1. Ο Στιβ Καρέλ κάνει τα πάντα – και αποτρίχωση – για να χάσει την παρθενιά του στην ταινία «Παρθένος ετών 40».

2, 3. Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Τζορτζ Κλούνεϊ εµφανίζονται σε διαφηµίσεις στις οποίες χωρίς να χάνουν τη γοητεία και το σεξαπίλ τους αυτοσαρκάζονται και «βγαίνουν οι χαµένοι».

4. Ο Ζεράρ Πικέ, µόλις 29 ετών, έχει ήδη δύο γιους µε την κολοµβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, µε την οποία «στεφάνι» δεν έχουν βάλει. Κόντρα στο σύστηµα, λέµε!

5. Το φινάλε του «Mad Men» βρίσκει τον Τζον Χαµ να επιδίδεται σε ασκήσεις γιόγκα. Πολλοί έσπευσαν πάραυτα να γραφτούν σε yoga class. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε στη συγκεκριµένη σκηνή. Ορισµένοι το ξανασκέφτηκαν.

Αυτή η παλιοκοινωνία, η άδικη, έχει θέσει – ποιος ξέρει από πότε και κυρίως το γιατί – κάποια στερεότυπα που ακολουθούν γυναίκες, άντρες και παιδιά ανά τους αιώνες. Αυτά τα σκληροπυρηνικά στερεότυπα είναι που έχουν φορτώσει και τους άντρες με δεκάδες περιορισμούς και ταμπού: «Oι άντρες δεν κλαίνε», «Oι άντρες δεν φοβούνται το σκοτάδι», «Oι άντρες φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι». Διάφορα τέτοια τσιτάτα σε ένα μανιφέστο που πολλές φορές καταπίεζε και έθιγε αντρικές υπολήψεις, καθώς υπήρχαν και υπάρχουν εκείνες οι γυναίκες, οι καχύποπτες απέναντι στα αντρικά δάκρυα.


Αλλά, ως γνωστόν, τα πάντα ρει, οι εποχές και τα δεδομένα αλλάζουν, οι μύθοι καταρρέουν. Δεν θα μπορούσαν από το backstage να λείπουν οι βιομηχανίες μόδας και κινηματογράφου – οι πιο άμεσοι μεταδότες των νέων δεδομένων οι οποίοι περνούν το μήνυμα απευθείας στο κοινό και κυρίως «προπονούν» εμάς τις γυναίκες να γίνουμε πιο καταδεκτικές στις αλλαγές αυτές. Αλλαγές, βέβαια, που δεν ήρθαν έτσι ξαφνικά και αναίτια. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι άντρες μένουν σπίτι με τα παιδιά, τα πηγαίνουν μπαλέτο και μπάσκετ, τα ντύνουν και τα ταΐζουν. Πέρα από τη χειραφέτηση των γυναικών και τα απαιτητικά ωράρια της καριέρας τους η οικονομική κρίση βρήκε πολλούς – λόγω υψηλών θέσεων και μισθών – απολυμένους. Η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι το ένα άκρο, η δράση και η ενασχόληση με τα παιδιά μια υγιής επιλογή που μάλιστα προδίδει γοητεία – ειδικά αν σε αυτό προσθέσεις και το μαγείρεμα. Κομμάτι της ψυχολογίας και της στροφής προς τις αληθινές αξίες της ζωής – το νέο trend της εποχής – είναι και η γιόγκα. Καλά τα βάρη και οι πολεμικές τέχνες αλλά η γιόγκα χαρίζει ηρεμία και το παράσημο του «ψαγμένου» – το τέλειο τυράκι για το γυναικείο φύλο. Εδώ, σου λέει, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κατάφερε με τον «κάτω σκύλο» να αποτοξινωθεί και ο Στινγκ να διώχνει το άγχος πριν από τις συναυλίες.

Κάπως έτσι, με σημαία τούς σταρ, ήρθαν ο αυτοσαρκασμός και η χαλαρότητα να απογειώσουν το αντρικό σεξαπίλ. Πάει πια το πρότυπο του «με βαραίνουν οι σκέψεις» μούτρου του Τζέιμς Ντιν και του αγέλαστου δικού μας Φούντα, ο Κλούνεϊ αυτοσαρκάζεται σε κάθε δήλωσή του κι εμείς εκτιμάμε περισσότερο όσους τσαλακώνουν την εικόνα τους. Οι άντρες πλέον παντρεύονται μικροί γιατί απλά γουστάρουν, κάνουν αποτρίχωση γιατί απλά τους ζεσταίνει η δασύτριχη πλάτη, κάνουν πεντικιούρ σε σπα γιατί απλά ταλαιπωρούνται από την ορθοστασία και παρακολουθούν τη μόδα γιατί σε αυτή τη ζωή κάτι τέτοια μικρά σού φτιάχνουν τη διάθεση και γιατί τα πάντα τελικά είναι θέμα στυλ. Ορισμένες γυναίκες το βρίσκουμε πολύ σέξι όλο αυτό και δείγμα ακομπλεξάριστου άντρα, κάποιες άλλες απλά χαμογελάμε και το διασκεδάζουμε παραμένοντας πιστές στο ένστικτό μας: Μου αρέσει, δεν μου αρέσει, ανεξαρτήτως ταμπού.