Ο ιδιώτης ορειβάτης-περιηγητής που ανεβοκατεβαίνει για λόγους αναψυχής τα ελληνικά βουνά, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, αλλά ούτε και της Πάρνηθας. Ο λόγος είναι ότι στις κορυφές αυτές (Πλιασίδι και Καραβόλα, αντίστοιχα) δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους απλούς πολίτες, αφού στεγάζουν τις εγκαταστάσεις των στρατιωτικών ραντάρ που παρακολουθούν και ελέγχουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει αεροπόρος (της Πολεμικής αλλά και της πολιτικής Αεροπορίας) που να μη γνωρίζει τις κωδικές ονομασίες JOKER και MAMBO, αφού (μαζί και με το TOPSY στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης) αυτά τα ραντάρ είναι οι άγρυπνοι φρουροί που γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι πετάει σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας. Ειδικά μάλιστα σε συνθήκες ξαφνικής κακοκαιρίας, αεροπορικού δυστυχήματος ή έρευνας και διάσωσης σε ξηρά και θάλασσα, τα στρατιωτικά ραντάρ παίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο, βοηθώντας να σωθούν ζωές πολιτών που κινδυνεύουν.

Το ΒΗΜΑΜΕΝ επέλεξε να επισκεφθεί το JOKER του Πηλίου και το MAMBO της Πάρνηθας ακριβώς στην καρδιά του χειμώνα, σε συνθήκες ισχυρής χιονόπτωσης, και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όπως μας είπαν και οι άνθρωποι του 2ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής της Πάρνηθας όταν μας υποδέχθηκαν σε συνθήκες χιονοθύελλας και με θερμοκρασία αρκετά κάτω από το μηδέν: «όσοι μας επισκέπτονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι, θαυμάζουν την ωραία θέα και μας λένε ότι δουλεύουμε σε μια πανέμορφη περιοχή-κανείς δεν πιστεύει ότι περνάμε αρκετούς μήνες του χρόνου σε τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες».