1. Βασίλης Μοναστηρλής

Η αφορμή. «Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια ιδιωτική σχολή να διδάσκω ιστορία της τέχνης των μαλλιών σε στυλίστες. Μέσα από αυτά τα μαθήματα ανακάλυψα και τους συμβολισμούς, από την αρχαιότητα ως σήμερα, που αποδίδονται στα γένια και στα μουστάκια, αλλά και ένα μεγάλο εύρος από σχετικά εργαλεία. Για αυτό για το μαγαζί έψαξα και ψάχνω μόνο αυθεντικές αντίκες κουρείων».

Γένια vs ξύρισμα. «Δύο απόλυτα γοητευτικές διαδικασίες για μένα, με τις ιδιαιτερότητές της η καθεμιά. Το παραδοσιακό ξύρισμα με τη φαλτσέτα είναι μια ιεροτελεστία που περιλαμβάνει περιποίηση με κομπρέσες, ειδικές κρέμες, κολόνιες και μασάζ. Μια απόλαυση που δεν μπορείς να έχεις σπίτι σου. Τα γένια, από την άλλη, έχουν μια πολύπλοκη φροντίδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης παραμένει ξαπλωμένος για να απολαύσει την όλη διαδικασία, ενώ ο μπαρμπέρης επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία και τη σωστή γωνία για να τα τριμάρει ή να τα αραιώσει και κατόπιν να τα περιποιηθεί με ειδικά προϊόντα. Μιλάμε για 20 απολαυστικά λεπτά που οι άντρες γουστάρουν με χίλια».

Το κούρεμα. «Οι γνώσεις των κομμωτών που έγιναν μπαρμπέρηδες είναι πιο πλήρεις. Σήμερα πολλά παιδιά θεωρούν ότι αρκούν έξι μήνες στη σχολή για να μάθουν αντρικό κούρεμα. Αν δεν εξασκηθείς στο ψαλίδι, δεν θα μάθεις ποτέ να κάνεις σωστό κούρεμα, αυτό που θα κρατήσει τη φόρμα του και μετά από 15 μέρες. Αλλωστε, οι νέοι σήμερα, που είναι και η βασική μου πελατεία, αναζητούν και εκτιμούν το καλό κούρεμα. Η προσφορά είναι μεγάλη και μένουν εκεί που βρίσκουν το καλύτερο».

info
Barber shop – Εν Αθήναις 1928, Σοφοκλέους 5, Αθήνα, www.athensbarber1928.gr τηλ. 2103220070

2. Νίκος Κούτελας

Η αποδοχή. «Η πελατεία όλο και αυξάνεται, τους αρέσει που υπάρχει ένας χώρος καθαρά αντρικός, χωρίς σεσουάρ, γκρίνιες και κουτσομπολιά. Εδώ όλοι χαλαρώνουν, βρίσκουν την ευκαιρία να αποσυμπιεστούν από την καθημερινότητα. Οι μεγαλύτεροι έρχονται με μια επιφύλαξη. Με βλέπουν νέο. Μια επίσκεψη αρκεί όμως για να με εμπιστευθούν. Η αλήθεια είναι ότι το αντρικό κούρεμα απαιτεί λεπτομέρεια, το λάθος δεν καλύπτεται εύκολα. Πρέπει να κάνεις πολύ ψαλίδι για να μάθεις να κουρεύεις».

Η φιλοσοφία. «Στο μαγαζί – το οποίο ξεκίνησε ο αδελφός μου, ο Παναγιώτης – υπάρχει μόνο μία θέση, ακριβώς για να μπορώ να αφιερώνω με ηρεμία στον καθένα το μισάωρο της περιποίησής του. Αλλωστε, το μπαρμπέρικο έχει τη δική του κουλτούρα. Πρέπει να αποβάλεις το στρες και το άγχος και να το απολαύσεις. Ορισμένοι μου λένε “έλα, πέντε λεπτά θα κάνουμε”. Αρνούμαι. Τους παροτρύνω να κλείσουν ραντεβού και να ξαναέρθουν. Μην ξεχνάμε πως τα αρχαία χρόνια ο κουρέας ήταν και κάτι παραπάνω, ήταν καλλιτέχνης, ποιητής, οργανοπαίκτης».

info
Barber & Shop, Βεΐκου 34 και Παρθενώνος, Κουκάκι, https://www.facebook.com/Koukakigr/posts/635112823275770 τηλ. 2109226371

3. Κωνσταντίνος Μεγαπάνος

Η επαναφορά. «Το μπαρμπέρικο ως concept πάντα ήταν μόδα, πάντα ήταν ανάγκη. Απλά έμεινε πίσω από τις εξελίξεις. Κάπου ξεχάσαμε την αξία της περιποίησης. Αλλά όλα είναι ένας κύκλος. Υπάρχει ουσία και μέλλον στο μπαρμπέρικο, ακόμη και αν τα οικονομικά του οφέλη δεν αγγίζουν αυτά ενός κομμωτηρίου. Υπάρχει έντονη εναλλαγή προσώπων – ανεξάρτητα από κοινωνικές τάξεις – που λαμβάνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ηρεμoύν, συζητούν για ποδόσφαιρο, πολιτική, επιχειρήσεις και γυναίκες ή οργανώνουν ακόμη και το μπάτσελόρ τους».

Θέμα εμπιστοσύνης. «Το ανδρικό κούρεμα είναι μεν γρήγορο αλλά ουσιαστικό. Απαιτεί εξειδίκευση. Εχει σημασία και η χημεία. Να μπορείς να ταιριάξεις με τον πελάτη από την πρώτη στιγμή και να σε εμπιστευθεί. Οι άντρες πελάτες είναι ένα σταθερό στοιχείο – ακόμη και τον πιο δύσκολο μπορείς να τον κερδίσεις για πάντα αν ανταποκριθείς στις ανάγκες και στις επιθυμίες του».

Ψυχολογία. «Εχουμε ένα πριβέ χώρο για μανικιούρ – πεντικιούρ. Στην αρχή δεν πατούσε κανείς. Τώρα δεν προλαβαίνουμε. Οπως και με το μασάζ αλλά και τη φροντίδα για το πρόσωπο και τα γένια. Οι Ελληνες δεν έχουν μπει ακόμη στη νοοτροπία αυτή, όχι επειδή είναι μπρουτάλ αλλά επειδή δεν την ξέρουν. Πρέπει και εμείς να τους προπονήσουμε σε αυτή τη νοοτροπία. Ωστόσο, η πλειονότητα δεν θεωρεί πλέον πολυτέλεια την επίσκεψη σε ένα μπαρμπέρικο. Οι τιμές είναι χαμηλές και το κλίμα χαλαρό. Το αντιμετωπίζουν ως δώρο στον εαυτό τους».

info
Barber’s & Co, Λεβίδου 16, Κηφισιά, www.barbersandco.gr τηλ. 2167003132

4. Αγγελος Μουστόπουλος

Ο μπαρμπέρης. «Δούλευα χρόνια στα κομμωτήρια. Εκεί έμαθα τις τεχνικές του κουρέματος και εκεί μου γεννήθηκε η ιδέα καθώς έβλεπα ότι δεν φρόντιζαν τους άντρες όπως έπρεπε. Δυσκολεύτηκα να μάθω τα μυστικά του ξυρίσματος. Οι παλιοί αρνούνται να αποκαλύψουν την τέχνη τους. Εφτασα ως την Κέρκυρα για να τα μάθω δίπλα σε έναν παλιό, καλό μπαρμπέρη. Εφτιαξα αυτόν τον χώρο για να ξεφύγω από τη φτωχική εικόνα ενός κουρείου και παράλληλα να ικανοποιήσω το αντρικό κοινό, να έχουν όλοι πρόσβαση. Στην Αμερική το μπαρμπέρικο συνδυάζεται και με tattoo studio. Το τόλμησα και εγώ εδώ και κάποιους μήνες και προς το παρόν πάει πολύ καλά».

Οι άντρες. «Το πιο δύσκολο αλλά και πιστό κοινό. Πριν από επτά χρόνια που ξεκίνησα ήταν διστακτικοί ακόμη, ίσως και λόγω διακόσμησης, μέχρι που έβαλα τιμοκατάλογο και επιβεβαίωσαν τις χαμηλές τιμές. Πλέον προσπαθούν να ξεκλέβουν χρόνο και να έρχονται. Εχουν ανάγκη να ανανεωθούν, να φρεσκαριστούν, να νιώσουν όμορφοι. Οι άντρες δημιουργούν ένα κλίμα οικειότητας. Πάνω-κάτω είναι όλοι γνωστοί και κάνουν χαβαλέ και, αν ποτέ αρχίσει κανείς την γκρίνια, προσπαθώ να αλλάξω κουβέντα ή απλά περιμένω τον επόμενο να μου ξαναφτιάξει τη διάθεση».

Οι γυναίκες. «Η παρατηρητικότητά τους με βοήθησε σε αυτό το μαγαζί. Οι γυναίκες εντοπίζουν καθετί καινούργιο. Εκείνες μου ζητούσαν κάρτες και μετά παρότρυναν τους καλούς τους να έρθουν σε εμένα. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που κόρες κάνουν δώρο όλο το πακέτο περιποίησης στους μπαμπάδες τους».

info
Aggelos Barber Shop, Σωκράτους 13, Χαλάνδρι, barbershopaggelos-gr.webnode.gr/ τηλ. 2106852785

5. Παναγιώτης Τασάκος

«Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι αν δεν προσφέρεις κάτι κανείς δεν πρόκειται να σ’ το ζητήσει. Γι’ αυτό και έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε από τη στιγμή που θα μπει κάποιος στο μαγαζί, με τον καφέ ή το ποτό που θα τον κεράσουμε, το αρωματικό έλαιο για το μασάζ στο κεφάλι και τα ειδικά προϊόντα για τα γένια. Θέλουμε οι άντρες, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικού στάτους, να αισθάνονται άρχοντες, να νιώσουν ότι κάποια λεπτά είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε αυτούς. Οπως λέει και ένας φίλος, βετεράνος του επαγγέλματος, το μπαρμπέρικο είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένας άντρας εμπιστεύεται και αφήνεται χωρίς συστολές στα χέρια ενός άλλου άντρα».

info
Barber Stories, Κουντουριώτου 165-167, Πειραιάς, στο facebook: Barber-Stories-(Κουρειο-Τασακος)

Φωτογραφίες: Νίκος Τσίρος/Studio ΔΟΛ

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015