Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία… Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν το ακρωνύµιο των PIIGS, που ντροπιάζονται δηµοσίως για µια παγκόσµια οικονοµική κρίση που δεν έχει έρθει ακόµη µα όλοι την περιµένουµε. Εκτός από δοκιµαζόµενες όµως, τούτες οι χώρες τυχαίνει να είναι και πανέµορφες. Καταδυόµαστε στην ιδιοσυγκρασία των λαών τους, στις συνήθειές τους και ασφαλώς στις καλύτερες ταξιδιωτικές συµβουλές, αν σκοπεύετε να περάσετε κάπου εκεί τις διακοπές σας. Bonus, η Ισλανδία.

Ισλανδία

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ : Το 2008 κατέρρευσαν οι µεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας προκαλώντας – αναλογικά µε το µέγεθος της χώρας – τη µεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην οικονοµική ιστορία. Επειτα από πολιτικές αναταράξεις, απανωτές υποτιµήσεις και άρνηση εξωτερικής δανειοδότησης, οι ρυθµοί στην Ισλανδία µοιάζουν να επιστρέφουν στο κανονικό, δηλαδή εκεί όπου βρίσκονταν πριν την «απόβαση» των αγγλικών τραπεζών κατά τα 00s. «Η Ισλανδία θα µπορούσε να αντικαταστήσει την κορόνα µε το καναδικό δολάριο» πρότειναν οι οικονοµολόγοι Heidar Gudjonsson και Arsaell Valfells προσφάτως σε συνέδριο στο Τορόντο.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : ∆υτικά φιόρδ | Ασφαλώς και οι θερµοπηγές γύρω από τα χιονισµένα βουνά αποτελούν τη νούµερο ένα ατραξιόν της µικρής, αλλόκοτης χώρας του Βορρά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι την επισκέπτονται καλοκαίρι (ούτως ή άλλως στα βάθη του χειµώνα είναι περίπου αδύνατον να πετάξει αεροπλάνο) και αναζητούν να περάσουν τα βράδια τους υπό το φως του βορείου σέλαος. Το καλύτερο µέρος για να συµβεί κάτι τέτοιο είναι τα δυτικά φιόρδ στον Βορρά.

QUOTES

«Μου αρέσει η Αγγλία. ∆εν είναι τυχαίο το ότι ήταν το πρώτο µέρος όπου µετακόµισα για µια περισσότερο κοσµοπολίτικη ζωή, πράγµα που είναι το µοναδικό στο οποίο υστερεί η Ισλανδία» – Μπγιορκ, µουσικός.

«Εχω περπατήσει στα βουνά της Ισλανδίας. Και καθώς πλησιάζεις σε µια ακόµη πεδιάδα, βλέπεις ένα νέο τοπίο, έχεις µια συγκεκριµένη άποψη. Αν σταθείς ακίνητος, το τοπίο δεν σου λέει απαραιτήτως πόσο ευρύ είναι. ∆εν σου λέει τι είναι αυτό που κοιτάς. Τη στιγµή που αρχίζεις να κινείσαι, το βουνό αρχίζει να κινείται» – Ολαφουρ Ελιάσον, γλύπτης.

«Το γεγονός ότι ένα σύννεφο από µια ασήµαντη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία – µια µικρή ενόχληση στον περίπλοκο µηχανισµό της ζωής στη Γη – µπορεί να ακινητοποιήσει την αεροπλοΐα πάνω από µια ολόκληρη ήπειρο, είναι να µια υπενθύµιση του πώς, µε όλες τις δυνάµεις της να µεταµορφώσει τη φύση, η ανθρωπότητα παραµένει µονάχα ένα ακόµη είδος ζωής στον πλανήτη» – Σλάβοϊ Ζίζεκ, φιλόσοφος.

SOUNDTRACK

Sigur Ros – ()

Οι Ισλανδοί Sigur Ros προτού αρχίσουν να συµπεριφέρονται σαν παλαβά σχολιαρόπαιδα και προτού γδύσουν τον Σία Λαµπέφ στο βιντεοκλίπ τους, υπήρξαν ένα θαυµάσιο post-rock γκρουπ. Τούτο το ανώνυµο άλµπουµ τους αποτελεί πάνοτε υπενθύµιση.

TO BIΒΛΙΟ

The sagas of Icelanders (εκδ. Penguin)

∆έκα παραδοσιακές ισλανδικές σάγκες, δηλαδή δέκα µακρές επικές ιστορίες ηρωισµού, τραγωδίας και ανθρωπισµού, απαρτίζουν το συγκεκριµένο βιβλίο. Μέσα από τις περιπέτειες του ευρωπαϊκού Βορρά ανακλάται η ισλανδική ιδιοσυγκρασία.

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : «Η µητέρα µου έχασε κάποια χρήµατα πριν από µερικά χρόνια. Ηταν ένα µικροποσό. Με τα χρόνια συνέχισε να χάνει. Υπέθεσε πως τα κλέβουµε εµείς, κλείδωσε το πορτοφόλι, άλλαξε θέση στην ντουλάπα που φύλαγε τα χρήµατα, µα τα µικροποσά εξακολουθούσαν να χάνονται. Ενα µέντιουµ της είπε ότι αυτό συµβαίνει επειδή το σπίτι µας είναι χτισµένο εκεί όπου βρισκόταν ένας αρχαίος ναός αφιερωµένος σε έναν παγανιστικό θεό που είχε εκεί φυλαγµένο έναν θησαυρό και τα πνεύµατα προσπαθούν να τον πάρουν πίσω».

Ξενοδοχεία :

Castle house luxury apartments : στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Hotel Holt :, ατµοσφαιρικό art hotel.

Fish market : για εκλεκτά ψάρια στο Ρέικιαβικ.

Laekjarbrekka : για µοριακή κουζίνα στο Ρέικιαβικ.

Ταξί (για τρία χιλιόµετρα στο Ρέικιαβικ): € 6,30 – € 10,55.

Λεωφορείο: € 2.

Club Sandwich: € 5,30.

THE NEWS : Η Ισλανδία ανακηρύχτηκε προσφάτως η πιο ειρηνική χώρα στον πλανήτη, σύµφωνα µε µελέτη του Ινστιτούτου για την Οικονοµία και την Ειρήνη. Τα ισλανδικά µέσα δηµοσίευσαν δίχως έκπληξη την είδηση: Η χώρα διακρίνεται για το συγκεκριµένο χαρακτηριστικό της για δεύτερη συνεχή χρονιά.