1. Η διέγερση
«Το άγχος επίδοσης συχνά επιβεβαιώνεται ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Για να υπάρχει διέγερση πρέπει ο άνδρας να είναι χαλαρός, επικεντρωμένος στην ευχαρίστηση και στις αισθήσεις του. Σκέψεις που τον φορτίζουν αρνητικά συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν μάλιστα προστεθεί και μια απαξιωτική αντίδραση από τη γυναίκα που αντίστοιχα μπροστά στην απώλεια της στύσης νιώθει και η ίδια απόρριψη, το κρεβάτι της ηδονής μετατρέπεται σε κρεβάτι του πόνου».

2. Το μέγεθος
«Το άγχος του μεγέθους είναι πιο συχνό στις νεαρές ηλικίες. Αν και τα πραγματικά ποσοστά υπαρκτής μικροφαλλίας δεν είναι σημαντικά, η φαντασίωση του υπερμεγέθους φαλλού είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Ο “ελλειμματικός φαλλός”, άρρηκτα συνδεδεμένος με το σύμπλεγμα του ευνουχισμού, δημιουργεί διαστρεβλώσεις που δεν προκαλούνται μόνο από τα άγχη των αντρών αλλά και από τις “μεγάλες” προσδοκίες των γυναικών. Στο γνωστό debate “ποσότητα vs ποιότητα”, η ποσότητα σχετίζεται με το μέγεθος».

3. Η ποιότητα
«Ερωτήσεις επί ερωτήσεων σε σχέση με τις σεξουαλικές επιδόσεις συχνά αποτελούν βασικό μέλημα του άντρα και θέμα συζήτησης μετά την ολοκλήρωση της επαφής, εκβιάζοντας την επιβεβαίωση που ποτέ όμως δεν είναι αρκετή. Το σεξ δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μάχης με αντιπάλους τους προηγούμενους εραστές της συντρόφου σου. Ανεξαρτήτως από προηγούμενες εμπειρίες, συντρόφους, αριθμό και διάρκεια οργασμών, τα φαντάσματα του παρελθόντος μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο παρόν της σχέσης».

4. Η διάρκεια
«Η πρόωρη και η γρήγορη εκσπερμάτιση είναι σεξουαλικές διαταραχές και αποτελούν σημαντικά εμπόδια στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Συχνά όμως ο άντρας πάει στο άλλο άκρο πιστεύοντας ότι όσο περισσότερο καθυστερεί τόσο πιο ευχάριστη είναι η σεξουαλική επαφή για τη σύντροφό του. Το αποτέλεσμα; Το σεξ γίνεται εξαντλητικός μαραθώνιος και ενίοτε απογοητεύει, αφού λήγει άδοξα λόγω κόπωσης, ερεθισμών και ενοχλήσεων που μπορεί να προκληθούν από μια αργή και βασανιστική σεξουαλική συνεύρεση».

5. Η απόκλιση
«“Παράνομες” φαντασιώσεις, αυστηρά “απαγορευμένες” για πρόσβαση περιοχές του σώματος και θηλυπρεπείς σεξουαλικές στάσεις συχνά φοβίζουν τους άντρες. Ομως τα στερεότυπα δεν βοήθησαν ποτέ. Οι αρνητικές προεκτάσεις τους προάγουν την ομοφοβία και διογκώνουν το άγχος ενός ανθρώπου γύρω από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Στην ψυχοσεξουαλικότητά μας ενυπάρχουν το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο. Και τα δύο εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, χωρίς να καταδεικνύουν απαραίτητα ότι ένας άντρας είναι ομοφυλόφιλος. Η ελευθερία έκφρασης στο σεξ είναι σπουδαίο πράγμα».

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015