από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Γιατί η ουδέτερη Σουηδία σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Στο φόντο η ρωσική απειλή
Γιατί η ουδέτερη Σουηδία σκέφτεται σοβαρά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με μεγάλο ενδιαφέρουν παρακολουθούν εφέτος από την Στοκχόλμη την τρέχουσα σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11-12 Ιουλίου), καθώς η διάσημη «ουδετερότητα» της σκανδιναβικής χώρας, η οποία μετράει 200 χρόνια ζωής, μπορεί να οδεύει προς το τέλος της. Φαίνεται πως η απειλή από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγκάσει μια από τις πιο πασιφιστικές χώρες του κόσμου να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Και με τη Σουδία να βρίσκεται, ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, η αυξανόμενη υποστήριξη του κόσμου και της αντιπολίτευσης για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση (μειοψηφίας) του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν, ο οποίος δηλώνει πως δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτηση ένταξης.

Παρόλα αυτά, η Σουηδία έχει ήδη επανεισαγάγει την στρατιωτική θητεία, η οποία είχε καταργηθεί το 2010, για περιορισμένο αριθμό εφέδρων που καλούνται για υποχρεωτική βασική εκπαίδευση εφέτος. Η Σουηδία αποφάσισε επίσης να στείλει στρατεύματα στο μεγαλύτερο νησί της, το Γκότλαντ, στη Βαλτική Θάλασσα, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, και αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 2,7 δισ. σουηδικές κορόνες (274 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως για το διάστημα 2018-2020.

Ρωσική απειλή

Σχεδόν οι πάντες εκτιμούν πως η νέα έμφαση στην στρατιωτική ετοιμότητα σχετίζεται με την ρωσική απειλή. Το 2014, η ουκρανική κρίση και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα προκάλεσε ανησυχίες σε όλες τις χώρες που βρέχει η Βαλτική, οι οποίες φοβούνται ότι παραβιάσεις των συνόρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Κρεμλίνου.

Επίσης το 2014, οι σουηδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένα άγνωστο υποβρύχιο είχε εισέλθει στα χωρικά ύδατα κοντά στη Στοκχόλμη. Ενώ αρκετοί βουλευτές κατηγόρησαν τη Ρωσία, δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν το περιστατικό με τη Μόσχα, και το Κρεμλίνο διέψευσε κάθε εμπλοκή.

Οι επανειλημμένες παραβιάσεις του σουηδικού εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη προκάλεσαν επίσης νευρικότητα στη Στοκχόλμη και οδήγησαν σε διαμαρτυρίες προς τον Ρώσο πρεσβευτή εκεί.
  
Ταυτόχρονα, άρχισε να αυξάνεται και η πολιτική υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2015, δύο κεντροδεξιά κόμματα, οι Κεντρώοι και οι Χριστιανοδημοκράτες, άλλαξαν γνώμη και εντάχθηκαν στο μπλοκ υπέρ της προσχώρησης.

Φαίνεται πως μετατοπίζεται και η κοινή γνώμη. Σε σχετική έρευνα (της εταιρείας Inizio για την εφημερίδα Aftonbladet), το 43% των Σουηδών λένε τώρα ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, έναντι 37% που αντιτάσσονται (το 20% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν). Παρόλα αυτά, η πολιτική αντίσταση στην ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει συμπαγής στα δύο αριστερά κόμματα της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δηλώνει σταθερά ότι δεν έχει σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «η ανεξαρτησία μας έχει εξυπηρετήσει καλά». Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (που έχουν φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 18,5%) αντιτίθενται επίσης στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπέρ τάσσονται τα τέσσερα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Βαθιές ρίζες

Η ιστορία της σουηδικής ουδετερότητας έχει βαθιές ρίζες. Η χώρα δεν έχει πολεμήσει τα τελευταία 200 χρόνια, αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή στους δύο παγκόσμιους πολέμους και αρνούμενη να συνταχθεί επισήμως με κάποια πλευρά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Με ηγέτες όπως ο Σοσιαλδημοκράτης Ούλοφ Πάλμε (ο οποίος υπηρέτησε δυο θητείες ως πρωθυπουργός και δολοφονήθηκε το 1986), η Σουηδία επέκρινε τις πολιτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά περιόδους, αν και επεδίωκε ισχυρές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ηθελε όμως να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη φωνή μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΣΣΔ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε έτσι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων.
«Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό, όταν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε την ουδετερότητα μας και την ανεξαρτησία της Σουηδίας, που μας έδωσε ειρήνη για 170 χρόνια», έλεγε ο Πάλμε στο κοινοβούλιο το 1985.
Αλλά από τη δεκαετία του 1990, η Σουηδία κινείται σταθερά όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ (τώρα συμμετέχει στις λεγόμενες ενισχυμένες ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία με το ΝΑΤΟ).

Η Σουηδία συνέβαλε επίσης σε επιχειρήσεις και αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, και εκπαιδεύεται τακτικά με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Συμφώνησε να παράσχει υποστήριξη ως κράτος υποδοχής το 2016, κάτι που θα διευκολύνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επιχειρήσουν από σουηδικό έδαφος, αν χρειαστεί.

Σχόλια του ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον σε σουηδικά ΜΜΕ υπονοούν ότι ακόμα και αν το κεντροδεξιό μπλοκ εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει στήριξη και από τους Σοσιαλδημοκράτες, προτού υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Αρχηγός του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κόμματα της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ο Κρίστερσον λέει επίσης ότι «μια μεγάλη μειοψηφία δεν πρέπει να ασκεί βέτο για πάντα». Ισχυρίζεται επίσης ότι χωρίς την εγγύηση της συλλογικής άμυνας που προσφέρει το ΝΑΤΟ, η Σουηδία  παραμένει ευάλωτη (στις ρωσικές απειλές). «Ετσι όπως είμαστε τώρα, δεν έχουμε τις εγγυήσεις που θα είχε ένα πραγματικό μέλος, αν συνέβαινε κάτι», λέει με νόημα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θα είναι αμφίρροπες, με πιο πιθανό αποτέλεσμα μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας (είτε της κυβερνώσας κεντροαριστεράς που προηγείται αυτή τη στιγμή με 40%, είτε της κεντροδεξιάς συμμαχίας που βρίσκεται μια ανάσα πίσω, στο 38,5%).
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ -ΣΟΥΗΔΙΑ | 12/07/2018 14:19
  Θα ήθελα να συμπληρώσω στο σχόλιο του κ. Αντωνιάδη ότι 1) η εισβολή των Ναζί στην Νορβηγία έγινε ...μέσω Σουηδίας με πάνω από δύο εκατομμύρια στρατεύματα 2) πριν και στη διάρκεια του πολέμου υπήρξε στενότατη οικονομική συνεργασία με το Γ' Ράϊχ με αποτέλεσμα την μεταφορά πολύτιμης βιομηχανικής τεχνογνωσίας στην Σουηδία και 3) σε όλα τα καλά σπίτια στη Σουηδία στο σαλόνι ήταν κρεμασμένο πορτραίτο του Χίτλερ-οποίο αντικαταστάθηκε με αντίστοιχο του ...Τσώρτσιλ όταν σταθεροποιήθηκε η αντεπίθεση των Σοβιετικών στο ανατολικό μέτωπο !
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
  απάντηση20
   
   
  η σουηδική "ουδετερότητα". | 11/07/2018 13:44
  κ. Ειρ. Μητροπούλου, η Σουηδία ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της δεν ακολούθησε ουδέτερη πολιτική. Ένα ελάχιστο δείγμα, κατά τη διάρκεια του Δ.Π.Π. ενώ η Νορβηγία και η Δανία βρίσκονταν υπό ναζιστική κατοχή και στις χώρες αυτές είχε αναπτυχθεί ένας σημαντικός αντιστασιακός αγώνας κατά των κατακτητών, η Σουηδία είχε παραχωρήσει το ελεύθερο στις γερμανικές αμαξοστοιχείες να διέρχονται, απ' άκρου εις άκρον τη χώρα, για ανεφοδιασμό των δυνάμεων κατοχής στις χώρες αυτές. Πολιτική που δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, μια εχθρότητα ανάμεσα στη Σουηδία και στις κατεχόμενες χώρες.
  Θεόδωρος Αντωνιάδης
  απάντηση50
   
   
  ΕΙΡΗΝΟΦΙΛΗ ΣΟΥΗΔΙΑ? | 11/07/2018 12:00
  Η ουδετερότητα επιβλήθηκε στη Σουηδία από την Ρωσική Αυτοκρατορία με τον Καποδίστρια να έχει βάλει κι εδώ το χεράκι του...Διότι επρόκειτο για επαγγελματίες πολεμοχαρείς μισθοφόρους που παραδοσιακά δημιουργούσαν πολλά προβλήματα...δικό τους "κατόρθωμα" άλλωστε ήταν ο βομβαρδισμός και καταστροφή του Παρθενώνα ως μισθοφόροι κανονιέρηδες του Μοροζίνι ! Δύσκολα όμως αλλάζει η φύση ενός λαού κι ας πέρασαν 200 χρόνια...
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
  απάντηση50
   
   
  Πως ει ναι δυνατον | 11/07/2018 07:40
  μια χωρα με το 1/10 των στρατιωτικων δαπανων των ΗΠΑ να αποτελει φοβητρο .... Κατι σαπιο υπαρχει στο βασιλειο της Δανιμαρκιας ....
  VERITAS
  απάντηση31
   
-