Ο μύθος θέλει τον μάντη Τειρεσία να τυφλώνεται από το εκδικητικό μένος της θεάς Ηρας, όταν τόλμησε να μην τη στηρίξει στη διαμάχη της με τον Δία σχετικά με το ποιος έχει τον πιο έντονο οργασμό – ο άντρας ή η γυναίκα. Οταν εκείνος δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο γυναικείος οργασμός είναι πολλάκις πιο ισχυρός από τον αντρικό, η Ηρα, νιώθοντας ότι ο Τειρεσίας πρόδωσε το πιο απόκρυφο γυναικείο μυστικό, τον τύφλωσε. Δεν είναι ο μόνος μύθος που καταδιώκει επί αιώνες τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

1. Οι γυναίκες είναι πιο συμβατές με τη μονογαμία.

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα που διενεργήθηκε το 2006 σε δείγμα 2.500 ζευγαριών, οι γυναίκες είναι εκείνες που πλήττουν σεξουαλικά σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας μονογαμικής σχέσης. Αντίστοιχη καναδική έρευνα του 2012 επιβεβαιώνει ότι η γυναικεία λίμπιντο καταλαγιάζει με τον χρόνο σε χρόνιες σχέσεις πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο που και ένας άντρας αρχίζει να χάνει το πάθος για το άλλο του μισό.

2. Οι γυναίκες δεν λαχταρούν το σεξ όσο οι άντρες.

Κι όμως, οι γυναίκες ίσως είναι πιο έντονα προγραμματισμένες από τη φύση τους να αναζητούν σεξ με διαφορετικούς παρτενέρ. Κάπου εδώ, όμως, έρχονται οι κοινωνικοί φραγμοί που επιτάσσουν η γυναίκα να αποκρύπτει τις αρχέγονες ορμές της.

3. Οι γυναίκες δεν διεγείρονται από οπτικά ερεθίσματα όσο οι άντρες.

Οταν η Μέρεντιθ Τσίβερς, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Queen’s University, κατέγραψε τις αντιδράσεις αντρών και γυναικών σε πορνογραφικό υλικό, διαπίστωσε ότι τα γυναικεία εγκεφαλικά κύματα είναι εξίσου δραστήρια όταν βομβαρδίζονται από ερωτικές σκηνές – απλώς οι γυναίκες δεν αναζητούν τόσο το πορνό για την προσωπική τους ικανοποίηση.

4. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ερεθιστούν.

Ο μύθος θέλει τους άντρες «ετοιμοπόλεμους» έπειτα από 90 δευτερόλεπτα προκαταρκτικών, ενώ οι γυναίκες καθυστερούν πολύ περισσότερο. Στην πραγματικότητα, απαιτούνται περίπου 10 λεπτά και για τα δύο φύλα ώστε να βρεθούν σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

5. Η γυναικεία λίμπιντο φθίνει όσο η γυναίκα μεγαλώνει.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας και ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Μπους επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες μετά τα 30 έχουν πολύ μεγαλύτερες ορμές από τις έφηβες ή τις 20χρονες. Σύμφωνα άλλωστε με έρευνα του Χάρβαρντ, οι γυναίκες κοντά ή μετά τα 40 βιώνουν πιο δυνατούς οργασμούς και τείνουν να είναι πολυοργασμικές.

6. Οι οργασμοί κάνουν μια γυναίκα να ερωτευθεί.

Ο μύθος θέλει τους άντρες να έρχονται σε οργασμό με μια γυναίκα χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα, ενώ η γυναίκα να τους ερωτεύεται ακαριαία λόγω έκκρισης συγκεκριμένων ορμονών. H αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ούτε οι γυναίκες ερωτεύονται ακαριαία ούτε οι άντρες είναι παντελώς αναίσθητοι. Η περίφημη «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, μπορεί να κάνει το μικρό της θαύμα και στους μεν και στους δε. Φτάνει μόνο να επιστρέψουμε στο παλιό σύνθημα: «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2014