1. ΓΥΝΑΙΚΑ
Marilyn – Νόρμαν Μέιλερ (εκδ. Virgin Books)

Αμφιλεγόμενη ως προς τα γεγονότα, αλλά ζουμερή ως προς το περιεχόμενο: ο Μέιλερ υποστηρίζει ότι η Μέριλιν δολοφονήθηκε από πράκτορες της CIA και του FBI που αντιδρούσαν στον υποτιθέμενο δεσμό της με τον Ρόμπερτ Κένεντι. Ο κατεξοχήν macho συγγραφέας ασχολείται με το κατεξοχήν αντρικό αντικείμενο του πόθου = επιβεβλημένο ανάγνωσμα.

2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Αϊνστάιν. Η ζωή του και το σύμπαν – Γουόλτερ Αϊζακσον (εκδ. Μοντέρνοι Καιροί)

Ο έπαινος για τη βιογραφία του Στιβ Τζομπς δεν είχε όρια, αλλά στην πραγματικότητα η καλύτερη δουλειά του Αϊζακσον είναι η προηγούμενή του: η αφήγηση του βίου του «προσώπου του 20ού αιώνα», σύμφωνα με το «Time», και του πώς έφτασε στη διατύπωση της διασημότερης εξίσωσης στην ιστορία της επιστήμης.

3. ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ
Χίτλερ – Ian Kershaw (εκδ. Scripta)

Και Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εξιστόρηση του Ολοκαυτώματος και πολιτική Ιστορία του Γ΄ Ράιχ και η πιο λεπτομερής και τεκμηριωμένη βιογραφία του κύριου αίτιου της χειρότερης καταστροφής του 20ού αιώνα, το δίτομο έργο του ιστορικού Ιαν Κέρσοου είναι ο ορισμός αυτού που οι Αγγλοι ονομάζουν «page-turner» – του βιβλίου που διαβάζεται απνευστί.

4. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ
The House of Rothschild – Niall Ferguson (εκδ. Penguin)

Κανείς δεν περιέγραψε τη ροή, τη συσσώρευση και την επέκταση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου καλύτερα από τον βρετανό ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον σε αυτή τη συλλογική προσωπογραφία μιας οικογένειας επενδυτών επί δύο αιώνες. «Προφήτες του χρήματος», «τραπεζίτες του κόσμου» και πρότυπα του πλούτου, οι Ρότσιλντ ενσαρκώνουν την ιστορία του καπιταλισμού σε μικρογραφία.

5. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως Τσε – Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (εκδ. Κέδρος)

Βιογραφίες του Τσε κυκλοφορούν κατά δεκάδες. Αυτή του μεξικανού λογοτέχνη Τάιμπο, όμως, ξεχωρίζει για τη μυθιστορηματική ροή, την έκδηλη νοσταλγία και το ευαίσθητο πολιτικό χρώμα του σχολιασμού της. Για την περίπτωση ενός εμβληματικού άντρα του 20ού αιώνα, το μείγμα είναι πολύ ανώτερο αυτού μιας ξερής επιστημονικής προσέγγισης.

6. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Μια κινητή γιορτή – Ερνεστ Χέμινγουεϊ (εκδ. Καστανιώτη)

Το 1956 ο Χέμινγουεϊ ανακάλυψε δύο μπαούλα με ημερολόγια και αποσκευές που είχε παρατήσει στο ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού το 1928. Αυτά έγιναν η βάση για μια θρυλική καταγραφή της πόλης στα roaring 20s από όπου παρελαύνουν ιερά τέρατα όπως οι Αλιστερ Κρόουλι, Εζρα Πάουντ, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Φορντ Μάντοξ Φορντ, Ιλέρ Μπέλοκ, Τζον Ντος Πάσος, Γουίνταμ Λιούις, Τζέιμς Τζόις, Γερτρούδη Στάιν.

7. ΘΡΥΛΟΣ
Ayrton Senna. A deus – Βασίλης Τσακίρογλου (εκδ. IntroBooks)

Η προσωπικότητα. Οι αγώνες. Οι νίκες. Τα πρωταθλήματα. Το ταλέντο. Οι ικανότητες. Η οδήγηση. Το πάθος. Η στροφή Ταμπουρέλο. Το τέλος. Ο Βασίλης Τσακίρογλου σε μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα εξαντλητική εξιστόρηση και επιτόπια έρευνα συγκροτεί το ψηφιδωτό της ζωής του μεγαλύτερου (ίσως) και συναρπαστικότερου (οπωσδήποτε) πιλότου που γνώρισε η Formula 1.

8. ΑΙΩΝΙΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ
Hitch-22 – Κρίστοφερ Χίτσενς (εκδ. Μεταίχμιο)

Ο συμφοιτητής του, Μπιλ Κλίντον, δεν κάπνισε μαριχουάνα, αλλά την «κατέβαζε» σε κούκις και μπράουνις. Ο Μάρτιν Εϊμις πήγε μαζί του σε οίκο ανοχής ερευνώντας υλικό για ένα βιβλίο του. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του έδωσε σε ένα πάρτι ένα φιλικό χτύπημα στα πισινά αποκαλώντας τον «κακό παιδί». Αναρωτιέστε ακόμη γιατί να διαβάσετε τα απομνημονεύματα του Κρίστοφερ Χίτσενς;

9. ΕΙΔΩΛΟ
Ζωή – Κιθ Ρίτσαρντς (εκδ. Το Ροδακιό)

Από το σεξ και τα ναρκωτικά ως το μέγεθος του ανδρισμού του Μικ Τζάγκερ (αναξιόλογο), η αυτοβιογραφία του Κιθ Ρίτσαρντς ήταν μια έκπληξη όταν κυκλοφόρησε το 2010. Ζωτικότητα, τρέλα, τα παρασκήνια της δημιουργίας και πλήθος σκηνές από την κοσμογονία των 60s την καθιστούν την αυθεντικότερη ίσως μαρτυρία για το τι εστί rock ’n’ roll.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ