Η πραγματική αξία ενός πολυτελούς αυτοκινήτου έρχεται στην επιφάνεια μόνο αν ανακαλύψετε την τεχνογνωσία, τη μαστοριά και το πάθος που κρύβει η κατασκευή του. Γι’ αυτό, πέρα από τη λυρικότητα των κειμένων που πιθανόν να διαβάσετε και τις αναφορές στην παραμικρή λεπτομέρεια του S90, σας συμβουλεύω να το «ζήσετε» επιδιώκοντας ένα test drive μαζί του.
Στο τέλος της εμπειρίας σας, θεωρώ ότι θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι όπως στην υψηλή γαστρονομία έτσι και σε αυτό το Volvo η διαφορά βρίσκεται στις πρώτες ύλες και στη δεξιοτεχνία με την οποία τις έχουν χειριστεί.

Στο αμάξωμα των σχεδόν πέντε μέτρων θα αναγνωρίσετε τη σκανδιναβική καθαρή σκέψη. Στο εσωτερικό του θα βρείτε την ουσία της σουηδικής κουλτούρας όπως αυτή εκφράζεται με τις λέξεις «μην περιπλέκεις τα πράγματα». Στην τεχνολογία του θα συναντήσετε καινοτομίες στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των επιδόσεων και της οδικής συμπεριφοράς. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα και αποτελεσματικά λειτουργεί το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Pilot Assist που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό. Αν οδηγείτε ήδη ένα αυτοκίνητο με το σουηδικό σήμα, θα αισθανθείτε υπερήφανος ως μέλος της «οικογένειας». Αν όχι, θα γνωρίσετε μια άλλη προσέγγιση στο κεφάλαιο «αυτοκίνηση». Σε κάθε περίπτωση, οδηγήστε το, έτσι για την εμπειρία.

ΥΓ.: Εχοντας διανύσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα με τις τετρακίνητες εκδόσεις 2.0 D5 (diesel, 235 ίππων) και Τ6 (βενζίνη, 320 ίππων), ομολογώ ότι το σουηδικό sedan είναι εξαιρετικό στον δρόμο. Η άνεση και η ποιότητα κύλισης που προσφέρει είναι αναμενόμενες αν έχεις ήδη οδηγήσει το XC90, ωστόσο η έκπληξη έρχεται από τα δυναμικά χαρακτηριστικά του, τον τρόπο με τον οποίο στρίβει, την ακρίβεια και την «πληροφορία» που δίνει το τιμόνι, την αμεσότητα του αυτόματου κιβωτίου οκτώ ταχυτήτων, τη στιβαρότητα του πλαισίου και την ισχύ των κινητήρων που σε ωθούν να ζητήσεις περισσότερα από όσα πίστευες ότι μπορείς να κατακτήσεις.