Αφορά σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας αλλά δεν το έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο: μια ταινία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Ακόμη και μια μυθοπλαστική προσέγγιση δεν μπορεί παρά να προκαλέσει περιέργεια και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πολύς κόσμος περιμένει να δει τι είναι τελικά ο «Πρόμαχος» των ελληνικής καταγωγής αμερικανών αδελφών Τζον και Κόρτι Βούρχη που μέσα στον Νοέμβριο θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες.

Ο «Πρόμαχος» είναι επίσης το προσωπικό στοίχημα του πρωταγωνιστή του, Παντελή Κοντογιάννη, στον οποίο οφείλεται εν μέρει η γέννηση της ιδέας της ταινίας. Ο προς το παρόν άγνωστος στην Ελλάδα Αμερικανός ελληνικής καταγωγής Κοντογιάννης, που υποδύεται τον βασικό δικηγόρο στην ιστορία, είχε γνωρίσει τους αδελφούς Βούρχη στο Λος Αντζελες και από την πρώτη κιόλας ημέρα της επαφής τους, στα τέλη του Μαΐου του 2011, ήρθε στην κουβέντα ο Παρθενώνας. «Είχα πληγωθεί αφάνταστα όταν είδα τα μνημεία στο Βρετανικό Μουσείο» μας είπε. «Κι όσο θυμάμαι τη Μελίνα Μερκούρη σε εκείνη την καταπληκτική σκηνή της “Φαίδρας” να τα κοιτάζει…». Το ένα έφερε το άλλο και εν τέλει η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα όπου συναντήσαμε τον Κοντογιάννη.

Προτού ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, ο Κοντογιάννης, που κατάγεται από τη Χίο, δούλεψε για αρκετά χρόνια ως δικηγόρος. Είχαν προηγηθεί σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά και ένας χρόνος σπουδών στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες. Δεν περιμένεις από έναν νέο άνθρωπο να παρατήσει ένα αρκετά προσοδοφόρο επάγγελμα έχοντας εμπειρία επτά ολόκληρων χρόνων στη Γουόλ Στριτ, όμως ο Κοντογιάννης – και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή – το έκανε. Πώς το θυμάται ο ίδιος; «Σε μια στιγμή υπαρξιακής ανησυχίας στο γραφείο μου, αναρωτήθηκα “Is this it? Αυτό είναι όλο; Αυτό θα κάνω μια ζωή; Και είπα όχι, θέλω να γίνω ηθοποιός”».

Βεβαίως, η ειρωνεία είναι ότι το στοιχείο που προσθέτει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία του «Προμάχου», όπου συμπρωταγωνιστούν ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής και ο Τζιαν Κάρλο Τζιανίνι, είναι ότι η προσέγγιση της ιστορίας γίνεται από τη σκοπιά των νομικών. Το σενάριο βασίστηκε σε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε νομική εταιρεία της Ουάσιγκτον προκειμένου να συσταθεί η νομική υπόθεση και να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους της Ελλάδας. Συνεταίρος και δικηγόρος σε αυτή την υπόθεση είναι ο πατέρας των σκηνοθετών. «Πιστεύω ότι η ταινία θα ανοίξει έναν διάλογο κάνοντας τον κόσμο να αναρωτηθεί αν έχει πράγματι γίνει από την πλευρά της Ελλάδας μια σωστή προσπάθεια, με στρατηγική, για την επιστροφή των Γλυπτών» λέει με σθένος ο Παντελής Κοντογιάννης. «Δυστυχώς στην Ελλάδα το απλοποιούμε κάπως λέγοντας απλώς “μας τα πήραν”. Γιατί προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να γίνει».

*Η ταινία «Πρόμαχος» θα προβάλλεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου

**Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2014