Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία… Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν το ακρωνύµιο των PIIGS, που ντροπιάζονται δηµοσίως για µια παγκόσµια οικονοµική κρίση που δεν έχει έρθει ακόµη µα όλοι την περιµένουµε. Εκτός από δοκιµαζόµενες όµως, τούτες οι χώρες τυχαίνει να είναι και πανέµορφες. Καταδυόµαστε στην ιδιοσυγκρασία των λαών τους, στις συνήθειές τους και ασφαλώς στις καλύτερες ταξιδιωτικές συµβουλές, αν σκοπεύετε να περάσετε κάπου εκεί τις διακοπές σας. Bonus, η Ισλανδία.

Ελλάδα

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ : Το πιθανότερο είναι κάτι να έχει πάρει το αφτί σας, αλλά ας τα φρεσκάρουµε. Από τη µία η κρίση της ευρωπαϊκής αγοράς οµολόγων και από την άλλη το µη βιώσιµο, βασισµένο στο κράτος σύστηµα σύµφωνα µε το οποίο λειτουργούσε η Ελλάδα επί δεκαετίες. ∆ύο διαφορετικά προβλήµατα που συναντήθηκαν γύρω στο 2009 και – καθώς η χώρα συµµετέχει στην ευρωζώνη – απειλούν να συµπαρασύρουν στον κατήφορο ολόκληρη την Ευρώπη.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : Αναρρίχηση στην Κάλυµνο : Κάποτε ήταν διάσηµη στα πέρατα του κόσµου για τους σφουγγαράδες της. Σήµερα η Κάλυµνος αποτελεί έναν από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς παγκοσµίως για όσους αγαπούν την αναρρίχηση. Απόκρηµνοι βράχοι και ωραίο, ήπιο κλίµα για τουλάχιστον 10 µήνες τον χρόνο καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό µέρος για τους αναρριχητές. Με περισσότερες από δυο 2.000 σηµατοδοτηµένες διαδροµές µε θέα στο Αιγαίο, δεν είναι να απορεί κανείς που τα καταλύµατα της Καλύµνου γεµίζουν µε επισκέπτες που κουβαλούν σακίδια της North Face. – Γιώργος Νάστος

Οικοτουρισµός στην Κρήτη, 20 χρόνια λειτουργίας ετοιµάζεται να κλείσει µία από τις πρώτες πλήρεις οικοτουριστικές µονάδες της Ελλάδας στην επαρχία του Κισσάµου στη ∆υτική Κρήτη. Στη Μηλιά ένας κάποτε εγκαταλελειµµένος ορεινός οικισµός έχει µετατραπεί σε επί Γης παράδεισο γεµάτο πλατάνια, καστανιές, κουµαριές και µια ποικιλία ειδών της χλωρίδας. Ζυµωµα ψωµιού, ζωγραφική, παραδοσιακή µαγειρική, περίπατοι στη φύση και διάφορα άλλα ωραία αποτελούν µερικές µόνο από τις δραστηριότητες µε τις οποίες µπορεί να απασχοληθεί κανείς (www.milia.gr) – Γιώργος Νάστος

QUOTES

«Οι Ελληνες είµαστε εραστές του όµορφου, κι όµως απλοί στις προτιµήσεις µας, και καλλιεργούµε τον νου χωρίς απώλεια της αρρενωπότητας» – Θουκυδίδης, ιστορικός.

«Ξέρετε, λέγεται ότι οι Ελληνες είµαστε φλογερή και θερµόαιµη ράτσα. Να σας πω κάτι; Αληθεύει» – Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός.

«Στην Ελλάδα, οι σοφοί µιλούν και οι ηλίθιοι αποφασίζουν» – Τζορτζ Σανταγιάνα, φιλόσοφος.

SOUNDTRACK :

∆ήµος Μούτσης – Φράγµα

Πέρα από τα εµβληµατικά «∆ε λες κουβέντα» και «Νταλίκα», ο δίσκος αποτελεί µια τροµερή µουσική έκρηξη, πλήρως συντονισµένη µε την εποχή της (1981), ένα στιγµιότυπο της Ελλάδας που αλλάζει.

TO BIBΛΙΟ :

Ηλίας Πετρόπουλος – Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη (εκδ. Νεφέλη)

Στη φανταστική χώρα Antiqua, «κοντά στην Ελλάδα και την Τουρκία», οι κλέφτες µπορούν να σπουδάσουν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνικής των ∆ιαρρηκτών. Ο έλληνας διανοητής ανατέµνει την εθνική ιδιοσυγκρασία µας και δηµιουργεί ένα σύµπαν εκ του µηδενός.

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : «Το περασµένο καλοκαίρι, η φίλη µου κι εγώ έπρεπε να δουλέψουµε στο µαγαζί της µητέρας µου στην Αθήνα. Μετά τη δουλειά κάναµε βόλτα και ανακαλύψαµε ένα σκιερό πάρκο όπου περάσαµε πολλές ώρες τον Αύγουστο. Πάντοτε είχα την αίσθηση ότι κάποιος µας παρακολουθεί εκεί. Πολλές φορές από µακριά βλέπαµε έναν άντρα να κάθεται εκεί και καθώς πλησιάζαµε εξαφανιζόταν. Είχα πανικοβληθεί, µα η φίλη µου προσπαθούσε να µε καθησυχάσει, ώσπου µια µέρα η σκιά ήταν ακριβώς από πάνω της. Φύγαµε και οι δύο χέρι χέρι τρέχοντας».

Ξενοδοχεία

Ikies : Στην Οία της Σαντορίνης µε απόκοσµη θέα.

«A» for Athens : Στο Μοναστηράκι µε θαυµάσιο µπαρ στην ταράτσα.

New Hotel : Το εστιατόριο του ξενοδοχείου New στην πλατεία Συντάγµατος – δοκιµάστε το φιλέτο µε µπεαρνέζ.

Μαυρίκος (τηλ. 22440 31232) Ιστορικό εστιατόριο στη Λίνδο της Ρόδου.

Ταξί (για τρία χιλιόµετρα στην Αθήνα): € 3,20 – 5,60.

Μετρό: € 1,40.

Club Sandwich: € 13.

ΤΗΕ ΝΕWS : Εχουµε κυβέρνηση.