Διεθνής βεντέτα, ποικιλία µε διαβατήριο ουκ ολίγων χωρών, το Sauvignon Blanc είναι η λευκή αγαπηµένη των Ελλήνων. Ανά διαστήµατα, µόδες και οινικές τάσεις έχουν παγιώσει πολλά κρασιά στην 1η θέση των ηµέτερων προτιµήσεων µέχρι που ένα επόµενο, µονοποικιλιακό ή blend έρχεται να τους δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Στις εποχές που διανύουµε και µεσούσης της κρίσης έρχεται µια λευκή ποικιλία, ένα αρωµατικό και θελκτικό Sauvignon Blanc να σαρώσει τις προτιµήσεις.

Εξυπακούεται πως στο διεθνές ρεπερτόριό του υπάρχουν και αµπελοτόπια δικά µας. Ουσιαστικά η πρώτη επαφή ήταν στη ζώνη της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί, το Sauvignon Blanc άρχισε να δένει µε την ντόπια γη και να δίνει εξαιρετικά δείγµατα της τραγανότητας, της δυναµικής και της πληθωρικότητάς του.

Στο βιογραφικό του το Sauvignon Blanc άρχισε να προσθέτει και τους νεωτερισµούς: Sauvignon Blanc µε Ασύρτικο Βορείου Ελλάδας. Fame story στην κυριολεξία: τεχνικά, η µία ποικιλία βρήκε και ταίριαξε µε την άλλη άριστα, αφήνοντας και ένα χαλαρό πλαίσιο τριγύρω από την κοινή παράµετρο της εντοπιότητας. Εµπορικά, το ένα µπεστ σέλερ έγινε το στρατηγικό µάρκετινγκ του άλλου. Από πλευράς νοστιµιάς, ίσως µια αλησµόνητη επιλογή για απεριτίφ και γοητευτικότατος συνοδός σε πιάτα µε ψάρι, θαλασσινά, καθώς και ελαφριά γεύµατα, όπως σαλάτα µε κοτόπουλο και καλοκαιρινά ανάλαφρα ελληνικά πιάτα. Στο εθνικό µας terroir, άλλωστε, το Sauvignon δεν προτάσσει αυτό το πράσινο χαρακτηριστικό του που στα γαλλικά και στα νεοκοσµικά κυριαρχεί, αυτή τη χορταρίλα του κοµµένου γρασιδιού, τα αρώµατα χορταρικών και τσουκνίδας που επικρατούν στα Sancerre και Pouilly Fumé του Λίγηρα, ή το ακτινίδιο και την κονσέρβα σπαραγγιών του νεοζηλανδέζικου Marlborough: εδώ το grassy στοιχείο είναι πιο ήπιο και τα γλυκά χαρακτηριστικά τονωµένα συνυπάρχουν διακριτικά µε µεταλλικές νότες και φρεσκάδα. v

Ελληνικές ετικέτες Sauvignon Βlanc για κάθε γούστο

Αν θέλετε να κλείσετε µε ένα πρελούδιο στην ποικιλία µία από τις επόµενες βραδιές του καλοκαιριού, συνοδέψτε το δείπνο σας µε ελληνικό Sauvignon από όποιο µέρος της χώρας επιθυµείτε.

Βιβλία Χώρα, 2011

Κτήµα Γεροβασιλείου, 2010

Τέχνη Αλυπίας, 2010

Κτήµα Αβαντίς, 2009 Κτήµα Αλφα, 2010

Κτήµα Παυλίδη, Thema, 2010