Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος δεν είναι ο τυπικός bartender. Αν και έχει τα απαραίτητα τατουάζ στα χέρια του, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την επιτυχία των κοκτέιλ του Theory Bar & More στο Χαλάνδρι δεν μοιάζει με τους υπόλοιπους του χώρου. Οι κινήσεις του εντυπωσιάζουν χωρίς να αγγίζουν την υπερβολή, τα ποτά που «υπογράφει» είναι άριστα και η σεμνότητά του υπερισχύει της όποιας συνηθισμένης τάσης για επίδειξη. Βέβαια ο Λυκιαρδόπουλος πλέον έχει και ένα σοβαρό πλεονέκτημα: τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class, τον διαγωνισμό cocktail που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή του fine drinking, κατέκτησε μια θέση στην κορυφή του κόσμου – κατετάγη 5ος ανάμεσα σε 54 bartenders. Η δημιουργικότητα, η ταχύτητα και η αμεσότητα που έχει με τον κόσμο τού έχουν δώσει το εισιτήριο για μια καριέρα πίσω από την μπάρα σε μια εποχή που ένας bartender δεν αρκεί να κουνάει το shaker με στυλ αλλά πρέπει να ξέρει και γιατί το κάνει.

Ποια είναι τα στοιχεία που έχει ένας καλός bartender;

«Το κυριότερο είναι να αγαπάει τη δουλειά του. Υστερα, να μπορεί να εξελιχθεί μέσα από σεμινάρια, να αποκτήσει γνώσεις ταξιδεύοντας και παρατηρώντας άλλα μπαρ. Ειδικά στον χώρο μας πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις, αφού όλα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παίζουν ρόλο και η παρουσίαση και ο χαρακτήρας. Ενας bartender εκτίθεται στον κόσμο, πρέπει να έχει σοβαρό και ταυτόχρονα ευγενικό προφίλ για να μπορεί να τον προσεγγίσει ο καθένας».

Εχει γνώσεις πλέον ο κόσμος περί mixology;

«Ο κόσμος της Αθήνας έχει θέληση να μάθει. Και η δουλειά ενός μπάρμαν πια δεν είναι μόνο να δημιουργεί αλλά και να μαθαίνει τους πελάτες του να πίνουν σωστά».

Εσύ τι παραγγέλνεις;

«Αν βγω έξω, θα πιω Νegroni. Μου ταιριάζει αυτή η γλυκόπικρη γεύση. Το προτιμώ εδώ και τέσσερα χρόνια. Τώρα τελευταία πειραματίζομαι και με τα gin tonic, επιλέγω διαφορετικό premium tonic και παίζω με τη γαρνιτούρα και τα bitters για ένα ελαφρύ long drink».

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται πίσω από την μπάρα;

«Λάθη γίνονται συνέχεια και συνήθως στα πιο απλά πράγματα. Ο κόσμος που δουλεύει δεν προσέχει τον πάγο. Οταν έχει να προσθέσει αναψυκτικό το ρίχνει αδέξια με αποτέλεσμα να χάνεται το διοξείδιο που δίνει τη διαφορετική διάσταση στο ποτό, ενώ χρησιμοποιούνται λανθασμένες τεχνικές με ακατάλληλα υλικά ή τεχνικές για εντυπωσιασμό, χωρίς να υπάρχει ουσία. Αλλά και από την πλευρά των πελατών μπορεί κάποιος να παραγγείλει ένα ουίσκι με λίγο πάγο γιατί πιστεύει ότι ο λίγος πάγος δίνει λιγότερο νερό στο ποτό του. Αυτό βέβαια είναι λάθος. Οσο περισσότερο πάγο έχουμε τόσο λιγότερο θα νερώσει το ποτό μας».

Ποια είναι η επόμενη τάση στο mixology;

«Κάποια κοκτέιλ τα οποία δεν θα έχουν τόσο υψηλό αλκοολικό βαθμό και θα είναι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, πιο healthy. Επίσης, έρχονται στο προσκήνιο και οι εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη ζάχαρη. Οι πιο πολλοί bartenders πλέον γυμνάζονται και διαβάζουν περισσότερο και αυτό περνάει και στους πελάτες. Είναι πιο σίγουροι δηλαδή ότι, αφού αυτός που τους σερβίρει προσέχει στη ζωή του, τότε θα προσέχει και τα ποτά του».

NEW COCKTAIL GENERATION

Ενα cocktail με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και ανθρακικό για τους αναγνώστες του «ΒΗΜΑΜΕΝ»

Συνταγή

  • 35 ml bourbon
  • 10 ml σιρόπι δυόσμου
  • 2 dashes bitter από κάρδαμο
  • Top up με lemon tonic
  • 1 δυόσμος
  • 1 φλούδα από λεμόνι

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015