Σύμφωνα με αυτό το υβριδικό ύφος γραφής, ο ρεπόρτερ συνιστά ζωντανό μέρος της αφήγησης, παύει να αποτελεί έναν ουδέτερο και αντικειμενικό παρατηρητή όπως επιτάσσει η κλασική δημοσιογραφική παράδοση. Η δημιουργική ώσμωση του in situ ρεπορτάζ με τους κανόνες της υποκειμενικής μυθιστοριογραφίας αναγάγει το κείμενο σε αφήγηση υψηλού επιπέδου. Ο Τομ Γουλφ αποτέλεσε έναν από τους πρωτεργάτες και εμπνευστές αυτού του νέου λογοτεχνικού είδους που άνθησε κατ’ αρχάς στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 (με κύριους εκπροσώπους τους Νόρμαν Μέιλερ, Τζόαν Ντίντιον, Χάντερ Σ. Τόμσον και Γκέι Ταλίζ).
Εδώ ο συγγραφέας αναπλάθει ελεύθερα – μέσω μαρτυριών και έρευνας – το θρυλικό ταξίδι που πραγματοποίησε το 1964 ο μύστης του LSD Κεν Κίζι, συγγραφέας του γνωστού από την ταινία μυθιστορήματος «Στη φωλιά του κούκου». Ο Κίζι με τους πιστούς του ακόλουθους Merry Pranksters επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο  με ψυχεδελικά χρώματα για τη Νέα Υόρκη. Οργώνουν την ύπαιθρο πίνοντας LSD με πορτοκαλάδα και συναντούν τους Grateful Dead, Τίμοθι Λίρι, Τζακ Κέρουακ και Αλεν Γκίνσμπεργκ. Ο Τομ Γουλφ ανέβηκε στο ποτισμένο από τα παραισθησιογόνα όχημα σε ένα «Acid Τest» (οδικά πάρτι που οργάνωναν τη διετία 1965-1966 οι Merry Pranksters) και κατέβηκε για να γράψει μια ωδή στο χίπικο σύμπαν.  l
Η συλλεκτική έκδοση του «The Electric Kool-Aid Acid Test» (εκδ. Taschen) κυκλοφορεί σε 1.768 υπογεγραµµένα αντίτυπα. Περιλαµβάνει αδηµοσίευτες σηµειώσεις από το χειρόγραφο του Τοµ Γουλφ, άλλα εφήµερα και φωτογραφίες των Λόρενς Σίλερ και Τεντ Στρεσίνσκι. Ο δεύτερος συνόδευσε φωτογραφικά τον Γουλφ ώστε να καλύψουν τη σκηνή του LSD για τη «New York Herald Tribune».