«Η κρίση ως ευκαιρία»: Case study απείρων συνεδρίων, η φράση είναι πια τραγικά κλισέ. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όμως, το νέο τοπίο της οικονομίας όντως κρύβει εκπλήξεις.

Grumpy Cat. Μια γάτα αποδείχθηκε χρυσοφόρος για την ιδιοκτήτριά της, Ταμπάθα Μπούντεσεν. Ολα άρχισαν όταν ο αδελφός της πλούσιας πλέον ιδιοκτήτριας ανέβασε τη φωτογραφία της Tartar Sauce στο Reddit. Μέσα σε μία ημέρα, το κατσουφιασμένο τετράποδο είδαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Σήμερα κοσμεί μπλουζάκια, κούπες, ευχετήριες κάρτες, ενώ φωτογραφήθηκε ακόμη και για το περιοδικό «Time». Τα κέρδη της γατόφιλης οικογένειας; Αγγίζουν το 1 εκατ. δολάρια.

Ο θρίαμβος του Tumblr. Ιδρύθηκε το 2007 από τον σχεδιαστή ιστοσελίδων Ντέιβιντ Καρπ. Η πλατφόρμα του, φιλική προς τη φωτογραφία, το κείμενο και τον χρήστη, κατέστη αγαπητή στους απανταχού μπλόγκερ. Αποτέλεσμα; Εξι χρόνια μετά, τον περασμένο Μάιο, η Yahoo! το αγόρασε έναντι 1,1 δισ. δολαρίων και οι 152 εκατ. χρήστες του αυξάνονται καθημερινά.

Bnb is in the Air. Το AirBnb.com αποτελεί παράδειγμα νέας δυναμικής ιδέας, φέρνοντας σε επαφή ιδιοκτήτες που θέλουν να ενοικιάσουν το σπίτι τους, έστω και για ένα Σ-Κ, με ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνότερη στέγη από ένα ξενοδοχείο. Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο, δραστηριοποιείται σήμερα σε 33.000 πόλεις και 192 χώρες και στο website του μπορεί να βρει κανείς διαθέσιμα από υπέροχα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τροχόσπιτο στην Ανδαλουσία.

Τον άρτον ημών. Με στρούντελ, κριτσίνια διαίτης και ταχινοπιτάκια ξεγελούν την κρίση οι Αθηναίοι. Βασισμένοι στην επίφαση των μικρών στιγμών πολυτέλειας που χαρίζει η μυρωδιά της σφολιάτας, οι new age φούρνοι δεν μοιάζουν με τα αρτοποιία της γειτονιάς: κοσμοπολιτισμός, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, μεταμοντέρνα αισθητική, open space παρασκευαστήριο και πινελιές vintage, με αναφορές στις γαλλικές brasseries. Ερευνα, πάντως, της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος θέλει 2 στους 10 καταναλωτές να κάνουν οικονομία στα αρτοσκευάσματα.

Αρωμα καφέ.Ερευνα της Endeavor Greece υποστηρίζει ότι από τις 42.347 εταιρείεςπου άνοιξαν το 2012 οι 10.003 ανήκουν στη μαζική εστίαση, με προεξάρχουσες τις καφετέριες. Η ελληνική κουλτούρα του καφέ μόνο «espresso» δεν είναι: σήμερα προκρίνεται καφές μονοποικιλιακός, κατά προτίμηση 100% arabica, cosy ατμόσφαιρα και φορητός υπολογιστής επάνω στο τραπεζάκι. Ιδανικό success story; Η πορεία αλυσίδας καφέ που ξεκίνησε από τη Λάρισα και εξαπλώνεται κατά κύματα σε όλη την Ελλάδα.

Στον αστερισμό του γιαουρτιού. Κανείς δεν θα περίμενε ότι το ελληνικό γιαούρτι θα ζούσε ποτέ τέτοιες δόξες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η εταιρεία Chobani, η οποία ιδρύθηκε από τον οξυδερκή Τούρκο Χάμντι Ουλουκάγια το 2005 λανσάροντας την επιγραφή «Greekyogurt» στα κεσεδάκια της, έφτασε σε πωλήσεις το 1 δισ. δολάρια το 2012.Στα πάτρια εδάφη ζούμε πια τη φρενίτιδα του παγωμένου γιαουρτιού, που μάλλον αγγίζει επίπεδα κορεσμού. Πρωτοπόροι δεν είμαστε, το ανακαλύψαμε κάπως καθυστερημένα. Η ιστορία του ξεκινά στις ΗΠΑ, ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν είχε πρωτολανσαριστεί υπό την εμπνευσμένη ονομασία «frogurt».

*Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2014