Στην απόσταξη, η παλαίωση δεν νοείται τυχαία ως ωρίμανση. Ωστόσο, μια παγκόσμια τάση έχει στηρίξει μια μεγάλη εμπορική στροφή στο διάφανο απόσταγμα, στο «καθαρό ποτό». Στην κρυστάλλινη δύναμη όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί, αφού τόσο στις επιλογές straight ποτού, δηλαδή απλά με λίγο πάγο, αλλά και στην επιλογή ως απόσταγμα βάσης σε κοκτέιλ, η λεγεώνα των διάφανων σαρώνει εμπορικά, αλλά και σε προτιμήσεις.
Τζιν, βότκα, τεκίλα, ρούμι, αλλά και τα πιο «ασυνήθιστα» όπως το White Whisky – όπως το προσφέρει σε κρυστάλλινη ακεραιότητα ο άμβυκας προτού πάρει τον  δρόμο της παλαίωσης και του βαρελιού – ή μια διάσημη χωνευτική γκράπα ή ακόμη πιο δημιουργικά για τη συνταγή του μπάρμαν ένα AquaVit, μπαίνουν στα κάτω ράφια της μπάρας και αδειάζουν τις φιάλες τους με επιτυχία.

Τζιν:
Αν και το διαβατήριό του είναι δανέζικο, ταυτίστηκε με την ιστορία των βρετανικών αποικιών, έγινε το αγαπημένο ποτό των Ινδιών και έφτασε στην απόλυτη κυριαρχία του κατά τον 20ό αιώνα. Πολυεκφραστικός χαρακτήρας, εκφρασμένος κυρίως μέσα από τους καρπούς Juniper, λεμονάτο και βοτανικό.

Βότκα:
Με καταγωγή από τις πρώην σοβιετικές χώρες, φημίζεται για την κρυστάλλινη γοητεία της. Με κύρια πρώτη ύλη καλής ποιότητας δημητριακά και φιλτραρισμένη μέσα από ειδικά φίλτρα άνθρακα, η βότκα συνδυάζει τη λεμονάτη φινέτσα μαζί με μια γλύκα από δημητριακά.

Tεκίλα:
Το δάκρυ του Μπλε Αθανάτου, ενός φυτού που σε γενικές γραμμές ανήκει στα ευγενή κακτοειδή και δίνει έναν συναρπαστικό μπλε καρπό, ο οποίος, έπειτα από απόσταξη, δίνει την τεκίλα. Κομψότητα μαζί με βοτανικό και εξωτικά πικάντικο χαρακτήρα, λατρεμένη από caballito shots μέχρι τα πιο premium κοκτέιλ και εξόχως ευπώλητο ποτό.

Ρούμι:
Η γλώσσα της γλύκας και της θέρμης, ειπωμένη από τρία στυλ αποικιοκρατικών καταβολών και τεχνικής απόσταξης – της βρετανικής, της γαλλικής και της ισπανικής. Οποια γλώσσα και αν μιλάει, είτε του ζαχαροκάλαμου είτε της μελάσας, αποτελεί την ένωση της κομψότητας, της διαφάνειας και της ζεστής εξωτικής καραμέλας.




Long island
spiced tea
Από τον Γιάννη Πετρή, barman – mixologist   
15 ml spiced ρούμι 15 ml λευκό ρούμι • 15 ml london dry gin • 15 ml τεκίλα • 15 ml βότκα • 30 ml χυμός από φρέσκο λεμόνι • 15 ml σιρόπι • 30 ml Dr. Pepper

Μέθοδος:
shake

Ποτήρι:
Collins
Γαρνίρετε με φλούδα λεμονιού.