Ολα τα παιδιά παράτυπων μεταναστών που είναι κάτω των 5 ετών και χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού θα έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αν προβλέπεται από τον νόμο, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), η οποία έχει υποβάλει αγωγές κατά της κυβέρνησης για την πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών, απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

«Η δήλωσή τους είναι το λιγότερο αόριστη», δήλωσε ο δικηγόρος Λι Γκέλερντ, επισημαίνοντας ότι δικαστής του Σαν Ντιέγκο είχε ορίσει ως προθεσμία την περασμένη Τρίτη για την επανένωση των παιδιών κάτω των πέντε ετών με τους γονείς τους. «Γνωρίζουν ότι έχουν χάσει τη διορία», πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν μπορούν να επανενωθούν με τους γονείς τους, είτε επειδή αυτοί έχουν απελαθεί, είτε επειδή έχουν ποινικό μητρώο ή εξαιτίας άλλου νομικού κωλύματος.

Η δικαστής Ντέινα Σάμπροου του Σαν Ντιέγκο είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να επανενώσει τα παιδιά κάτω των 5 ετών -περίπου 230- με τους γονείς τους ως την προηγούμενη Τρίτη και όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας ως τις 26 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα σύνορα βάσει της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Τραμπ, η οποία εγκαταλείφθηκε τον Ιούνιο έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Γκέλερντ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από την επανένωση όλων των παιδιών κάτω των 5 ετών από τους γονείς τους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί πόσα παιδιά έχουν ήδη βρει τους γονείς τους. «Ζήτησα από την κυβέρνηση αριθμούς και θα έπρεπε να μου τους έχουν ήδη δώσει», εξήγησε.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίς την Τρίτη η κυβέρνηση, τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους και τουλάχιστον 34 ακόμη θα βρίσκονταν με τους γονείς τους ως το τέλος της ημέρας.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τηρήσει ούτε τη διορία της 26ης Ιουλίου για τα υπόλοιπα 2.000 παιδιά άνω των 5 ετών.

Ο Τραμπ από την πλευρά του στράφηκε ξανά στο Twitter για να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς, μεταξύ άλλων, για το «κατεστραμμένο», όπως το χαρακτήρισε σύστημα παροχής ασύλου. «Οι δικαστές έχουν την ευθύνη για το σύστημα και οι παράνομοι και οι διακινητές ξέρουν πώς λειτουργεί. Απλώς εκμεταλλεύονται τα παιδιά!», έγραψε.