Διαδηλωτής σκοτώθηκε στο νότιο Ιράκ την Παρασκευή και περίπου σαράντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια που ξέσπασαν όταν δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν συγκεντρωμένους που απαιτούσαν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, ηλεκτροδότηση και δουλειές, μετέδωσαν ιρακινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Αλ Σουμάρια, διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν διαδηλωτές να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία Μαϊσάν.

Κατά την ίδια πηγή, 25 μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν ν’ αποτρέψουν διαδηλωτές να εισβάλουν στην οικία του κυβερνήτη της επαρχίας Ντι Καρ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Εισέβαλαν στο αεροδρόμιο

Νωρίτερα, πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στο αεροδρόμιο της πόλης Νατζάφ, διακόπτοντας τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις αεροσκαφών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεκάδες μπήκαν στον τερματικό σταθμό των επιβατών ανεμίζοντας ιρακινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των «κλεφτών που μας λεηλατούν» – της κυβέρνησης.

Αργότερα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το αεροδρόμιο, όπου μετέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς και ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επαρχία. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν επενέβησαν οι ιρακινές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η ένταση, που διαρκεί έξι ημέρες, κάθε άλλο παρά φάνηκε να αποκλιμακώνεται μετά τη χθεσινή περιοδεία του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι στο νότιο Ιράκ.

Είχε συναντήσεις με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικούς αξιωματούχους στην επαρχία της Βασόρας, όπου οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές την τελευταία εβδομάδα, με κεντρικά αιτήματα των πολιτών καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, ευκαιρίες απασχόλησης και την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.

Εξαθλιωμένη επαρχία, αν και πλούσια σε πετρέλαιο

Λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Αμπάντι, διαδηλωτές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο όπου έγιναν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Η πλούσια σε πετρέλαιο αλλά μολαταύτα εξαθλιωμένη επαρχία του νότιου Ιράκ έχει κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό.

Ο Αλι αλ Σιστάνι, ένας από τους ισχυρότερους σιίτες ιερωμένους στο Ιράκ, εξέφρασε την Παρασκευή την αλληλεγγύη του προς τους διαδηλωτές, τους κάλεσε ωστόσο να εκφράζουν τα αιτήματά τους ειρηνικά.

Προέτρεψε εξάλλου την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να «ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού» και να «καταρτίσουν πρόγραμμα για να λυθούν τα προβλήματα επειγόντως».