«Η σiλικον βaλεϊ έρχεται» έγραφε ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, σε μια επιστολή προς τους μετόχους του τραπεζικού οργανισμού κάποια στιγμή εντός του 2015. Δεν εννοούσε κάποια κατακλυσμιαία φυσική καταστροφή που θα έριχνε την Καλιφόρνια πάνω στη Νέα Υόρκη, αλλά την έλευση της λεγόμενης «τεχνοοικονομίας» (fintech) και τον επερχόμενο θάνατο των τραπεζών.

Πρόκειται για υπερβολή, φυσικά, αλλά όλες οι υπερβολές έχουν έναν πυρήνα αλήθειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αλήθεια είναι ότι η κοιτίδα της τεχνολογίας έχει βάλει εδώ και χρόνια στο μάτι τον τραπεζικό τομέα: για τους μάγους της Σίλικον Βάλεϊ, γράφει ο Στάνλεϊ Πίνγκναλ στην ετήσια έκδοση του «Economist» «The World in 2016», είναι «η Kodak του 21ου αιώνα»: ο παλιός κυρίαρχος που χωρίς να έχει λάβει ακόμη τα μηνύματα των νέων καιρών επαφίεται στην πρότερη ισχύ του.

Τη διαδοχή τέτοιων δεινοσαύρων προετοιμάζουν σήμερα ευέλικτες εταιρείες όπως η Lending Club, «το Airbnb των τραπεζών», μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή δυνητικούς δανειστές και δανειζόμενους με εκτιμώμενες πιστώσεις 1 δισ. δολαρίων τον μήνα για το επόμενο έτος. Μπορεί το 2012 οι μεγαλοτραπεζίτες να μειδιούσαν στην ιδέα ενός εγχειρήματος που συγκέντρωνε ψιλά 700 εκατ. τον χρόνο, πλέον όμως αυτά αυγάτισαν κατά πολύ.

«Αυτοματοποιημένοι σύμβουλοι πλούτου», όπως οι online υπηρεσίες Wealthfront και Betterment, θα μπορούσαν να διαχειρίζονται κεφάλαια της τάξης των 10 δισ. ως το τέλος του 2016 – και μάλλον κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, μια και έσπευσαν ήδη να τους μιμηθούν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσαρλς Σουάμπ και η Vanguard, κολοσσός που διαχειρίζεται κεφάλαια 3 τρισ. δολαρίων. Το ψυχολογικό φράγμα όμως των 10 δισ. αναμένεται να ξεπεράσει την επόμενη χρονιά και η Venmo, μια υπηρεσία θυγατρική της PayPal, εξαιρετικά δημοφιλής στα αμερικανικά νιάτα για να δανείζονται ή να εξοφλούν μικροποσά μεταξύ τους.

Ρομποτικοί σύμβουλοι και ψιλικατζήδες χορηγοί εφήβων δεν θα σβήσουν τον τραπεζικό θεσμό από τον χάρτη το 2016, αυτό είναι σίγουρο – 10 δισ. δολάρια άλλωστε είναι το 0,4% του δυναμικού της JPMorgan, το αντίστοιχο των ψύλλων στα άχυρα σε κεφάλαια.

Ωστόσο, από τη μία πλευρά κάνουν το κατεστημένο να ψάχνεται για βελτιώσεις, από την άλλη ποτέ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται σε πέντε χρόνια. Θυμάστε που κάποτε αγοράζατε CD;

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιανουαρίου 2016