Σώα βγήκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η τελευταία διάσωση που προκάλεσε ανάσα ανακούφισης σε όλο τον πλανήτη που παρακολουθούσε την επιχείρηση με κομμένη την ανάσα έγινε γνωστή λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους, στέφθηκε με επιτυχία.

Το τελευταίο παιδί και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο περίπου στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος , ενώ νωρίτερα στη 1 (ώρα Ελλάδος), είχε βγει το 11ο παιδί από τη σπηλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στο φως είχαν βγει το ένατο και το δέκατο παιδί.

Όλα τα παιδιά μεταφέρονται με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς. Από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

«Και οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα σήμερα», είχε πει ο επικεφαλής της επιχείρησης, εν μέσω επευφημιών και κραυγών χαράς από τους δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

Συνολικά 19 μέλη της αποστολής διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, μπήκαν στον δαίδαλο των πλημμυρισμένων σπηλαίων για να απεγκλωβίσουν τα εναπομείναντα παιδιά και τον προπονητή τους.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ότι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.

Το πρωί της Τρίτης και μετά τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών οι οποίοι σε διάστημα 48 ωρών είχαν απεγκλωβίσει τα 8 παιδιά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, ξεκίνησαν και το τρίτο και σημαντικότερο μέρος της επιχείρησης ώστε να βγουν με ασφάλεια τα εναπομείναντα 4 παιδιά και ο προπονητής τους.

«Η υγεία των πέντε ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο είναι ακόμη καλή» είχε τονίσει τη Δευτέρα ο επικεφαλής της επιχείρησης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν προσθέτοντας πως οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων

Ερωτηθείς εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί στην επόμενη επιχείρηση, ο ίδιος είχε απάντησε πως «εξαρτάται από το σχέδιο. Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τελικά όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Τρίτης, και τα πέντε άτομα θα βγουν μαζί.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Β΄ φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο Ταμ Λουανγκ της Ταϊλάνδης, με τους δύτες να έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν συνολικά οκτώ παιδιά – τέσσερα την Κυριακή και άλλα τέσσερα σήμερα. Ωστόσο, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους, με πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ησωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία, λόγω του κινδύνου μετάδοση λοιμόξεων, καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τουςτουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τουςγονείς να μην γνωρίζουν ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία το 38χρονου πατέρα Σόμπονο Σομπιανγκιγιάι, ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι προηγούνται τα πιο γερά παιδιά.

«Δεν μας έχουν πει ποια παιδιά απεγκλώβισαν. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγόρια στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να τα παρακολουθούν για 48 ώρες» δήλωσε ο πατέρας.

Ο επιθεωρητής του υγειονομικού τμήματος της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι τα τέσσερα αγόρια έχουν υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων στο νοσοκομείο και ότι δεν μπορούν να έρθουν σε φυσική επαφή με κανέναν, ούτε με τους γονείς τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

«Οι επισκέπτες των παιδιών θα μπορούν μόνο να τα συναντήσουν εκ του μακρόθεν και να συνομιλήσουν μαζί τους. Δεν μπορούν να τα αγκαλιάσουν και θα πρέπει να έχουν απόσταση ενός με δυο μέτρα με τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πώς οι γιατροί υποβάλλουν τα παιδιά σε εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν σοβαρές λοιμώξεις.