1. Μιλούν σαν καταραμένοι ποιητές
«Είμαι δύσκολος άνθρωπος, αυτοκαταστροφικός, ό,τι αγγίζω το χαλάω, μείνε μακριά μου γιατί μπορεί να πληγωθείς». Στο τελευταίο θα συμφωνήσουμε.

2. Αναφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρώην φίλη τους
«Είχαμε πάει εκεί, είχαμε κάνει αυτό, τα είχαμε τρία χρόνια». Ετσι περνάς από τη φαντασμαγορία στη φαντασματολαγνεία.

3. Ενοχλούνται όταν φλερτάρουν το κορίτσι τους άλλοι
Ή δεν εγκρίνουν το προκλητικό της ντύσιμο, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το θαυμάσουν σαν ξελιγωμένοι βαρυποινίτες με στροφή λαιμού 180 μοιρών για κάποια που μόλις μπήκε στο μπαρ.

4. Φλερτάρουν με την καλύτερη φίλη της συντρόφου τους
Με την πάμφθηνη δικαιολογία «μα, εγώ απλά έδωσα σημασία στην κοπέλα για να μην αισθάνεται άβολα».

5. Δεν απαντούν ποτέ στα μηνύματα
Καθώς, όπως υποστηρίζουν όλοι, με ένα στόμα, μια φωνή: «δεν είμαι καθόλου των μηνυμάτων» σε μια εποχή που το smartphone έχει γίνει προέκταση του χεριού τους. Ειδικά αν ανατρέξεις σε εκείνα τα πρώτα, παθιασμένα sms-κατεβατά που σου έστελναν ως άλλοι Μποντλέρ, ώσπου να σε κατακτήσουν και ξαφνικά συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι λάτρεις του γραπτού λόγου.

6. Εξαφανίζονται χωρίς εξήγηση
Και είναι τόσο απότομες και φαινομενικά αδικαιολόγητες αυτές οι εξαφανίσεις ύστερα από ένα ή περισσότερα ραντεβού που σου έρχεται να αρχίσεις να τοιχοκολλάς φωτογραφίες Amber Alert σε κεντρικά σημεία της πόλης.

7. Σε πολιορκούν ενώ βρίσκονται σε σχέση
Δηλώνουν κουρασμένοι, μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, διψούν για κάτι καινούργιο που θα τους συναρπάσει και λίγη ώρα αργότερα ποστάρουν μία φωτογραφία απόλυτης ευτυχίας με την καλή τους, κάνοντάς το όλο και πιο δύσκολο να κρατηθείς και να μη γράψεις κάτω από τη χαριτωμένη δημοσίευση ένα όχι και τόσο χαριτωμένο σχόλιο.

8. Σε θεωρούν δεδομένη
Αν έχουν δουλειά μιλάνε, ή μάλλον, γκρινιάζουν όλη την ώρα για αυτήν. Και αν δεν έχουν, ενώ εσύ τολμάς να εργάζεσαι, σου δηλώνουν με τον πιο δραματικό τόνο ότι τους έχεις ευνουχίσει επειδή είσαι «δυναμική και ανεξάρτητη».

9. Σε ρωτούν, έτσι εγκυκλοπαιδικά, ποια είναι η άποψή σου για το τρίο
Με την κρυφή ελπίδα ότι θα τους απαντήσεις «επιτέλους! Από καιρό ήθελα να σου προτείνω να κάνουμε τρελίτσες με την καλύτερή μου φίλη, αυτή που φλερτάρεις μπροστά στα μάτια μου, αλλά δεν ήξερα πώς θα το πάρεις…».

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιουνίου 2015
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ