«Ένα όγδοο άτομο βγήκε με φορείο από το σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη», δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά δύο ακόμα παιδιών, από τα συνολικά 12 που είχαν εγκλωβιστεί στο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής απεγκλωβισμού Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά».

Σύμφωνα με το CNN, ο αριθμός των δυτών έφτασε σήμερα τους 90 (40 εκ Ταϊλάνδης και 50 από άλλες χώρες), όλοι με μεγάλη εμπειρία από καταδύσεις σε σπηλιές.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της παιδική ποδοσφαιρικής ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Η επιχείρηση της Κυριακής

Χθες Κυριακή, σε μία συντονισμένη προσπάθεια από τις ομάδες διάσωσης, απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία τα τέσσερα πρώτα παιδιά τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Πλέον, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην δεύτερη φάση του σχεδίου για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων 8 παιδιών και του προπονητή τους. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο και τα στοιχεία της φύσης ώστε να βγάλουν εγκαίρως τους εγκλωβισμένους πριν να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Με επιτυχία η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απεγκλωβισμού

Η πρώτη πράξη του δράματος είχεαίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι,τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας.Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι – των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά – χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά απλή είναι. Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά αλλά και τη βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή Τσιανγκ Ράι νωρίτερα, η προσπάθεια διάσωσης μοιάζει όλο και περισσότερο με θρίλερ, καθώς η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εγκλωβισμένους αυξάνονται κάθε στιγμή που περνά.