ΕΤΟΣ 2019

Φετίχ της φυσικής, εδώ και έξι δεκαετίες τουλάχιστον, αποτελεί στη θεωρία τη λύση για ασφαλή και περιβαλλοντικά συμβατή πυρηνική ενέργεια. Στην πράξη επανειλημμένες απόπειρες έχουν διαψευστεί, όμως η εταιρεία Iter στη Νότια Γαλλία χτίζει έναν αντιδραστήρα που θα λειτουργήσει το 2019. Ωστόσο, στις αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι στο διάσημο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος Μαξ Πλανκ στη Γερμανία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2016 η μηχανή σύντηξης WX-7, καρπός δουλειάς 19 ετών και κόστους 1,1 δισ. δολαρίων. Αν πετύχει, όπως ελπίζεται, να παράγει πλάσμα για 30 λεπτά (αντί των 6.30΄ των ανταγωνιστών της) το μέλλον τής ανήκει.


ΕΤΟΣ 2016


Οικιακός 3D εκτυπωτής. O κοινωνικός θεωρητικός Τζέρεμι Ρίφκιν ισχυρίζεται ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί την «τρίτη βιομηχανική επανάσταση» και, αν σκεφτούμε ότι ήταν ο άνθρωπος που τη δεκαετία του ʼ90 ανήγγειλε το «τέλος της εργασίας» όπως τη γνωρίζαμε, ίσως και να πρέπει να τον ακούσουμε. Προς το παρόν οι χρήσεις είναι κυρίως βιομηχανικές (η General Electric κατασκευάζει έτσι τμήματα τουρμπινών), η αυτοκινητοβιομηχανία καραδοκεί και η ιατρική καλοβλέπει την ιδέα: στο «Grey’s Anatomy» τύπωναν συνθετικές καρδιές από το 2013. Ο Peachy Printer, ο πρώτος τρισδιάστατος εκτυπωτής των 100 δολαρίων, βγήκε στο εμπόριο στα τέλη Μαΐου. Βασικά τυπώνει μικρά μπιχλιμπίδια, αλλά στο μέλλον…


ΕΤΟΣ 2017


Μεταφορά δεδομένων. Ξεχάστε τις θύρες USB 3.0 και τις ταχύτητές τους που θεωρούνται σήμερα υπερηχητικές. Αύριο θα σέρνονται σαν τα σαλιγκάρια μπροστά στην τεχνολογία Light Peak που η Intel έχει ανακοινώσει ότι καταφθάνει. Με μεταφορές δεδομένων της τάξης των 10 gigabytes ανά δευτερόλεπτο είναι ήδη δύο φορές πιο γρήγορη από τις νυν USB. Η Intel θεωρεί ότι όταν το Light Peak πιάσει το peak των δυνατοτήτων του θα τρέχει με 100 gigabytes/second. Αν όντως εμφανιστεί στο εμπόριο ενσωματωμένη σε υπολογιστές και στικάκια το 2017, το πιο πιθανόν είναι να αναγκάσει κάθε ανταγωνιστική τεχνολογία να φάει τη σκόνη της.


ΕΤΟΣ 2025


To Μάσνταρ Σίτι στα περίχωρα του Αμπου Ντάμπι θεμελιώθηκε το 2006 ως ο αστικός ιστός που ήρθε από το (ευοίωνο) μέλλον, ένας τόπος μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα και υπόδειγμα βιώσιμης ενέργειας. Αν και η κρίση καθυστέρησε την ανοικοδόμηση, το πλήρες αρχιτεκτονικό σχέδιο των 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα στέγαζαν 45.000-50.000 κατοίκους και 1.500 επιχειρήσεις θα υλοποιηθεί μεταξύ 2020 και 2025. Το τελικό κόστος φτάνει τα 19-20 δισ. δολάρια και οι πρώτοι κάτοικοι είναι ήδη εκεί: το Ινστιτούτο Μάσνταρ για την Ερευνα και την Τεχνολογία εδρεύει ανάμεσα στα εργοτάξια από το 2010, ενώ η Διεθνής Αρχή Ανανεώσιμης Ενέργειας αδημονεί να μετακομίσει.


ΕΤΟΣ 2018


Εντομα drones. Στο Πανεπιστήμιο Τέχας Α & M ετοιμάζουν κατσαρίδες. Σε αυτά του Μίσιγκαν και του Μπέρκλεϊ, σκαθάρια. Στο ΜΙΤ πειραματίζονται με σκόρους. Τα χρηματοδοτημένα με 12 εκατ. δολάρια προγράμματα υπό την αιγίδα της DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Εγχειρημάτων Αμυντικής Ερευνας) στοχεύουν στη δημιουργία υβριδίων εντόμων – μηχανής που θα αναλάβουν να φέρουν κάμερες εκεί όπου δεν εισχωρεί ανθρώπου (και drone) μάτι. Η τεχνική των μηχανικών εμφυτευμάτων αναπτύσσεται ραγδαία: οι εκπρόσωποι της DARPA ονειρεύονται σμήνη τέτοιων εντόμων σε δοκιμές πεδίου το 2018. Μέχρι στιγμής να ξέρετε ότι προηγούνται οι σκόροι.

ΕΤΟΣ 2016

Αναβίωση μαμούθ. Οι ιάπωνες επιστήμονες του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν το έχουν εξαγγείλει από το 2011, κινδυνεύουν όμως να τους προλάβουν οι συνάδελφοί τους του Χάρβαρντ. Στις 25 Μαρτίου αυτοί ανακοίνωσαν την επιτυχή ένθεση γονιδίων μαμούθ σε ζωντανά κύτταρα ασιατικού ελέφαντα. Η ανάσταση του μαλλιαρού προγόνου του σημερινού προβοσκιδωτού, εξαφανισμένου εδώ και 4.000 χρόνια, επίκειται (αν και μάλλον δεν πάει για εφέτος).


ΕΤΟΣ 2020


Υπερασφαλή αυτοκίνητα. Η Volvo διακηρύσσει από το 2008 ότι ερευνά έναν συνδυασμό τεχνολογιών (ραντάρ, σόναρ και άλλων) που θα καταστήσουν παρελθόν τις συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτων. Βασική επιδίωξη είναι η αυτοματοποίηση του φρεναρίσματος σε προβληματικές συνθήκες. Προβλέπεται ότι η εφαρμογή της θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των 1,2 εκατ. νεκρών, 50 εκατ. τραυματιών και 450 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο παγκοσμίως


ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιανουαρίου 2016