«Μόνος», λέγοντας;
Εννοούμε μόνος κατάμονος, χωρίς οικογένεια, φίλους, κοπέλα, σκύλο, χρυσόψαρο και ιδανικά χωρίς tablet! Αν δεν χωράει ο νους σας το γιατί, πιθανότατα δεν θα συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Αν όμως η σκέψη έχει περάσει έστω και τρεχάλα από το μυαλό σας, σίγουρα θα πάτε στην παρακάτω παράγραφο. Κάποια αφορμή σίγουρα ψάχνετε.

Γιατί;
Γιατί όλοι οι φίλοι σας είναι φρεσκοπαντρεμένοι, περιμένουν παιδί ή δεν έχουν λεφτά. Γιατί είχατε μια δύσκολη χρονιά με πολλά οικογενειακά – με την ευρύτερη έννοια – και επαγγελματικά βάρη και δεν θέλετε να βλέπετε άνθρωπο ούτε να ακούτε κουβέντα. Ή απλώς επειδή δεν χρειάζεστε ιδιαίτερο λόγο για να το κάνετε! Θέλετε να μείνετε με τον εαυτό σας και να ηρεμήσετε όσο δεν πάει.

Μη διστάσετε αν…
Το θέλετε αλλά φοβάστε ότι θα βαρεθείτε (δοκιμάστε για αρχή ένα Σαββατοκύριακο και βλέπετε), ότι θα σας κοιτούν όλοι και θα κουτσομπολεύουν (θα κουτσομπόλευαν και αν σας έβλεπαν με παρέα, είναι ζήτημα αρχής) ή ότι θα σας περάσουν για Greek kamaki (αρκεί να μην κάνετε κάτι που θα επαληθεύσει τις υποψίες τους).

Ξεχάστε το αν…
Εχετε μόλις χωρίσει και αναζητάτε ταίρι. Η μοναξιά σε αυτή την περίπτωση θα εντείνει τη νοσταλγία σε μια περίοδο που τελικά χρειάζεστε δίπλα σας καλούς φίλους. Οσο για τη συντροφιά που ψάχνετε, ενδέχεται να κόψει λάσπη αν μυριστεί τη φανερή ανυπομονησία σας – ευγενικά μιλώντας.

Τι θα κερδίσετε

Ηρεμία. Πραγματική, ατόφια, ολοκληρωμένη και απόλυτη ηρεμία. Μακριά από τις ανάγκες των άλλων που πρέπει να συντονιστούν για να πάτε για μια βουτιά ή για να φάτε εκείνα τα καλαμαράκια που ονειρεύεστε. Μακριά από τις παραξενιές των φίλων που ζητάνε εκδρομή το ξημέρωμα ή εξερεύνηση των βραχωδών όρμων του νησιού το καταμεσήμερο. Μακριά από τις προτιμήσεις ορισμένων για φαγητό της ώρας, μέτρια ψημένο, με σπιτικές πατάτες απαραιτήτως, αλάδωτη πίτα και συγκεκριμένη μάρκα μπίρας που μπορεί να οδηγήσουν μια παρέα σε απόγνωση αν δεν ικανοποιηθούν.

Ευκολία. Στα πάντα. Το ίδιο εύκολα βρίσκεις εισιτήρια για πέντε άτομα; Δωμάτια σε ξενοδοχείο; Τραπέζι στην ταβέρνα; Ξαπλώστρες και παρελκόμενα; Ο μοναχός βολεύεται παντού και όλοι τον καλοδέχονται. Ακόμη και στη βάρκα που θα τον πάει στην απόμερη παραλία. Κυρίως εκεί!

Να γίνετε όσο εγωιστές θέλετε! Οταν κάνεις ακριβώς ό,τι θες, όποτε θες, η αίσθηση της ελευθερίας είναι υπέροχη, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να κακομάθεις τον εαυτό σου. Κι αυτό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να σας προσφέρετε.
Η γνώµη του ειδικού

«Τα μοναχικά ταξίδια οδηγούν σε μια πολύ καλύτερη γνωριμία με τον ίδιο μας τον εαυτό. Και η μοναχικότητα είναι απαραίτητο συστατικό της προσωπικής μας ευτυχίας. Αν δεν κάνεις καλή παρέα με τον εαυτό σου, δεν μπορείς να κάνεις καλή παρέα με κανέναν. Επιπρόσθετα, το ταξίδι με τον εαυτό σου σε βοηθάει να πάρεις μια απόσταση από όλα όσα σε ταλαιπωρούν. Από ψυχολογικής άποψης, σε γεμίζει δύναμη, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και μια αθόρυβη ανεξαρτησία. Είναι εκεί που μοιράζεσαι γεύσεις, εικόνες, εμπειρίες, μυρωδιές, όνειρα μόνο με τον εαυτό σου. Μπορεί να μοιάζει περίεργο στα μάτια των πολλών, αλλά είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να κάνει κάποιος. Eνα δώρο από εσένα για εσένα» (Χαρά Βλαχοδήμου, Ψυχολόγος – Υπνοθεραπεύτρια).
Είπαν
«Πιστεύω ότι το μοναχικό ταξίδι είναι πιο χρήσιμο. Διότι προσφέρει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα της ενδοσκόπησης». Τόμας Τζέφερσον

«Η μοναξιά προσφέρει ομορφιά στη ζωή. Χαρίζει ένα ιδιαίτερο χρώμα στα ηλιοβασιλέματα και κάνει τις νύχτες να ευωδιάζουν». Χένρι Ρόλινς

«Ο άνθρωπος που πορεύεται μόνος του μπορεί να ξεκινήσει αμέσως τώρα. Αυτός, όμως, που συνταξιδεύει πρέπει να περιμένει πότε θα είναι έτοιμος ο συνταξιδιώτης του». Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Το πόρισμα

Το να ταξιδέψει κανείς μόνος του μπορεί να ακούγεται παράξενο ή δύσκολο και μερικές φορές αρκετά άβολο. Το να μείνεις, όμως, μόνος σου απέναντι στον χρόνο – γιατί περί αυτού πρόκειται – είναι το πιο χαλαρωτικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Το μοναχικό ταξίδι – έστω και λίγων ημερών, ανάλογα με τις αντοχές του καθενός – σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις πράγματα για σένα, να γίνεις πιο ανοιχτός στη γνωριμία νέων φίλων αλλά και στη δοκιμή νέων πραγμάτων. Επιστρέφοντας, έχεις ήδη αλλάξει. Είσαι πιο ανεξάρτητος και σίγουρα έχεις να διηγηθείς πολλές ιστορίες στους φίλους σου!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ