηθεί αγχολυτικά σκευάσματα προκειμένου να μην πάθουν κρίση πανικού.

Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας στο πλευρό των παιδιών

Ο επικεφαλής της SpaceX και ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ ήταν από τους πρώτους που έδειξαν έμπρακτα τη βοήθειά τους στις προσπάθειες των τοπικών αρχών της Ταϊλάνδης, στέλνοντας αρχικά εξειδικευμένους μηχανικούς για να βοηθήσουν στις γεωτρήσεις.

Καθώς όμως το σενάριο αυτό αποκλείστηκε εξαιτίας των μορφολογικών δυσκολιών, η εταιρεία του κατασκεύασε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ένα μίνι υποβρύχιο, βάρους περίπου 40 κιλών και με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ύψος ενός ανήλικου παιδιού, το οποίο θα μπορούσε να ρυμουλκηθεί και να μεταφερθεί από δύτες στα στεγνά σημεία του σπηλαίου.
Μέσα σε αυτό θα έμπαινε κάθε φορά ένα παιδί που θα το μετέφεραν οι δύτες. Αν και τελικά το μίνι υποβρύχιο δεν χρησιμοποιήθηκε – οι διασώστες είπαν ότι ακόμη και με αυτό το μέγεθος, ορισμένα περάσματα του σπηλαίου ήταν εξαιρετικά στενά, άρα δεν θα ήταν πρακτικό –, η εφεύρεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέα μέσα σε ανάλογες επιχειρήσεις διάσωσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του μίνι υποβρυχίου είναι ότι αυτός που βρίσκεται μέσα δεν χρειάζεται να ξέρει κολύμπι, ούτε να χρησιμοποιεί φιάλες οξυγόνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ