Φωτογραφία: AFP/WWW.VISUALHELLAS.GR

Ο 39χρονος Βασίλι Κλιούκιν δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση ρώσου ολιγάρχη. Η οδήγηση μιας Maserati, η πλουσιοπάροχη ζωή στο Μονακό και ο γάμος με ξανθιά πρώην τηλεπαρουσιάστρια μπορεί να συνθέτουν ένα γνώριμο προφίλ, εκείνος όμως αντί να σκορπά χρήματααγοράζοντας ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες προτιμά να σχεδιάζει ουρανοξύστες με τη μορφή ακόμη και της Αφροδίτης της Μήλου, χωρίς φυσικά ούτε έξω να έχει περάσει από αρχιτεκτονική σχολή. Και εάν είναι κιτς, μην τον φοβάσαι.

«Παντρεύτηκα έναν τραπεζίτη και τώρα είμαι παντρεμένη με έναν καλλιτέχνη». Η κυρία Κλιούκιν δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της στην παρουσίαση του λευκώματος «Designing Legends» (εκδ. Skira) του συζύγου της πέρυσι στο άνοιγμα της Μπιενάλε της Βενετίας. Ηταν αναμφισβήτητα η στιγμή του, καθώς και ο ίδιος φορώντας ένα μπεζ λινό κουστούμι άκουγε προσεκτικά το πάνελ της παρουσίασης – επιλεγμένο φυσικά από τον ίδιο – να παινεύει τις εικονικές δημιουργίες του.

Το λεύκωμα των 285 σελίδων που εξέδωσε του κόστισε 300.000-400.000 δολάρια, όπως υπολογίζει. Χαλάλι. Εκεί συγκέντρωσε τα σχέδια που δημιούργησε στον υπολογιστή με τη βοήθεια προγραμμάτων 3D τεχνολογίας και τα οποία στη συνέχεια «ενέθεσε» με την τεχνολογία του Photoshop δίπλα σε εμβληματικά κτίρια στις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ανάμεσα στις ιλουστρασιόν φωτογραφίες ξεχωρίζουν ο ουρανοξύστης με τη μορφή της Νίκης της Σαμοθράκης, ένα κτίριο-τουλίπα και φυσικά το μεγαθήριο με τη μορφή της Αφροδίτης της Μήλου.

Η ζωή του είναι ενδιαφέρουσα. Εφηβος μάζευε φράουλες, κατόπιν εκμεταλλεύθηκε το άναρχο τοπίο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και ίδρυσε την τράπεζα Sovcombank, ενώ αργότερα πέρασε και στον χώρο του real estate. To 2011, διαβλέποντας την κρίση να έρχεται στις επιχειρήσεις του, μετακόμισε στο Μονακό.

Ο σπόρος της αρχιτεκτονικής άνθισε μέσα του στο Πριγκιπάτο. Ο στόχος ήταν να εντυπωσιάσει τον πρίγκιπα Αλβέρτο, ώστε να δει ένα κτίριό του να θεμελιώνεται στο Μονακό. Τι κι αν δεν είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική; Τι σημασία είχε που πολλοί σχολίαζαν ότι τα κτίριά του μόνο στις σελίδες κόμικ των Χ-Men θα ταίριαζαν; Τους διέψευσε. Το πρώτο του οικοδόμημα, ένα νοσοκομείο-σπα σε σχήμα ιστιοπλοϊκού σκάφους, θα πάρει σάρκα, οστά και σκελετό, όπως φαίνεται στην Τυνησία. Ο ίδιος αγαπά τα happy end. Το θέτει απλά: «Προτιμώ ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ να σκοτώσει τον κακό στο τέλος της ταινίας». Και μετά να τον σχεδιάσει σε κτίριο, ίσως.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015