Ο Χέρμπερτ Τραμπ που ζει στο Κάλσταντ την περιοχή της Ρηνανίας – Παλατινάτου αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με τη συγγένειά του με τον αμερικανό πρόεδρο στους «New York Times». Το ίδιο και η Ιλσε Τραμπ. Η Ούρσουλα Τραμπ που έχει φούρνο στο διπλανό χωριό ήταν απρόθυμη αρχικά και αυτή να μιλήσει, για να δηλώσει εν τέλει ξεφυσώντας: «Δεν μπορείς να επιλέξεις τους συγγενείς σου. Μπορείς;».
Ο περί ου ο λόγος, δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ και πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πέραν του ότι είναι ο ισχυρότερος άνδρας του πλανήτη, είναι ταυτόχρονα ο έβδομος εξάδελφος του συζύγου της Ούρσουλα Τραμπ. Για το χωριό Κάλσταντ των 1.200 κατοίκων είναι απλά ο Ντόναλντ.
Εκεί γεννήθηκαν οι παππούδες του αμερικανού προέδρου, Φρίντριχ και Ελίζαμπεθ Τραμπ, γειτονόπουλα που μεγάλωσαν στον ίδιο δρόμο και παντρεύτηκαν προτού μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Ο Φρίντριχ δούλευε ως μπαρμπέρης στη Νέα Υόρκη, έκανε στη συνέχεια το δικό του εστιατόριο, ενώ λέγεται ότι άνοιξε και έναν οίκο ανοχής. Οπως ο εγγονός του, έτσι και ο Φρίντριχ απείχε από το αλκοόλ και δεν έκανε στρατιωτικό. Σε αντίθεση όμως με τον αμερικανό νυν πρόεδρο ο Φρίντριχ υπερηφανευόταν για το ότι πλήρωνε φόρους για τις αποταμιεύσεις που είχε κάνει, 80.000 μάρκα δηλαδή, σημερινής αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Ούτε να τον ακούν

Η σχέση του Τραμπ με το Κάλσταντ δεν είναι και η καλύτερη. Στο χωριό δεν υπάρχει η παραμικρή πινακίδα να δείχνει το φτωχικό σπίτι των παππούδων του, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής αποφεύγουν να αναφέρουν τον τόπο καταγωγής του αμερικανού προέδρου.
Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016 πολλά τοπικά ξενοδοχεία της περιοχής είχαν ακυρώσεις, το ίδιο και οι τοπικοί αμπελώνες όπου πελάτες ματαίωναν τις παραγγελίες κρασιών. Ο δήμαρχος του χωριού θυμάται ότι έλαβε εκατοντάδες email από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, με τους αποστολείς να τον καλούν να λάβει αποστάσεις από τον Τραμπ.
Η Ούρσουλα Τραμπ θυμάται πως λίγες μέρες μετά την εκλογή του, μια γυναίκα η οποία είχε βρει το τηλέφωνό της στον κατάλογο, την κάλεσε ικετεύοντάς την να μεταφέρει στον Τραμπ να μη χτίσει το Τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Την ημέρα της ορκωμοσίας του, η ίδια έψησε κεκάκια και για να κάνει πλάκα τα επικάλυψε με την αμερικανική σημαία αλλά και τη φωτογραφία του Τραμπ. Οι συγχωριανοί δεν της το συγχώρησαν και έπαψαν να πηγαίνουν στον φούρνο της.
Αμοιβαία αισθήματα

Η σχέση μίσους είναι αμφίδρομη. «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί» είχε δηλώσει ο Τραμπ αναφερόμενος στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από την εποχή που αρνούνταν τις γερμανικές του ρίζες, λέγοντας ότι η καταγωγή του είναι σουηδική μιας και στη Σουηδία υπάρχει μέρος με την ονομασία Κάρλσταντ.
Πρόκειται για ένα «κατασκευασμένο ψέμα» αναφέρουν ιστορικοί, που λένε ότι ο παππούς του έφυγε για τις ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών το 1885 και επέστρεψε το 1902 πάμπλουτος πια για να παντρευτεί το κορίτσι που έμενε στο απέναντι σπίτι.
Το ζευγάρι επέστρεψε μαζί στις ΗΠΑ, όμως η Ελίζαμπεθ ένιωθε νοσταλγία για την πατρίδα και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν και πάλι πίσω στη Γερμανία. Καθώς όμως ο Φρίντριχ είχε πλέον αμερικανική υπηκοότητα ενώ δεν είχε πάει στρατό στη Γερμανία, αποφάσισε να στείλει μια σειρά γραμμάτων μεταξύ 1904 και 1905 ζητώντας δικαίωμα παραμονής.
Ο βασιλιάς της Βαυαρίας τού το αρνήθηκε και το ζευγάρι αναγκάστηκε εκ νέου να ξενιτευτεί στην Αμερική. Ακριβώς έναν αιώνα μετά ο εγγονός του αρνείται να δώσει άδεια παραμονής σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στις ΗΠΑ…

HeliosPlus