Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως π.χ. τα ψάρια, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη ενδέχεται να περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης υπογραμμίσει τα ευεργετικά οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε ω-3 λιπαρά οξέα για την υγεία. Δυο νέες μελέτες ειδικών του Πανεπιστημίου Northumbria δείχνουν τώρα ότι η συχνή κατανάλωση ψαριού μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο της αντίδρασής μας στις νοητικές «προκλήσεις» και παράλληλα να μειώσει τη νοητική κόπωση που βιώνουμε μετά από την ολοκλήρωση μιας δύσκολης δοκιμασίας.

Τα ω-3 τονώνουν τον εγκέφαλο

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε εθελοντές συμπληρώματα διατροφής δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και τους υπέβαλαν σε νοητικές ασκήσεις. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου των συγκεκριμένων ατόμων που ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια επίλυσης των ασκήσεων ήταν αυξημένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η κατανάλωση ω-3 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη δεύτερη μελέτη οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση που είχε η λήψη δύο συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων – DHA και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) – στις νοητικές ικανότητες 22 εθελοντών ηλικίας 18-35 ετών για ένα διάστημα τριών μηνών. Μια ομάδα εθελοντών έλαβε εικονικό συμπλήρωμα, μια δεύτερη ομάδα DHA και μια τρίτη ομάδα ΕΡΑ.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι νεαροί κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας δύσκολες πνευματικές ασκήσεις. Οπως προέκυψε, στους εθελοντές που είχαν λάβει DHA εμφανίστηκε μεγαλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο, χαμηλότερος χρόνος νοητικής αντίδρασης και μικρότερη νοητική κόπωση σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό συμπλήρωμα. Πάντως δεν εμφανίστηκαν εξίσου καλά αποτελέσματα μετά τη λήψη ΕΡΑ.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά σε ό,τι αφορά τις νοητικές λειτουργίες ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Φίλιππα Τζάκσον και συμπληρώνει ότι «από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων θα ήταν δυνατόν να προλάβει τη νοητική φθίση και την άνοια».

Η ειδικός καταλήγει τονίζοντας ότι «εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε την ακριβή επίδραση των λιπαρών οξέων στη συμπεριφορά και στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο υγιών ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τότε τα οφέλη για ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους θα μπορούσαν να είναι μεγάλα».

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Journal of Nutrition».